EwwaK 01.05.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Mam problem ze zwiększoną akustyką we wszystkich pomieszczeniach, rozmowa z zamkniętym pokoju jest słyszalna tak jakby nie dzieliły nas żadne ściany. Na co dzień jest to bardzo męczące i utrudnia normalne funkcjonowanie. Na dom mam jeszcze gwarancję wykonawcy. Proszę o jakieś podpowiedzi , jak można zmniejszyć pogłos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 02.05.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Mam problem ze zwiększoną akustyką we wszystkich pomieszczeniach, rozmowa z zamkniętym pokoju jest słyszalna tak jakby nie dzieliły nas żadne ściany. Na co dzień jest to bardzo męczące i utrudnia normalne funkcjonowanie. Na dom mam jeszcze gwarancję wykonawcy. Proszę o jakieś podpowiedzi , jak można zmniejszyć pogłos. Warto sprawdzić czy w projekcie domu jest izolacja w ścianach działowych i czy wykonawca nie przyoszczędził na jej braku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwwaK 02.05.2016 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 w ściankach działowych jest wełna, ale może za mała ilość. Czy powinno być jeszcze coś dodatkowego.Zastanawiam się czy można zrobić jakieś pomiary akustyki , i czy są jakieś normy ?.Nie bardzo wiem jak się za to zabrać.Wykonaca uważa że to urok domku, ale ja myślę że nie ma znaczenia w jakim systemie jest budowa, ważne jest potem odpowiednie wygłuszenie ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 02.05.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 w moim szkieleciaku, też słuchać bardziej niz w murowanym, ale bez przesady. Np. pralka po zamknięciu drzwi prawie niesłyszalna. Może wykonawca dał słabą jakościowo wełne, lub dziurawo ją ułożył? Zawsze mozesz dać wełne o zwiększonym tłumieniu "rockwool tone" czy jakoś tak, ale to wiąże się z zrywaniem ścian działowych. Można innaczej meble ustawić w pokojach aby bardziej tłumiły dźwięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwwaK 03.05.2016 02:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Mam pralkę z silnikiem bezszczotkowym ale i tak ją słychać .Ostatnio odkryłam, że moje kominy wentylacyjne są nie ocieplone, między pustakiem a ściną jest około 10cm pustej przestrzeni, czy to również może mieć wpływ na hałas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.05.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Takie detale są bardzo ważne...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 03.05.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 dokłądnie, takie niby niewielkie pustki bez wełny, tu 10cm tam 5 cm i uzbiera się łącznie spora przestrzeń przez którą przechodzą dźwięki. Komin u siebie też mam obłożony wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.05.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 ... ale jaki hałas z komina wchodzi do pomieszczeń ?- obłożenie komina raczej wynika z tego ( tak mi się wydaje ), aby nie było zakłócenia ciągu kominowego na całej długości przewodu oraz ( ewentualnie ) z przepisów pożarowych ( dla kominów niesystemowych )- a normy akustyczne są ! ( jak do wszystkiego ), ale głównie dotyczą przegród miedzy dwoma lokalami oraz dot. przegród zewnętrznych budynku ( w tym przypadku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 05.05.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 rzeczywiście akustyka to problem w nowoczesnym budownictwie i szkieletowym i tradycyjnym - gładkie powierzchnie duże przestrzenie i mała ilość mebli ! W domach drewnianych trzeba mocniej pilnować tego ponieważ brak izolacji w ściankach działowych powoduje dodatkowy rezonans . Sposoby na zmniejszenie pogłosu - dywan , porowate tapety , podwójne płytowanie ścian, stropów ( tych które dzielą strefę dzienną z sypialniami) , farby strukturalne - ja często montuję w dużych salonach lub wysokich płyty gipsowe z małymi dziurkami są to specjalne gipsy akustyczne lub drewno na ściany i stropy i nie mam tu na myśli boazerii motywów jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwwaK 05.05.2016 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 hałasu z komina nie mam ale powietrze zamiast wywiewać to nawiewa do wewnątrz pomieszczeń., nie zawsze .Nad garażem jest pokój w którym było słychać wszystko co się mówi w garażu i drgała podłoga przy otwieraniu bramy. Po interwencji zdjęto rygipsy z sufitu, podłożono gumy pod metalową konstrukcjepo której sunie brama i położono drugą warstwe wełny. Drgania ustały w pokoju jest cicho a bramę ledwo słychać. To jest teraz najfajniejszy pokój . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.05.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Nigdy nie mieszkałem w szkieleciaku. Lecz może belki stropu leżące na ściankach powinny być z przekładką filcu, podłogi dylatowane od ścian. Listwy przyścienne sufitów z k/g w poszczególnych pomieszczeniach, takie kwadratowe C przymocowane przez taśmę z pianki. Takie detale wpływają znacznie na akustykę nawet w domu murowanym. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts