Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaloryfer jaki ?

serwkomp

Recommended Posts

Pomiędzy grzejnikami stalowymi, a aluminiowymi dużej różnicy nie ma jeśli chodzi o trwałość czy parametry. Nie wiem jak teraz, bo może skład stopów jest inny, ale kiedyś nie można było łączyć grzejników aluminiowych z miedzianymi rurkami, bo Al i Cu wchodzi w reakcje - stosowano różne złączki. Tak więc kieruj się estetyką, które ładniejsze. No chyba, że chcesz takie grzejniki, które Cię przeżyją :) wówczas żeliwne.

• 2 weeks później...

Z jakich materiałów masz wykonaną instalację grzewczą?

Jeśli miedź to rzeczywiście bezpieczniejsze będą stalowe - nie reagują z miedzią.

Pamiętaj że nie tylko rury mogą być wykonane z metalu który będzie wchodził w reakcję z grzejnikami aluminiowymi, w kotłach i innych urządzeniach także są elementy metalowe.

Osobiście dla siebie wybrałbym stal.

• 2 weeks później...

Wymieniałam grzejniki 2 lata temu i postawiłam na stalowe (Purmo).

Jestem zadowolona, nic się z nimi nie dzieje. :)

Sąsiedzi wymieniali grzejniki chyba w 2013 i mają aluminiowe z Krakowa (o ile tak się ta forma nazywa) i też są zadowoleni :)

Jedyna moim zdaniem zauważalna różnica jest w estetyce - purmo to prostopadłościan, natomiast to co mają sąsiedzi to tak jakby 3 metalowe listwy w członie (patrz: indeks.jpg )

Jak zaczęłam się zastanawiać w jaki sposób to posprzątać to wybrałam purmo :)

Edytowane przez Pacynka13

• 2 months później...
Ok a to że alu robi jakąś reakcje ? ja mam Pex > alu i piec termet będzie jakaś zachodziła reakcja niebezpieczna ?

Tutaj właśnie nie rozumiem do końca tego.

Inhibitor jest wlaśnie do tego aby zatrzymać te niedobre procesy korozji elektrochemicznej.

Miedź i aluminium w pewnych warunkach tworą ogniwo elektryczne . produkty tej reakcji to tlenek aluminium i wodór i tlen.W zależności od własności wody proces ten przebiega z różną prędkoscią.

Kocioł masz miedziany , ale odległość pomiedzy grzejnikiem i kotłem jest na tyle duża ,że proces korozji będzie raczej wolny.. ( bo PEX-al izoluje przepływ pradu