Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie piecem typu "KOZA"

Mozuk

Recommended Posts

Witam.

Niebawem stanę przed dylematem wyboru ogrzewania w małym poniemieckim domku.

Ściany nieocieplone , mury granitowo ceglane o grubości 50 cm. Strop drewniany , w przyszłości zamierzam ocieplić wełną mineralną.

Okna będą nowe , drzwi również.

Jako że nie mam instalacji gazowej pomyślałem o postawieniu piecyka typu "koza" jednak nie wiem czy taki piecyk będzie w stanie zapewnić odpowiednie ogrzewanie wszystkich pomieszczeń.

Drzwi w pomieszczeniach oczywiście będą pootwierane żeby zapewnić obieg powietrza.

proszę o poradę i ewentualne sugestie lepszego rozwiązania ogrzewania.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie i wskazówki.Przechwytywanie.JPG

Pellet to bardzo drogi opał .

Normalna "koza" do spalania ogólnodostępnego drewna , z poborem 100% powietrza do spalania z poza budynku , korpus stalowy z paleniskiem wykładanym szamotem to tania alternatywa ogrzewania .

Jeśli zdecydujesz się na płaszcz wodny to uzyskasz efekt równomiernego przenoszenia ciepła do wszystkich pomieszczeń , plus możliwość grzania ciepłej wody użytkowej , pojawiają się jednak koszty hydrauliki .

Instalacji hydraulicznej nie ma w ogóle więc całość będzie robiona od podstaw. Ciepła woda będzie z boilera elektrycznego.

Zastanawiałem się nad płaszczem wodnym i zawieszeniem grzejników pod oknami w pokoju i jednego łazienkowego. Wszystko jednak będzie zależeć od budżetu (kredytu)

Ile może kosztować takie ogrzewanie ? (grzejniki , rury miedziane , kilka zaworów , jakaś pompa i wszystko co potrzebne ) ?

• 4 months później...

Witam

W opisanym przez pana przypadku, w którym dom nie posiada instalacji gazowej, warto zastanowić się nad nagrzewnicą na pellet i systemem ogrzewania nadmuchowego. Nasza najmniejsza nagrzewnica może być umieszczona w dowolnym pomieszczeniu niemieszkalnym, nie jest konieczne wyznaczanie osobnego pomieszczenia na kotłownię.

W razie pytań jestem do dyspozycji.

Do 31 marca 2017r. trwa również promocja „Poleć urządzenie Orte znajomemu a otrzymasz pellet". Zapraszam do udziału: http://nagrzewnicenapellet.pl/?promocje

Pozdrawiam

Orte Polska