Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z119 Budowa samemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 231
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej maltacz.

Jakie będą kominy? Jak murowane z cagły pełnej to Ci się w sumie nie dziwię, że nie stawiasz sam. Jak systemowe to smiał stawiaj. Ja swoje z Schiedla postawiłem sam i stoja na razie na 6m, a docelowo bedzie 8,5.

Pytanko mam bo ja miałem strop monolit. Tez się urobiłem przy szalowaniu, a teraz w sumie już zaszalowałem drugi ze skosami i jeszcze dłużej mi zeszło. Ale nie to jest sednem. Jak przy terivii wygladaja przejścia przez strop? Chodzi mi o dziury na różne media, np. kanalizacja, wentylacja mechaniczna, wody, co, prady? Trzeba się ogarnąć z tym przed laniem? Bo jak tak, to nie zapomnij. Na fotkach nic takiego nie widziałem.

Pozdr,

gb

Hej.

Jakoś boje się stawiać mam komin 1 dymny +2 wentylacyjne i obok 1 dymny, nigdy nie widziałem jak to się robi i przerażają mnie ilości tych "pierdółek" na palecie choć jeszcze jej nie odstreczowałem.

greatbuilder

Masz jakiś poradnik, zdjęcia cokolwiek skąd brałeś wiedze jak stawiać komin?

Co do Terivii Szczerze zacząłeś bardzo dobry temat gnębi mnie to już jakiś dobry miesiąc. Z tego co sprawdzałem niektórzy szalują i stemplują miejsca w których idą piony kanalizacji i wentylacje zostawiając w ten sposób miejsce na przyszłość co za tym idzie mniej późniejszej pracy. Ci u których tych miejsc niema niestety nie wiem czy później kują w stropie i dopiero zakładają np. kanalizację wychodzi że tak pytanie jak to wygląda czy odpada cały pustak? Niestety nie było mi dane dopytanie się o to. Jutro będę rozmawiał z jednym majstrem co też sam stawiał dom z trivą i na pewno zapytam. Co do zostawiania miejsc na kable z zasilaniem, nie brałem tego pod uwagę. Elektrykę raczej będę zlecał więc niech oni się martwią. A jak było u Ciebie przy monolicie?

Co do informacji z placu budowy Kuchnio łazienka skończona, salon ze schodami również garaż z kotłownią prawie zostały mi 2 belki do wstawienia ale czekam na komin bo inaczej ich nie ułożę plus kawałek pustaków do włożenia. I UWAGA zabrakło mi tych pustaków dokładnie 40 sztuk :wtf:

Nie wiem jak Panowie producenci to wyliczyli na szczęście w sobotę ma dojechać brakująca ilość.

Jutro planuje zrobić belki zbrojone wokół schodów i je ułożyć oraz belkę ukrytą w stropie plus wystawić druty z stropu do wieńca ścianki kolankowej. To chyba na tyle reszta w sobotę a później już tylko popołudnia po pracy.

A to że tak powiem ten wiercony otwór pilotowy nie za daleko od ściany będzie? Muszę jutro sprawdzić na budowie. :)

Mam pytanie. Hydraulik robił odpływy przed ślepą i zostawił wystające rury (piony) przy ścianie, na razie to 200 :jawdrop: Chciał bym je jakoś chować żeby później nie obudowywać ich k-g i profilami. Czy można je jakoś schować w ścianie? Jak Wy macie to rozwiązane?

U mnie przy monilicie to wstawiałem przed laniem coś abypotem została dziura. A to rurę 160, a to odpadki XPSu. W jednym miejscu mam nawet 2 cegły pełne złozone do kupy, bo czasu było mało a ojciec mówi, że cegłę potem łatwiej wykuć niż lity beton. Starałem sie przewidzieć wszystko, tzn. piony kanalizacyjne, rurki do wentylacji mechanicznej, dziurkę na wyjście wody na górę, to samo dla c.o., dziurkę na prąd. Zapomniałem może o 2 dziurach na wentylację oraz na coś czego nie brałem pod uwagę, a teraz nad tym myślę: odkurzacz centralny. Będe musiał wiercić przez 15cm stropu :-/.

Ale z tego co Przemek mówi, to w terivii łatwo jest z przejściami. Można przez pustak robić otwory to robi się z tego łątwa sprawa. Nie wiem ile tam tego nadbetonu wyjdzie ale nawet jak jakies 6cm to tarcza diamentową raz, dwa natniesz, a otwory w pustaku od dołu nawiercisz tam gdzie Ci wyjdzie. Byleby tylko nie na żebrach.

Z pionami kanalizacyjnymi to tez miałem zagwozdki. Chciałem je prowadzić w ścianach, ale ja mam nośne ściany wewnętrzne z PW18,8. Stwierdziłem że to za wąskie i będa piony obok ściany szły. Zabuduje to jakoś. Do tego gdzieś kiedyś wyczytałem, że pion sam w sobie powinien być swobodny, lub elastycznie utwierdzany i najlepiej go obłożyć np. wełną mineralną. Wtedy podobno nie hałasuje. Tak mam zamiar zrobić i się przekonam czy to prawda.

A swoją drogą 200mm wyjście pod piony to grubo że fix. Piony się chyba ze 110 robi. W ogóle u mnie pod chudziakiem idą głownie 110, tylko jakieś 3m głownej magistrali do wylotu idzie 160.

Fotki z moich zmagań z kominami wkleje jak je zorganizuje. Teraz moge napisać jedynie że mam je od Schiedla i bazowałem głównie na instrukcji dostarczonej przez producenta.

Hej Wam.

Dzisiaj skończyłem układanie stropu, zostało pokręcić i włożyć 3 belki około metra każda belki rozdzielcze ale to wszystko w sobotę,

Rzućcie okiem czy na Wasze doświadczenie dobrze jest podstemplowane wszelkie sugestie porządane, oczywiście jeszcze będę chodził i dokładał stemple gdzie będę uważał że jest to konieczne:

20160831_191457.jpg

20160831_191443.jpg

20160831_191437.jpg

20160831_191431.jpg

20160831_191422.jpg

Ok i teraz komin:

20160831_191504.jpg

20160831_191507.jpg

I tutaj pytanie do Was, co zrobić z tą dziurą po prawej? Stępel deski i pustaki 2 docięte? Będzie się to trzymać? Czy jakoś inaczej? belki poprostu nie spasowały się równo z kominem :(

20160831_192402.jpg

20160831_192411.jpg

Tutaj są zdjęcia trójnika pod kominek w salonie (druga strona kotłowni) przekułem się gdy stawiałem komin, w projekcie tak jest pokazane. Pytanie moje jak przedłużyć ten trójnik aby wystawał za ścianę brakuje jakieś 10 cm z dołu i 5 z góry :( Dokupić taką rurę ceramiczną czy zabrać z komina? Tylko tam nie ma falsu żeby to spasować.

Powiedz ze na tym trójniku od komina to jakaś wata a nie zaprawa. Jeśli zaprawa to ja usuń.

A krócieć to normalnie rury od koiminka dasz dłuższe- te stalowe. I tak będzie tam przejściówka ze sznurem.

Niestety to zaprawa. Błąd mojego ojca, który chciał nie marnować resztki zaprawy i wrzucił tam, zauważyłem dopiero robiąc zdjęcia, będę musiał to wyciągnąć obłożyć watą . Swoją drogą co się może stać? Pęknie ceramika?

Witam.

Wszem i wobec ogłaszam iż w dniu wczorajszym został wylany strop, nie wyszło całkiem gładko może w ogóle gładko nie wyszło :rolleyes: ponoć tak może być bo później posadzka lepiej trzyma :confused: ok niech będzie,

ale za to jest wylane teraz 2 razy dziennie jadę podlać wodą i mam nadzieje że będzie dobrze.

Oczywiście podczas zalewania nie obyło się bez problemów :) Mianowicie nie podstemplowaliśmy jednej deski z żebra rozdzielczego na łączeniu (jakoś umknęło to łączenie) i podczas wylewania trochę się ulało do garażu zanim się zorientowałem że ucieka. Więc szybka akcja stępem podłożyliśmy i się udało.

Kilka fotek:

20160909_070923.jpg

20160909_070925.jpg

20160909_070937.jpg

20160909_070927.jpg

20160909_070940.jpg

Edytowane przez matlacz

• 1 month później...

Witam.

Dawno mnie nie było, ale w tym czasie dużo się działo.

No więc 3 tygodnie temu narzuciliśmy zabójcze tępo i postawiliśmy 2 ściany szczytowe w ciągu soboty, trwało to co prawda od 8.00 do 19.00 ale daliśmy radę:

20160925_151922.jpg

20160925_151902.jpg

Następna sobota minęła na ściankach kolankowych:

20161001_145533.jpg

20161001_145552.jpg

Między czasie przyjechało drewno na dach:

20161002_140149.jpg

W zeszły weekend zrobiłem szalunki na kolankowej i zalałem jedną stronę, w tym tygodniu od poniedziałku, rozszalowałem co zalałem w sobotę, i popołudniami szykuję drugą stronę na wylewanie.

Plan na ten weekend? Szalunek i wylanie 2 strony kolankowej, cieśla był umówiony na przyszły weekend ale pogoda strasznie cie pogorszyła w zeszłym tygodniu i ciągle pad więc już ma 2 tygodnie opóźnienia. Nie wspomnę o uciążliwościach przy moich pracach.

Pozdrawiam

20160925_151922.jpg

20160925_151902.jpg

20161001_145533.jpg

20161001_145552.jpg