double-g 30.04.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 cześć wszystkim, jestem na etapie projektu i przygotowania do budowy domu, a teraz nadszedł czas na WM. Postanowiłem pobawić się w to samodzielnie i jestem ciekawy Waszych opinii na temat moich przemyśleń. Założenia: dom jednorodzinny na 5 osób; powierzchnia - 125 m^2; kubatura - ok. 350 m^3; kominek z zewnętrznym dopływem powietrza; kuchnia z płytą indukcyjną; pompa ciepła Centrala... jeszcze nie zdecydowałem. Porady mile widziane. Największe delta P=ok.100-110Pa; zapotrzebowanie powietrza ok. 280m^3/h. Rury typu thermoflex lub inne flex'y izolowane fabrycznie lub samodzielnie - zależy od dostępności, ceny i Waszych porad. Wymyśliłem, że najlepiej 'sterować' ilością powietrza zmieniając przekroje rur z zachowaniem prędkości powietrza 2-5 m/s. Ostateczna korekta na anemostatach. I tak przy 2-5 m/s: dla fi 40mm -> 9-22 m^3/h dla fi 80mm -> 36-90 m^3/h dla fi 100mm -> 56-141 m^3/h dla fi 125mm -> 87-217 m^3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
double-g 03.05.2016 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 i co??? nikt nic nie napisze? nie macie uwag? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.05.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 i co??? nikt nic nie napisze? nie macie uwag? Bo teraz wszyscy robią na skrzynkach rozdzielczych jest tą proste do wykonania a na trojnikach już trzeba trochę ruszyć mozgownica i policzyć co nie co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts