mnowak355 03.05.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 WitamZłożyłem dokumenty do PINB z wnioskiem o przyjęcie budynku do użytkowania. Dołączyłem wszystkie wymagane zgłoszeniem dokumenty jednak urzędnik wymaga ode mnie jeszcze uprawnień instalatora. Firma wykonująca instalacje wykonała stosowne próby i wypisała protokoły jedna urzędnik wymaga aby te protokoły były "podbite" przez osobę z uprawnieniami budowlanymi w specjalności instalacyjnej, Nie wystarczy że ktoś ma papiery mistrza, montera wymaga aby osoba ta miała uprawnienia do projektowania i nadzorowania prac związanych z instalacjami.Chciałbym zapytać czy są jakieś przepisy określające jakimi uprawnieniami powinny legitymować się osoby dokonujące protokołów z prób szczelności lub jakie dokumenty Wy dostarczaliście. Dodam że chodzi o krakowski PINB.Będę wdzięczny za wskazówki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 03.05.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 U mnie też były takie wymagania i wydaje mi się że wszędzie są. Bo jakby nie było to wymagane to równie dobrze instalacje może Ci robić elektryk samochodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 05.05.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Nie ma takich wymagań. To widzimisie urzędnika. Odbiór elektryczny robił mi elektryk z uprawnieniami SEP, instalacje odebrane przez osobę z uprawnieniami G2/G3 D - ale bez uprawnień budowlanych. Niech urzędnik poda podstawę prawną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 05.05.2016 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Kierbud podesłał mi kogoś z papierami który podbije papiery za rozsądne pieniądze. Chyba wolę zapłacić niż szarpać nerwy na czcze gadki z urzędnikami. Ale jeśli będzie można to spróbuje się dowiedzieć jakie są podstawy prawne.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts