Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna na mikro po pociągnieciu otwieraja się.

Recommended Posts

zapytałem bo bywa, że po prostu nie mają a okucia tak ustawione że sprawiają wrażenie jakby było rozszczelnienie

Rozszczelnienia nie reguluje się

Albo jest dobrze zamontowane na profilu albo nie i trzeba je odkręcić i przestawić

może wystarczy sama regulacja skrzydła

najlepiej zrób fotkę rozszczelnienia - pomyślimy :)

A ty dalej swoje i tak ciągnie się temat bez żadnej odpowiedzi. Skoro pisze ze w jednych działa w drugich też tylko się otwiera przy pociągnieciu to co nie rozumiesz ?

Okucia aubi, okna Adams. Zaraz znajdę fotki w necie jak tak chcesz. U góry okna są dwa elementy, jeden na dwa wkręty i zaraz obok niego, praktycznie się dotykają drugi element bodajże na jeden wkręt.

Ja swoje bo w przeciwoenstwie do ciebie siedze w tym bagnie juz ponad dwadziescia lat i wiem ze rozszcelnienia moze wogole nie byc a okno bedzie zachowywac sie tak jakby bylo.

Wiec nie irytuj sie tylko rob to o co bardziej obeznani w temacie Ciebie prosza jesli chcesz pomocy.

A jak wszystko wiesz to radz sobie sam

Dzieki za pomoc. 4 post i dalej nie wiem jak mam wyregulowac

Pewnie kolega IVO wiedziałby na odległość.

Część z nas musi zobaczyć, poczuć i będzie wiedziała.

Inni będą próbowali aż się uda. Ja widzę takie możliwości - skrzydło podnieść na rozwórce w w stronę zawiasów/ a może opuszczać w przeciwną..

Ew. podnieść na zawiasie? Przesunąć zaczep.. lub przeszklić skrzydło (czyli zrobić pkt pierwszy, tylko inaczej). Jakby nie patrzeć - trochę opcji jest.

Ja bym zadzwonił do montażysty i zapytał - jemu powinno zależeć na pomocy najbardziej.

Najprościej; weź małe lusterko i w pozycji klamki poziomo sprawdź (lekko otwierając) położenie względem siebie rygla narożnika i zaczepu obwodowego i mikro w oknie gdzie jest dobrze i źle. Tam gdzie jest źle przestaw zaczepy żeby było dobrze. Nie wiem czy dobrze rozumiem że tylko góra nie trzyma czy dół też ? Jeśli dół też to metoda taka sama.

Aby działała mikrowentylacja, rolka musi załapywać za zaczep - niekoniecznie dokładnie za jego środek -jak na zdjęciu 1.

Jeżeli rolka mija się z zaczepem wówczas nie ma też przyblokowania i skrzydło uchyla się całkowicie zamiast "mikrowentylować" - jak na zdjęciu 2.

Należy przesunąć skrzydło regulując na rozwórce przy górnym zawiasie lub przesunąć zaczep tak, aby się zazębiał z rolką i to wszystko - nie zawsze jest to idealnie kąt 45* na klamce.

ps. dlaczego nie wezwiesz montera?

mikro_wyregulowane.jpg

mikro_niewyregulowane.jpg

A po co jest forum? Gdyby wszyscy wzywali fachowców to chyba by forum nie było. Nie sądzicie?

Pobawilem się śruba u góry i już jest ok.

Sprawdziłem też dół i jak go pociągnąć to też wyskakuje. U góry i u dołu nie może wyskakiwac?

Dzwoniłem już do speców, mają przyjechać ma dniach