Jabolek 02.05.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Witam zwracam się z pytaniem. Teściowa posiada 1,3 ha ziemi. Obecnie jest to działka rolnicza z siedliskiem. W przyszłym roku bierzemy ślub. Z tego co wiem jeśli teściowa przepisze ziemię na nas po ślubie to żona będzie zwolniona z podatku a ja nie. A co w sytuacji jeśli teściowa przepisze ziemie na córkę, a po ślubie żona daruje mi połowę działki tym samym wnosząc ją we własność małżeńską? Czy wtedy będą jakieś podatki a jeśli tak to kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.05.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Wydaje mi się, że opisane przez Ciebie rozwiązanie z darowaniem żonie, a później Tobie podchodzi pod artykuł 4a ustawy o podatku od darowizn i spadków i w tej sytuacji podatku nie będzie. Najlepiej potwierdź to Twoim urzędzie skarbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KyRaA 08.05.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jabolek będzie tak jak napisałeś: jeśli teściowa daruje Twojej przyszłej żonie, to narzeczona nie płaci podatku, po ślubie jeśli twoja obecna narzeczona daruje tobie połowę, to ty też nic nie płacisz ... jedynie za notariusza I tego jestem pewna na 100% Zastanów się, czy warto płacić notariuszowi, bo jest coś (czego dokładnie nie zgłębiałam), że po 5 latach i tak połowa będzie należała do Ciebie (pod warunkiem, że nie będziecie mieli intercyzy ); tylko nie wiem, czy to dotyczy tylko budynków mieszkalnych, bo tam coś było o meldunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.05.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Można te dwie darowizny załatwić jednym aktem notarialnym. Natomiast darowizna w tym przypadku nie wychodzi w skład majątku wspólnego, więc po 5 latach nadal to będzie majątek osobisty obdarowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.05.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 10.05.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Jabolek Zastanów się, czy warto płacić notariuszowi, bo jest coś (czego dokładnie nie zgłębiałam), że po 5 latach i tak połowa będzie należała do Ciebie (pod warunkiem, że nie będziecie mieli intercyzy ); tylko nie wiem, czy to dotyczy tylko budynków mieszkalnych, bo tam coś było o meldunkach. nieprawda, darowizna jest majątkiem odrębym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 12.05.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Ja najpierw radzę sprawdzić, czy pod rządami nowych przepisów można darować nierolnikowi nieruchomość rolną... Sukcesów nie wróżę. A jeśli mam rację, to problem podatku znika... Przepraszam, już poprawiam: osoba bliska może nabyć. W związku z powyższym kolejność jest następująca: teściowa żonie, a potem żona Tobie. Edytowane 12 Maja 2016 przez Bracianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.05.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Po co straszyć ludzi?Nieruchomość rolna może być nabyta, darowana osobie bliskiej (wstepni, zstepni, itp.) bez ograniczeń. Jest tak, jak było dotychczas. W tej sytuacji ANR nie ma prawa pierwokupu, obdarowany nie musi być rolnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 12.05.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Toż przecież zedytowałam, żeby było widać, że się pomyliłam. Przepraszam, właśnie jestem w trakcie lektury tego przejawu geniuszu panującej partii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 12.05.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 radziłbym poczytać zmiaany w hipotekach: Nowelizacja zakłada dodanie art. 68 ust. 2a w ustawie o księgach wieczystych i hipotece: Suma hipoteki na nieruchomości rolnej w rozumieniu ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2012 r. poz. 803 oraz z 2016 r. poz. …) nie może przewyższać wartości rynkowej tej nieruchomości ustalonej na dzień ustanowienia hipoteki. Do wniosku o wpis hipoteki do księgi wieczystej dołącza się operat szacunkowy, sporządzony przez rzeczoznawcę majątkowego stosownie do przepisów o gospodarce nieruchomościami.I zgodnie z tym co piszą gazety - banki przestały kredytować budowy na działkach rolnych (siedliskowych) ... (z tego co ja rozumiem - normalnie jak bierzesz hipotekę, to masz ją na 130-200% kredytu -> czyli zwykle poniżej wartości docelowej [po wybudowaniu domu] i powyżej wartości samej działki [lub stanu budynku na moment brania kredytu]. Wg nowego prawa - wysokość hipoteki jest max aktualna wartość działki [z zabudową], czyli możesz wziąć kredyt tylko na jakieś 70-80% wartości działki ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 13.05.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Po co straszyć ludzi? Nieruchomość rolna może być nabyta, darowana osobie bliskiej (wstepni, zstepni, itp.) bez ograniczeń. Jest tak, jak było dotychczas. W tej sytuacji ANR nie ma prawa pierwokupu, obdarowany nie musi być rolnikiem. no niestety musi być rolnikiem i darowizny nie zrobi wg nowej ustawy tylko rolnik indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.05.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 no niestety musi być rolnikiem i darowizny nie zrobi wg nowej ustawy tylko rolnik indywidualny Oj chyba coś kręcisz Podeslij link do ustawy, z chęcią się dowiem nowych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 13.05.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Oj chyba coś kręcisz Podeslij link do ustawy, z chęcią się dowiem nowych rzeczy. Poszukaj - ustawy o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw Ogólnie rzecz ujmując jak sie ma ziemię rolną to jest się w d.... Jeżeli sprzedajesz udziały czy akcje w spółce z ziemią rolną ANR ma prawo pierwokupu Jeżeli masz rozwód i podział majątku dotyczy ziemi rolnej małżonek nie będący rolnikiem nie otrzyma ziemi Jeżeli sprzedajesz ziemie ANR ma prawo pierwokupu niezależnie od wielkości i to nie po cenie sprzedaży a po cenie jaka wyliczy jej rzeczoznawca Jeżeli kupisz ziemie to 10 lat musisz ją uprawiać Jeżeli zaniedbujesz gospodarstwo rolne to ANR może od Ciebie przymusem je wykupić ITD ITD kwiatków jest masakrycznie dużo na tyle że ziemia poleci min 30 % w dół jak nie więcej choć nie cieszmy sie bo i tak jej nie kupimy jedna masakra innymi słowy biorąc - popytaj notariuszy co robili przez ostatnie 2 tygodnie 95 % czynności to był obrót ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 13.05.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 a do tego:- zmiana o której pisałem wcześniej (hipoteke na ziemi rolnej)- zmieniona ustawa o lasach państwowych - jeżeli choćby kawałek Twojej działki to teren leśny (lub planowany do zalesienia) - to lasy państwowe maja opcję pierwokupu (co więcej - powołują własnego rzeczoznawcę i kupują po cenie rzeczoznawcy, a nie tej na którą umówiłeś się ze sprzedającym) (też nowe prawo od początku maja) Ogólnie - tragedia jeżeli chodzi o sprzedaż/kupno ziemi/budynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts