kliminho 04.05.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Witam Dostałem zalecenie od wykonawcy ogrodu aby wykonac fundament o grubosci 25 cm (lawa 60 cm). Teraz mam zagwostke gdyż nie wiem jak to wykonac. Z jakiego betonu? Chcesz tez ocieplic sciany fudnamentowe, ale nie wiem na jakim etapie tego dokonac... Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.05.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 A nie łatwiej dopytać "zalecającego? Poprosić o szkic przekroju z poziomami. Beton nie słabszy niż B15, Ocieplenie styrodur min 8cm, ale grubość warto zgrać z konstrukcja ogrodu żeby nie wyszły schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 04.05.2016 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Wlasnie w tym problem, ze dostałem od nich tylko wymiary, a co do samego wykonania, to juz oni sie nie zajmuja. A co jest lepsze fundament murowany z bloczków czy lany? Bo jak bedzie lany to obstawiam, ze bedzie problem z ociepleniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 05.05.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Wlasnie w tym problem, ze dostałem od nich tylko wymiary, a co do samego wykonania, to juz oni sie nie zajmuja. A co jest lepsze fundament murowany z bloczków czy lany? Bo jak bedzie lany to obstawiam, ze bedzie problem z ociepleniem... Czy wiesz przynajmniej jaki masz grunt? Szerokość ławy dosyć duża jak na tak lekką konstrukcję, sporo osób pod domem ma takie wymiary. Zapytaj się o wagę gotowej konstrukcji i poproś konstruktora o obliczenie - dla tak niewielkiej kontrukcji będzie to kosztować grosze a zaoszczędzisz na materiale. Nie widzę też problemu z ociepleniem lanej ściany fundamentowej - jest gładki więc łatwiej to zrobić szczelnie (chyba że myślisz o ławie lanej w gruncie?). Do tego szybsze wykonanie - szalunek + gruszka z betonem i mniejszy bałagan na ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 05.05.2016 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Piasek, mało wody. No wlasnie tu jest problem, bo znajomy "specjalista" doradza mi nie robic lawy, tylko wykopac fundamenty an 80 cm i 25 cm szerokosci i zalac. Pozniej zaszalowac i znowu zalac. Ale tym sposobem to nie ocieple fundamentów, bo beda nierówne.A wy jak myslicie ile powinna miec lawa, w ogle robic? Dopowiem, ze sie pomyliłem..lawa nie 60 a 35-40 cm. Edytowane 5 Maja 2016 przez kliminho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 06.05.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Szerokość ławy powinna wynikać z ciężaru konstrukcji i nośności podłoża. Nie znasz ani jednego ani drugiego dlatego lepiej nie słuchaj "znajomych specjalistów". Zażądaj od producenta tego ogrodu informacji na piśmie jaki ma być fundament. W przypadku gdy konstrukcja zacznie pracować i pękać to będzie jego wina, jak zaczniesz coś zmieniać słuchając "specjalistów" to bierzesz pełną odpowiedzialność za wszystkie zmiany łącznie z brakiem odszkodowania jeśli coś się stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.04.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Szerokość ławy powinna wynikać z ciężaru konstrukcji i nośności podłoża. Nie znasz ani jednego ani drugiego dlatego lepiej nie słuchaj "znajomych specjalistów". Zażądaj od producenta tego ogrodu informacji na piśmie jaki ma być fundament. W przypadku gdy konstrukcja zacznie pracować i pękać to będzie jego wina, jak zaczniesz coś zmieniać słuchając "specjalistów" to bierzesz pełną odpowiedzialność za wszystkie zmiany łącznie z brakiem odszkodowania jeśli coś się stanie. Nie przesadzacie czasem trochę? To pewnie będzie leciutka kontrukcja. Fundament zapewne można wylać bezosrednio do gruntu. Jak ma być ocieplony to można odkopac od zewnątrz i dać niebeiski styro czy tam epsa na pianę. Zamazac dać folie kubelkowa. Zasypiac. Ziemia docisnie. Mniej niż 25cm się nie da szpadlem więc tak poradził wykonawca. Jasne że można robić projekt i obliczenia kontruktora. Tylko czy jest jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts