wingerman 03.05.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Czołem. Zima sobie poszła a wraz z wiosną nadchodzą również nowe zadania. Planuję zrobić taras drewniany i przydałyby się wasze opinie dotyczące konstrukcji. Taras zadaszony, będzie nad ziemią na słupach betonowych (planuję fi160mm) , te zaś będą na ławach betonowych lanych w ziemi na około 1m głębokości. Siatka ze słupów betonowych rozmieszczona jest w prostokątach 96x126cm Na niej oczywiście będą legary ułożone prostopadle do budynku a na nich kontr legary. Zarówno jedne jak i drugie z drewna sosnowego, które rzecz jasna zaimpregnuję odpowiednio. Kontr legary rozłożone są co około 38cm.(pomijając przesunięcia przy dwóch szarych słupach). Myślałem zrobić Legary nośne 7x14cm Natomiast kontrlegary 6x10cm. Nie wiem czy nie przeginam i niepotrzebnie daję tyle słupów lub może daje zbyt grube legary i kontr legary do takiej ilości słupów. Chciałbym prosić o pomoc w proporcjach tej konstrukcji. Piszę mając nadzieję, że ktoś z was będzie miał ochotę wypowiedzieć się na temat poniższego projektu. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 4 Maja 2016 przez wingerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Ja miałem fundament punktowy - siatka 140*120cmLegary 12x12cm podparte co 140cmKontrlegary 10x5cm podparte co 120cm w rozstawie co 40cm. Wszystko z modrzewia. Mozesz spokojnie zejść do 12x6 i 9x4.5, albo zwiekszyć odległości pomiędzy fundamentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 04.05.2016 03:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Dziękuję za zainteresowanie. Tak sobie myślę, że wolałbym zejść z gęstości słupów. Wyglądałoby to tak jak na dwóch poniższych wersjach. I tu to samo pytanie - jakie legary i kontrlegary przy zachowaniu gęstości tych drugich około 38cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.05.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Dziękuję za zainteresowanie. Tak sobie myślę, że wolałbym zejść z gęstości słupów. Wyglądałoby to tak jak na dwóch poniższych wersjach. I tu to samo pytanie - jakie legary i kontrlegary przy zachowaniu gęstości tych drugich około 38cm. [ATTACH=CONFIG]354858[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]354859[/ATTACH] Nie przekraczaj 1,5 m pomiędzy słupkami. Zrób słupki 115 x 130. na tym mozesz postawić kantówkę 6x9 a na kontrlegar 6x6 lub 5x5. Rozstaw co 38 cm będzie bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 05.05.2016 03:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 M.A.G czemu nie powinienem przekraczać tych 150cm?Nie za cienkie legary i kontrlegary mi proponujesz? Pytam, bo jeszcze nikt (nawet telefonicznie) mi nie zaproponował legarów niższych niż 12cm i kontrlegarów 9cm. Jak pisałem wolałbym dać zdecydowanie mniej słupów i grubszą konstrukcję. Da radę coś tak pokombinować by sens miała wersja 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts