Mozuk 30.04.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Witam. Niebawem stanę przed dylematem wyboru ogrzewania w małym poniemieckim domku. Ściany nieocieplone , mury granitowo ceglane o grubości 50 cm. Strop drewniany , w przyszłości zamierzam ocieplić wełną mineralną. Okna będą nowe , drzwi również. Jako że nie mam instalacji gazowej pomyślałem o postawieniu piecyka typu "koza" jednak nie wiem czy taki piecyk będzie w stanie zapewnić odpowiednie ogrzewanie wszystkich pomieszczeń. Drzwi w pomieszczeniach oczywiście będą pootwierane żeby zapewnić obieg powietrza. proszę o poradę i ewentualne sugestie lepszego rozwiązania ogrzewania. Z góry dziękuję za wszelkie opinie i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 30.04.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Koza może być ok. ale najlepiej na pellet w wersji z rozprowadzeniem powietrza ew wodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.04.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Pellet to bardzo drogi opał .Normalna "koza" do spalania ogólnodostępnego drewna , z poborem 100% powietrza do spalania z poza budynku , korpus stalowy z paleniskiem wykładanym szamotem to tania alternatywa ogrzewania . Jeśli zdecydujesz się na płaszcz wodny to uzyskasz efekt równomiernego przenoszenia ciepła do wszystkich pomieszczeń , plus możliwość grzania ciepłej wody użytkowej , pojawiają się jednak koszty hydrauliki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozuk 03.05.2016 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Instalacji hydraulicznej nie ma w ogóle więc całość będzie robiona od podstaw. Ciepła woda będzie z boilera elektrycznego. Zastanawiałem się nad płaszczem wodnym i zawieszeniem grzejników pod oknami w pokoju i jednego łazienkowego. Wszystko jednak będzie zależeć od budżetu (kredytu)Ile może kosztować takie ogrzewanie ? (grzejniki , rury miedziane , kilka zaworów , jakaś pompa i wszystko co potrzebne ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.05.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Do ciepłej wody zastosuj bojler / termę z dodatkową wężownicą która umożliw grzanie c.w.u. ciepłem z piecyka gdy będziesz w nim palił ... rozwiązanie stare jak grzanie piecem c.o. na paliwa stałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orte Polska 12.09.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 WitamW opisanym przez pana przypadku, w którym dom nie posiada instalacji gazowej, warto zastanowić się nad nagrzewnicą na pellet i systemem ogrzewania nadmuchowego. Nasza najmniejsza nagrzewnica może być umieszczona w dowolnym pomieszczeniu niemieszkalnym, nie jest konieczne wyznaczanie osobnego pomieszczenia na kotłownię.W razie pytań jestem do dyspozycji. Do 31 marca 2017r. trwa również promocja „Poleć urządzenie Orte znajomemu a otrzymasz pellet". Zapraszam do udziału: http://nagrzewnicenapellet.pl/?promocje PozdrawiamOrte Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts