Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja tarasu drewnianego.

Recommended Posts

Czołem.

Zima sobie poszła a wraz z wiosną nadchodzą również nowe zadania.

Planuję zrobić taras drewniany i przydałyby się wasze opinie dotyczące konstrukcji.

Taras zadaszony, będzie nad ziemią na słupach betonowych (planuję fi160mm) , te zaś będą na ławach betonowych lanych w ziemi na około 1m głębokości.

Siatka ze słupów betonowych rozmieszczona jest w prostokątach 96x126cm

Na niej oczywiście będą legary ułożone prostopadle do budynku a na nich kontr legary. Zarówno jedne jak i drugie z drewna sosnowego, które rzecz jasna zaimpregnuję odpowiednio.

Kontr legary rozłożone są co około 38cm.(pomijając przesunięcia przy dwóch szarych słupach).

Myślałem zrobić Legary nośne 7x14cm

Natomiast kontrlegary 6x10cm.

Nie wiem czy nie przeginam i niepotrzebnie daję tyle słupów lub może daje zbyt grube legary i kontr legary do takiej ilości słupów.

Chciałbym prosić o pomoc w proporcjach tej konstrukcji.

Piszę mając nadzieję, że ktoś z was będzie miał ochotę wypowiedzieć się na temat poniższego projektu.

Taras_konstrukcja.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez wingerman

Dziękuję za zainteresowanie.

Tak sobie myślę, że wolałbym zejść z gęstości słupów.

Wyglądałoby to tak jak na dwóch poniższych wersjach.

I tu to samo pytanie - jakie legary i kontrlegary przy zachowaniu gęstości tych drugich około 38cm.

[ATTACH=CONFIG]354858[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]354859[/ATTACH]

Nie przekraczaj 1,5 m pomiędzy słupkami. Zrób słupki 115 x 130. na tym mozesz postawić kantówkę 6x9 a na kontrlegar 6x6 lub 5x5. Rozstaw co 38 cm będzie bardzo dobry.

M.A.G czemu nie powinienem przekraczać tych 150cm?

Nie za cienkie legary i kontrlegary mi proponujesz? Pytam, bo jeszcze nikt (nawet telefonicznie) mi nie zaproponował legarów niższych niż 12cm i kontrlegarów 9cm.

Jak pisałem wolałbym dać zdecydowanie mniej słupów i grubszą konstrukcję. Da radę coś tak pokombinować by sens miała wersja 3?