Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiększenie łazienki i problematyczny aneks w salonie

KasiaFeb

Recommended Posts

Witajcie. Chciałabym poprosić o pomoc w aranżacji mieszkania. Mieszkanie jest w bloku na parterze z własnym ogródkiem. To co bym chciała to na pewno powiększyć łazienkę, tak aby zmieściły się i wanna i prysznic. Mogę w tym celu lekko pomniejszyć pokój nr 06 lub szafę wnękową na korytarzu. Myślałam nawet czy tej szafy (całej bądź części) nie zmienić na pomieszczenie gospodarcze, gdzie mogłabym ukryć pralkę, wszelką chemię do sprzątania, miotły, mopa itp. Druga rzecz, która mi przeszkadza to aneks kuchenny (niestety ale już chyba wszyscy budują aneksy zamiast oddzielnych kuchni...). Chciałabym w jakiś sprytny sposób oddzielić ten aneks od salonu, aby nie widać było garów stojących na kuchence czy leżących w zlewie. Chciałabym też zmieścić stół z krzesłami (optymalnie by było na 6 osób). W mieszkaniu muszą zostać 2 pokoje dla dzieci i sypialnia, wiec ogólnie układu za bardzo zmieniać bym nie chciała. To co jeszcze mnie zastanawia przy urządzaniu tego mieszkania to.. kot. Muszę jeszcze gdzieś umieścić kuwetę i miski z jedzeniem oraz legowisko. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.

plan mieszkania.jpg

Mieszkanie ma idealny układ,w łazience postawiłabym na wannę z parawanem.Przedpokój ma dużą pojemną szafę na kurtki,buty,odkurzacz.Pokoje dzieci po 10 i 11m i duża przestrzeń dzienna.Tutaj nie należy nic zmieniać w układzie.Kuchnię można przysłonić barkiem,częściową ścianą ale i tak bym została przy oryginalnym układzie ;)

http://images78.fotosik.pl/562/8e5e6858b8a0f356med.jpg

http://images75.fotosik.pl/562/c1a41016f599a743med.jpg

Może zaproponuję jeszcze 2 propozycje.

plan mieszkania.jpg

Obie wersje zyskały dodatkową szafę w przedpokoju (kosztem pokoju).

Łazienki nie ma co powiększać. Lepiej już zrobić wannę z prysznicem. Wc na wprost, bo będzie łatwiej umieścić pralkę pod blatem z umywalką na ścianie od kuchni (jako jednolitą całość).

W wersji 1 sypialnia zostaje na swoim miejscu. Kuchnia jest zakończona szafkami cargo i ma układ w L. Narożnik stoi tyłem do ciągu kuchennego a stół jest przy wejściu do salonu.

W wersji 2 sypialnia została przeniesiona w miejsce kuchni. Jeżeli jest możliwość podłączenia się do tych pionów przy głównym wejściu i doprowadzenie wody, to to rozwiązanie może być ciekawą alternatywą. Sypialnia nie traci na powierzchni. Kuchnia jest większa. Można pomyśleć też o innym układzie mebli, z półwyspem i doczepionym do niego stołem. Pozostanie kwestia doboru wielkości kanapy/ narożnika tak, aby nie przytłaczał wnętrza i nie był za duży,

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pomyślę jeszcze nad dołem mieszkania (w sensie salon i sypialnia) a tym czasem coś mi przyszło do głowy odnoście pozostałych pomieszczeń. Pomniejszyłam pokoje o jakieś kilkanaście cm przez co powiększyła się łazienka i ogólnie korytarz. Dzięki temu powstała większa wnęka między drzwiami wejściowymi a pokojem 05, którą można wykorzystać na jakąś szafkę na buty i podręczne wieszaki na kurtki. Stworzyłam też dodatkowe pomieszczenie na pralkę i kuwetę kota. Tym sposobem zmieścił się też prysznic w łazience. To pomieszczenie na pralkę mogłoby mieć drzwi przesuwne albo tradycyjne w których na dole mogłaby być taka klapka, żeby kot mógł się przecisnąć do kuwety. W takim pomieszczeniu mogłabym też zrobić jakieś półki nad pralką na chemię a na ścianie zrobić haczyki i powiesić np. miotłę czy mopa. Myślę, że całkiem przydatne byłoby takie pomieszczenie, nawet gdyby miało mieć mikroskopijne wymiary. Jak myślicie, czy to ma sens?

plan mieszkania - Kopia.jpg

Nie ma sensu,bo łazienka wyjdzie mega ciasna,pokoje dzieci szkoda zmniejszać bo im potrzebna przestrzeń.

Ja bym wolała mieć dużą pojemną szafę w przedpokoju,która pomieści ubrania,buty,odkurzacz czy deskę do prasowania,niż upychać to po pokojach.

Szafka na buty i wieszak mieszczą się bez problemu za drzwiami koło kaloryfera.Szafę możesz zmniejszyć o kuwetę dla kota.

Jeśli ci nie zależy na prysznicu to może zrób tak duży z miejscem do siedzenia i wyższym brodzikiem.

http://images76.fotosik.pl/566/25b5c4fea1b062acmed.jpg