Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kawalerka i układ ścian

Recommended Posts

Hej wszystkim. Mam około miesiąc czasu, aby podać deweloperowi, czy zmieniam układ jakiś ścian. Na takim metrażu nie ma zbytnio co szaleć, ale jakieś poprawki myślę, że wprowadzę - na razie nie chciałbym się wychylać co sobie sam wymyśliłem, ponieważ chce poznać wasze propozycje, każdy jakoś inaczej wyobraża sobie tą samą przestrzeń, więc wszystkie propozycje wezmę pod uwagę. Z tego co mi się udało dowiedzieć, to kuchni niestety nie da się przenieść :( Na tą chwilę chciałbym się zająć samymi ścianami, z grubsza powiem, że chciałbym jak najlepiej wykorzystać każdy cm, więc jakieś zabudowy na całą ścianę, szafy - raczej wszystko będzie na zamówienie, żeby dobrze zagospodarować wszystko :) Dodatkowo do mieszkania jest podobnej wielkości ogród, który myślę, że jest fajną opcją na spędzanie czasu zamiast w 4 ścianach to w niewielkim ogrodzie, ale to aranżację jego zostawie na później :)

Załączam plan i czekam na mam nadzieję mnósto waszych pomysłów.

Pozdr

Czysty plan 28,78.jpg

Jasne, już wyjaśniam:

Mieszkanie na 1 osoby, maksymalnie pary - więcej ludzi się nie spodziewam w nim do codzienniego mieszkania :)

- łazienka: dla mnie w sumie bez znaczenia czy wanna czy kabina, lecz myślałem bardziej w swoim pomyśle o kabinie, a właściwie o samych drzwiach szklanych i odpływie liniowym, wtedy można zaoszczędzić trochę miejsca.

- kuchnia: 2 palniki wystarczą, lodówka może być podblatowa, ale myślałem, żeby może dać delikatnie wyższą i wtedy jeszcze piekarnik by się na niej znalazł (w słupku zabudować, fajnie by było) no i podstawa to teraz zmywarka (wymiar obojętny) zlew jakiś max 60, żeby jakiś większy garnek umyć co się nie zmieści do zmywarki, ale raczej sporadycznie będzie używany, no i żeby był kawałek wolnego blatu roboczego, żeby coś przygotować (ok. metra?)

- pokój: standard, miejsce na tv (najprawdopodobniej wiszący), łóżko, szafa, jak już wspomniałem wcześniej myślę o zabudowie ściany żeby jak najwięcej miejsca było do przechowywania, żeby nic się nie walało na widoku, jakiś stół by się przydało zmieścić jakby znajomi wpadli :)

- przedpokój: ta szafa co jest na planie to myślę, że to dobre miejsce dla niej, żeby jakieś kurtki i buty do codziennego użytku wpakować.

To tyle, jak jeszcze potrzebujecie jakieś istotne info o którym zapomniałem wspomnieć to walcie śmiało :)

Kuchnię radzę przerzucić na stronę z salonem.

W wersji 1 przestrzeń jest połączona i bardzo przestronna.

W wersji 2 kuchnia jest oddzielona z jadalnią od części salonu niską ścianką. Można też pomyśleć o szklanej ścianie, która da trochę prywatności jeżeli ktoś będzie spać, a druga osoba będzie gotować.

Na pewno w wersji 2 dużym plusem jest bardzo duża zabudowa na ścianach w salonie. Najlepiej biała, wtedy nie przytłoczy wnętrza swoimi gabarytami.

Czysty plan 28,78.jpg