Bartosz85 01.05.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Witam jestem nowym użytkownikiem forum chociaż od kilku lat odwiedzam forum. Mam problem z przewymiarowanym kotłem tak jak w temacie jest to SAS NWG 29 kW z miarkownikiem ciągu http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-nwg.html Mianowicie kocioł posiada za dużą moc w stosunku do powierzchni która ma ogrzać czyli 170 m2 ocieplonego 10 cm styropianem budynku z lat 90tych zbudowanego z pustaków. Mam więc pytanie czy mój kocioł można przerobić na kocioł z podajnikiem za pomocna takiego sprzętu http://www.sklep-witkowski.pl/c-54/p-230/1219-kw-eco-zestaw i czy ta przeróbka zaradzi na przewymiarowanie kotła czy w ogóle ma sens jeżeli nie to co radzicie wymianę kotła? Palenie w kotle o takiej dużej mocy jest strasznie problematyczne. Kocioł nastawiony na 50 stopni w domu ciepło strasznie a w kotle i kominie osadza się sadza i smoła której nie sposób usunąć. Gdy na kotle nastawię temperaturę 60 stopni lub większą w domu panuje afrykański skwar. Dodam iż kocioł SAS użytkuję od 4 lat opalam węglem kamiennym sortyment orzech. Z góry dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 02.05.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 nie wiem czy to ma sens chyba dużo przeróbek by trzeba robić, może bufor lepiej zainstalować żeby gromadzić gdzieś te ciepło i palić co dwa dni czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz85 02.05.2016 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Jeżeli bufor to o jakiej pojemności i czy to drogi koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.05.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 tak najszybciej i najtaniej mozna go przerobic na kocioł górnego spalania i palić nim od góry. Zerknij na wątek "ekonomiczne spalanie węgla kamiennego" Jak będę miał chwile to moge rozrysować co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz85 03.05.2016 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź będę wdzięczny za jakieś rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 03.05.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jeżeli bufor to o jakiej pojemności i czy to drogi koszt? Do bufora trzeba miejsca w kotłowni.(1000 litrów to minimum) Poniżej strona jak to wygląda cenowo: http://www.p2ar.pl/oferta/zbiorniki-buforowe/ Jak masz umiejętności i czas wiele możesz zrobić własnymi rękoma w tym także przeróbkę na podajnik. Ale i tak ładnych kilka tysięcy trzeba będzie wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz85 04.05.2016 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Nie wiem co się bardziej opłaca i w zakupie i w eksploatacji. Kupno bufora czy przeróbka na kocioł podajnikowy. Większą część przeróbek mogę zrobić sam posiadam spawarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts