Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Wybieram się do nadzoru budowlanego zgłosić rozpoczęcie budowy domu jednorodzinnego. Zadzwoniłem wcześniej upewnić się ,że posiadam wszystkie potrzebne dokumenty by nie było wpadki i okazało się, że jednak brakuje. Powiedziano mi ,że brakuje mi oświadczenia kierownika budowy stwierdzającego sporządzenie planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia i że oni takiego druku nie mają ale znajdę sobie w przeglądarce przykładowy druk. Szukam ale nic takiego nie ma ,jedynie informacje jak coś takiego ma wyglądać. Czytam jednak art.42 prawa budowlanego, a tam pisze że "Ogłoszenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, stosuje się do budowy lub rozbiórki, na której przewiduje się prowadzenie robót budowlanych trwających dłużej niż 30 dni roboczych i jednoczesne zatrudnienie co najmniej 20 pracowników albo na których planowany zakres robót przekracza 500 osobodni". W moim przypadku 20 osób naraz nie będzie pracować ,również mam nadzieje że budowa nie będzie trwać powyżej 500 osobodni. Czy w takim przypadku mogę napisać oświadczenie że sporządzenie takiego planu nie dotyczy mojej inwestycji i dać to do podpisania kierownikowi gdy wróci z urlopu?

ps. Wszędzie mi mówiono że po złożeniu zgłoszenia czeka się 7 dni na uprawomocnienie. Pani z nadzoru poinformowała mnie ,że to już nie obowiązuje i można zaczynać nawet w tym samym dniu więc może komuś się ta informacja przyda :)