olo75 03.05.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) WitamMam pytanie w zakresie podzielników ciepła czy ktoś się nad tym zastanawiał.Mam dwa jednakowe pomieszczenia o identycznym zapotrzebowaniu energii na ciepło i jednakowej temperaturze w pomieszczeniach. Do tego oba są tak samo nasłonecznione. Ogólnie warunki konstrukcyjne i zewnętrzne są identyczne. W jednym pomieszczeniu mam kaloryfer o 2 krotnie większej mocy niż w drugim ale konstrukcyjnie oba kaloryfery są identyczne. Na obu kaloryferach mam identyczne podzielniki ciepła.Pytanie czy zarejestrowane zużycie ciepła na obu podzielnikach będzie takie samo czy różne?Dodam że podzielnik (akurat bez rejestracji temperatury pomieszczenia) rejestruje temperaturę grzejnika a grzejniki w obu pomieszczeniach będą pracować na różnych temperaturach przy tych samych warunkach zewnętrznych i zapotrzebowaniach na energię. Znalazłem że co prawda odczyty będą różne ale w podzielnikach są współczynniki zależne między innymi od mocy grzejnika tak więc problem jest rozwiązany. PSJak skasować temat jak nie jest już aktualny? Edytowane 3 Maja 2016 przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts