Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miałem zrobić opasę - dokopałem się do wody.....

Darjusz11

Recommended Posts

Proszę o pomoc, bo w zasadzie nie wiem czy w tym wypadku zrobienie samej hydroizolacji wystarczy.

Oto film (jakość zależy od waszego łącza internetowego - po ściągnięciu na dysk będzie 1080p)

https://onedrive.live.com/redir?resid=F9B3CC762C1901A5!109414&authkey=!AA_dzdrWUBTTFI4&ithint=video%2cmp4

Stan obecny:

1. Fundament - nie wiadomo czy pod warstwą styropianu jest hydroizolacja, a jeśli jest to zapewne jest to "lekka izolacja przeciwwilgociowa"

2. Styropian - jest miękki, a ponoć powinien być to "styrodur"

3. Styropian jest pokryty zaprawą - nie potrafię określić jej typu.

4. Gleba na działce to przede wszystkim humus i glina.

5. Poziom gleby jest niższy niż w sąsiedztwie - po spuszczeniu przez sąsiada wody z basenu, miałem jej (w okolicach wykopu) po kostkę.

Jeszcze dzisiaj zamierzałem po prostu pokryć zastany stan podwójną warstwą dysperbitu, i ewentualnie sprawdzić, czy jest to styropian typu styrodur. Gdyby nie był, rozważałem zdjęcie go i wówczas mógłbym normalnie położyć dysperbit na sam fundament.

W obecnej sytuacji ręce mi opadły i sam nie wiem co teraz zrobić. Ilość zastanej wody po prostu mnie załamała.

Proszę was o poradę i pomoc. Wiem co wilgoć robi z fundamentami i podłogą i chciałbym tego uniknąć.

Edytowane przez Darjusz11
literówka w temacie

Dysperbit to też lekka izolacja - o ile ten szajs można w ogóle nazwać izolacją. Jak cos to izohan WM lub WL - nie pamiętam który jest do izolacji ciężkiej. Masz gdzie odprowadzić wodę? Bo najlepiej było by zrobić dreny wokół domu

Nie smaruje sie styropianu - między styropianem i murem masz 1cm szpare od kleju, wiec woda i tak tam wejdzie. musi buć smarowany ściana. Jak to się stało że masz dom niżej niż sąsiednie działki? Bo jak to sąsiedzi popodnosili jakjuż byłes wybudowany i stało się to niedawno to sąd może ich zmusić do przywrócenia działki do poprzedniego stanu

Edytowane przez turalyon