Darjusz11 01.05.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Panowie mam pilne pytanie. Za 2 dni ogrodnicy będą wyrównywać mi poziom gleby w ogrodzie. Okazuje się, że jeśli poziom zostanie podniesiony (w ramach wyrównania), to gleba będzie na wysokości elewacji. Widoczne jest to na zdjęciu - czerwona kropka od lasera. https://onedrive.live.com/redir?resid=F9B3CC762C1901A5!109411&authkey=!AHek3zOIxkGSkGA&v=3&ithint=photo%2cjpg A poziom ten nie uwęglenia jeszcze 2% opadu opaski, tak więc można przyjąć że gleba powinna być jeszcze wyżej. Problem polega na tym, że nie mogę dowolnie obniżać poziomu gleby, bo jestem trochę niżej niż sąsiad. W zeszłym roku gdy spuścił wodę ze swojego pompowanego basenu, maiłem na trawniku wody po kostki. Tak więc pytanie brzmi, czy opaska/gleba może nachodzić na elewację?? Jeśli jest to zły dział to proszę mnie o tym poinformować. Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2016 przez Darjusz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 01.05.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Jest taka zasada że gleba powinna być chociaż ten 1 cm niżej niż fundament. A to z racji tego że fundament masz zaizolowany przeciwwilgociowo, a ścianę z cegły pod styropianem nie. Więc może się skończyć tym, że jak ziemie będziesz miał wyżej niż fundament styropian który będzie na chudziaku pod podłogą w przypadku dużych opadów (bądz basenu sąsiada) zostanie zalany przez wode ktróra przeniknie przez cegłę. A wtedy kaplica - grzyb i inne sprawy których nidgy nie usuniesz. Kto to wymyślił taki niski fundament u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.05.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Wokół domu wykonaj opaskę z obrzeży betonowych. Wysokość obrzeży wyżej niż docelowy poziom ziemi (czerwona kropka na Twojej elewacji) - chodzi o to, żeby ziemia nie przesypywała się poza opaskę. Pomiędzy domem a opaską wybierz ziemię i wsyp piasek geowłókninę a na nasyp warstwę kamieni. Niestety poziom kamieni przy elewacji będzie niższy niż poziom ziemi - ale chodzi o to, żeby kamienie i piasek przepuszczały wilgoć w głąb ziemi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darjusz11 02.05.2016 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Właśnie poczytałem co wilgoć może zrobić z fundamentem i podłogą. W takiej sytuacji zanim zabiorę się za opaskę (wrócę do tego wątku), muszę zrobić izolację na tych styropianach co widać na zdjęciach. W chwili obecnej wyczytałem, że powinienem posmarować je 2x dysperbitem. Czy znacie jakiś wartościowy artykuł, lub polecilibyście mi rozwiązanie tego problemu? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 02.05.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 No przeciez piotrek podal ci nieglupie rozwiazanie. Takim dopelnienem moze byc jedynie wybranie ziemi do lawy, i na dno wdzucic rure drenarska. Wtedy spisz spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darjusz11 02.05.2016 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Zgadza się, muszę to przemyśleć. A gdyby wzdłuż fundamentu pociągnąć folię, która zachodziłaby aż do poziomu wskazanego przez kropkę lasera? Docelowo zakrył by ją żwir, lub z nią graniczyłby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 02.05.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Mazidłami smaruje się fundament, ścianę , a nie styropian do niej przyklejony. Piotrek nie do końca daje dobry pomysł bo jak tak zrobisz, a przyjdzie mega ulewa, która przynajmniej u mnie występuje raz na 5 lat, to będziesz miał w tej dziurze fosę i wszystko zalane pod posadzką. A jaka jest ta Twoja działka? Prosta czy ze spadem? Z każdej strony masz taki problem z wysokością ziemi czy np tylko z jednej strony? Bo jak tylko z jednej to nie ma problemu, bo woda opłynie dom i poleci dalej - można wtedy zrobić tak jak Piotrek radzi - ale jak masz z 4 stron takie coś to masakra - architekt powinien beknąć za to że tak ci zaprojektował wysokość fundamentu, bo będziesz miał basen pod wylewką. No chyba że budowlańcy po prostu wybudowali ci dom w dziurze, bo tak to wygląda na ten moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 02.05.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 A nie jest czasem tak ze dom byl wymierzany do poziomu gruntu, a z czasem sasiedzi sie popodnosili i zostales w czarnej d...? Co do fosy, u mnie zanim zrobilem opaske po kazdym wiekszym deszczu woda byla po 6m od scian. Odkad zrobilem jak piotrek napisal, plus drenaz mam sucho. A tak naprawde co za roznica czy kamien bedzie na rowni z ziemia czy 20cm ponizej, jak u mnie jest na rowni z ziemia a drenaz jest przy lawie czyli defacto z 70cm ponizej ziemi. I dalem drenarska fi 50 i spokojnie juz 4 rok spelnia swoje zadanie, dla pewnosci moze dac fi 100. Tylko kwestia czy ma gdzie odprowadzic wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darjusz11 03.05.2016 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Panowie, dziękuję za zaangażowanie i poświęcony czas. Niestety tymczasowo zmuszony jestem zawiesić temat, bo pojawił się poważny problem. Oto link do tego forum:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248494-Mia%C5%82em-zrobi%C4%87-opas%C4%99-dokopa%C5%82em-si%C4%99-do-wody&p=7136592#post7136592 Gdy się z tym uporam wrócę do waszych koncepcji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 03.05.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Tylko caly czas zasadnicze pytanie, czy masz gdzie odprowaszic wode z ewentualnego drenazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darjusz11 03.05.2016 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 niestety nie mam gdzie odprowadzić wody:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts