serwkomp 01.05.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Witam. Jaki kaloryfer wybrać Aluminium czy stalowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 04.05.2016 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Nikt nic nie wie ?Co lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 04.05.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Betonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.05.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Pomiędzy grzejnikami stalowymi, a aluminiowymi dużej różnicy nie ma jeśli chodzi o trwałość czy parametry. Nie wiem jak teraz, bo może skład stopów jest inny, ale kiedyś nie można było łączyć grzejników aluminiowych z miedzianymi rurkami, bo Al i Cu wchodzi w reakcje - stosowano różne złączki. Tak więc kieruj się estetyką, które ładniejsze. No chyba, że chcesz takie grzejniki, które Cię przeżyją wówczas żeliwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 18.05.2016 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Fachman mówi żebym założył stalowe bo aluminiowe utleniają się i robi się mączka w rurach , co wy na to ?Chyba każdy robi aluminiowe kaloryfery przynajmniej wszędzie widzę takie. Co robić stalki czy alu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 19.05.2016 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Też nikt nic nie wie ? nieźle dobre forum, bardzo pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 19.05.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Z jakich materiałów masz wykonaną instalację grzewczą?Jeśli miedź to rzeczywiście bezpieczniejsze będą stalowe - nie reagują z miedzią. Pamiętaj że nie tylko rury mogą być wykonane z metalu który będzie wchodził w reakcję z grzejnikami aluminiowymi, w kotłach i innych urządzeniach także są elementy metalowe. Osobiście dla siebie wybrałbym stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacynka13 28.05.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 (edytowane) Wymieniałam grzejniki 2 lata temu i postawiłam na stalowe (Purmo). Jestem zadowolona, nic się z nimi nie dzieje. Sąsiedzi wymieniali grzejniki chyba w 2013 i mają aluminiowe z Krakowa (o ile tak się ta forma nazywa) i też są zadowoleni Jedyna moim zdaniem zauważalna różnica jest w estetyce - purmo to prostopadłościan, natomiast to co mają sąsiedzi to tak jakby 3 metalowe listwy w członie (patrz: ) Jak zaczęłam się zastanawiać w jaki sposób to posprzątać to wybrałam purmo Edytowane 28 Maja 2016 przez Pacynka13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 24.08.2016 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Instalacja wykonana z pexy i kaloryfery ALU , piec dwufunkcyjny termet będzie dobrze ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 25.08.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Może taka być instalacja ? jak wyżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.08.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Można, to dość popularne rozwiązanie (pex +alu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.08.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Dodasz inhibitor i każde rozwiązanie bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 25.08.2016 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Ok a to że alu robi jakąś reakcje ? ja mam Pex > alu i piec termet będzie jakaś zachodziła reakcja niebezpieczna ?Tutaj właśnie nie rozumiem do końca tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.08.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Ok a to że alu robi jakąś reakcje ? ja mam Pex > alu i piec termet będzie jakaś zachodziła reakcja niebezpieczna ? Tutaj właśnie nie rozumiem do końca tego. Inhibitor jest wlaśnie do tego aby zatrzymać te niedobre procesy korozji elektrochemicznej. Miedź i aluminium w pewnych warunkach tworą ogniwo elektryczne . produkty tej reakcji to tlenek aluminium i wodór i tlen.W zależności od własności wody proces ten przebiega z różną prędkoscią. Kocioł masz miedziany , ale odległość pomiedzy grzejnikiem i kotłem jest na tyle duża ,że proces korozji będzie raczej wolny.. ( bo PEX-al izoluje przepływ pradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 25.08.2016 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 "procesy korozji elektrochemicznej" rozumiem ale czy to ma wpływ na zdrowie czy na rury ? coś ulatnia itp, sory ale nie rozumiem do końca na co ma to wpływ ta reakcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.08.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 "procesy korozji elektrochemicznej" rozumiem ale czy to ma wpływ na zdrowie czy na rury ? coś ulatnia itp, sory ale nie rozumiem do końca na co ma to wpływ ta reakcja ? Korozja nie jest zjawiskiem pożądanym , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts