Perlit Polska 20.03.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Temat już ucichł, ale gdyby ktoś tu jeszcze zaglądał,,, z tego co się dowiedziałem perlit 100 to już nie kuleczki- bańki tylko mąka, nie stosuje się jako izolację termiczną, służy do filtracji win (informacja od sprzedającego, w necie też czytałem) Dokładnie tak jest jak piszesz - EP100 to głównie materiał filtracyjny, to wylewki się nadaje tak jak świni siodło; ktoś albo pożałował kasy albo został źle poinformowany. Jeśli się uda w ogóle, to taki perlitobeton faktycznie bardzo słaby (można oczywiście doładować cementu i cudować)... Lekką wylewkę perlitobetonową o parametrach termoizolacyjnych, o określonych parametrach wytrzymałościowych wykonuje się na bazie EP180 (o odpowiednim rozkładzie frakcji na sicie - powinno być stosunkowo mało frakcji najdrobniejszej) - odpowiednie proporcje spoiw hydraulicznych i dodatków dadzą mocną i trwałą wylewkę, która może stanowić warstwę pod posadzkową. Jedynym na dzień dzisiejszy ograniczeniem jest chęć położenia klepki podłogowej - typowy klej do klepki ma tak dużą siłę wiązania, że na pewno się odspoi od wylewki - metodą na to jest położenie cienkiej warstwy wzmacniającej powierzchnię wylewki. Czyli mniej więcej tak jak napisał @kabzik, tylko wg mnie potrzebna jest przerwa technologiczna - jeśli kabzik dał mokre na mokre i działa, to zaryzykował ale jak sądzę podziałało. Co do kuleczek/mąki - wciąż są to kuleczki tylko bardzo małe, więc EP100 jest jak mąka złożona z maleńkich kuleczek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts