ProStaś 04.05.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Tytuł przewrotny. I masę wylano potu klepiąc w klawiatury, aby przekonać o wyższości jednej nad drugą, czy też drugiej nad pierwszą. Ale o to najnowsze dzieło NIBE, zwie się F2120 i - uwaga - marketingowo chwali się SCOP-em na poziomie 5,11 Nie wiem dla jakiego klimatu liczonym. Przy -25*C daje możliwość wyprodukowania wody o temp. 63*C (nie wiem, czy z grzałką, czy bez....). I w ogóle, cacko przeznaczone na zimne, północne krańce Szwecji. Miód, malina i orzeszki. Danych, jak na lekarstwo, jedyne co znalazłem to poniżej. Pytanie ktoś, coś konkretnego wie, słyszał, widział, dotykał. Może ujawni się jakiś konsultant Nibe, czy cóś... No i co lepsza niż gruntowa? [TABLE=class: tabledesign-1] [TR=class: greyheader] [TD]Luft/Wasser-Wärmepumpe NIBE[/TD] [TD]F2120-8[/TD] [TD]F2120-12[/TD] [TD]F2120-16[/TD] [TD]F2120-20[/TD] [/TR] [TR] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD]SCOPEN14825 Ø Temperatur 35 / 55 °C[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD=align: center]5.1 / 3.9[/TD] [TD=align: center]5.1 / 3.9[/TD] [/TR] [TR] [TD]Pdesignh 35 / 55 °C (kW)[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD=align: center]11 / 11.5[/TD] [TD=align: center]11 / 11.5[/TD] [/TR] [TR] [TD]Heizleistung (kW) A-7/W35[/TD] [TD=align: center]6.5[/TD] [TD=align: center]8.3[/TD] [TD=align: center]11.6[/TD] [TD=align: center]13.5[/TD] [/TR] [TR] [TD]Heizleistung (kW) / COP** bei A2/W35[/TD] [TD=align: center][/TD] [TD=align: center]5.21 / 4.27[/TD] [TD=align: center]7.80 / 4.36[/TD] [TD=align: center]9.95 / 4.22[/TD] [/TR] [TR] [TD]Heizleistung (KW) / COP** bei A7/W35[/TD] [TD=align: center][/TD] [TD=align: center]3.90 / 4.35[/TD] [TD=align: center]5.76 / 5.67[/TD] [TD=align: center]5.76 / 5.67[/TD] [/TR] [TR] [TD]Kühlleistung EER bei A35/18* gemäss EN 14511[/TD] [TD=align: center]-[/TD] [TD=align: center]5.44 / 3.15[/TD] [TD=align: center]8.19 / 2.90[/TD] [TD=align: center]9.26 / 2.54[/TD] [/TR] [TR] [TD]Kältemittelmenge (R410A)[/TD] [TD=align: center]2.4 kg[/TD] [TD=align: center]2.6 kg[/TD] [TD=align: center]3,0 kg[/TD] [TD=align: center]3.0[/TD] [/TR] [TR] [TD]Schallleistungspegel (LWA) nach EN12102 bei 7/45 (Teillast)[/TD] [TD=colspan: 4, align: center]53 dB(A)[/TD] [/TR] [TR] [TD]Anschlussspannung[/TD] [TD=colspan: 4, align: center]400V 3N~50Hz[/TD] [/TR] [TR] [TD]Minimale Absicherung[/TD] [TD=align: center][/TD] [TD=align: center]7 Arms (3x400V)[/TD] [TD=align: center]9,5 Arms[/TD] [TD=align: center]11 Arms[/TD] [/TR] [TR] [TD]Schutzart[/TD] [TD=colspan: 4, align: center]IP 24[/TD] [/TR] [TR] [TD]Kompressor[/TD] [TD=colspan: 4, align: center]Inverter gesteuerter Kompressor mit EVI Technologie[/TD] [/TR] [TR] [TD]Anschluss Heizung Ø[/TD] [TD=colspan: 4, align: center]G1 1/4" (Ø35mm)[/TD] [/TR] [TR] [TD]Max Systemdruck Heizwasser[/TD] [TD=colspan: 4, align: center]0,45 MPa (4,5bar)[/TD] [/TR] [TR] [TD]Max/Min Vorlauftemperatur Heizwasser[/TD] [TD=colspan: 4, align: center]65 / 25 °C[/TD] [/TR] [TR] [TD]Min/Max Einsatzgrenze Lufttemperatur[/TD] [TD=colspan: 4, align: center]–25 / 43 °C[/TD] [/TR] [TR] [TD]Höhe[/TD] [TD=align: center]1070 mm[/TD] [TD=align: center]1165 mm[/TD] [TD=align: center]1165 mm[/TD] [TD=align: center]1165 mm[/TD] [/TR] [TR] [TD]Breite[/TD] [TD=align: center]1130 mm[/TD] [TD=align: center]1280 mm[/TD] [TD=align: center]1280 mm[/TD] [TD=align: center]1280 mm[/TD] [/TR] [TR] [TD]Tiefe[/TD] [TD=align: center]610 mm[/TD] [TD=align: center]612 mm[/TD] [TD=align: center]612 mm[/TD] [TD=align: center]612 mm[/TD] [/TR] [TR] [TD]Gewicht (ohne Verpackung)[/TD] [TD=align: center]150 kg[/TD] [TD=align: center]160 kg[/TD] [TD=align: center]183 kg[/TD] [TD=align: center]183 kg[/TD] [/TR] [/TABLE] *Gemessen gemäss EN14511:2011, Teillast* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 04.05.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Z tego co rozumiem -Heizleistung (KW) / COP** bei A7/W35- COP dla F2120-12 wynosi od 3,90 do 4,35 - modulacja mocy , to lepsze parametry przy takiej tem +7*C ma moja samoróbka inwerterowa , tyle tylko że mam gruntówkę i -25*C na zewnątrz guzik mnie obchodzi. Ciekawe jakie parametry ma ta NIBE przy np -7*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 04.05.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 I jeszcze zastanawiają mnie te dwie gwiazdki , czyżby podawany cop bez pompek obiegowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 04.05.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 A nie -Heizleistung (KW) / COP** bei A7/W35 czyli moc cieplna 3,9 kw a cop 4,35 a to już by nie była żadna rewelacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 04.05.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Czyli nawet gruntówka ON/OF lepsza , o inwerterówce gruntowej nie wspominając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.11.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam na forum. NIBE F2120 - Poprosiłem o przesłanie wykresu z którego wynika, że COP dla pompy 12kW wynosi ok. 3,20 dla wody 35 stopni. Przy -15 COP ok. 2,65 podaję około ponieważ jest to wykres. Drugą ciekawą pompą powietrzną patrząc na suche dane COPów jest Stiebel Eltron WPL 25 AC. Czy warto inwestować w tak drogie pompy czy może lepiej tańszą którą po przekroczeniu -7 zastąpi kocioł pelletowy? Nie odbiegając od tematu wypowie się ktoś jeszcze na temat NIBE? Są pompy powietrze-woda, które radzą sobie poniżej -20st i do tego są tańsze dużo niż Stiebel, czy Nibe. Nie potrzebują pelletu do pomocy. Takimi właśnie się zainteresuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 28.11.2016 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam na forum. NIBE F2120 - Poprosiłem o przesłanie wykresu z którego wynika, że COP dla pompy 12kW wynosi ok. 3,20 dla wody 35 stopni. Przy -15 COP ok. 2,65 podaję około ponieważ jest to wykres. Drugą ciekawą pompą powietrzną patrząc na suche dane COPów jest Stiebel Eltron WPL 25 AC. Czy warto inwestować w tak drogie pompy czy może lepiej tańszą którą po przekroczeniu -7 zastąpi kocioł pelletowy? Nie odbiegając od tematu wypowie się ktoś jeszcze na temat NIBE? Skąd masz ten wykres? Może byś go opublikował? Bo w tabelce na początku tematu są zdecydowanie lepsze COPy. Bardzo podobne parametry, do tych które podajesz, to ma w papierach moja chinka ON/OFF, a Nibe to przecież ma ,,Inverter gesteuerter Kompressor mit EVI Technologie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.11.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Mnie zastanawia dlaczego im wyższa temp na zewn. tym moc spada... Dla modelu F2120-16 moc przy A-7 jest dwa razy wyższa niż przy A7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.11.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Mnie zastanawia dlaczego im wyższa temp na zewn. tym moc spada... Dla modelu F2120-16 moc przy A-7 jest dwa razy wyższa niż przy A7. błąd Edytowane 28 Listopada 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 28.11.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 @ przemekaerox - dobrze napisałeś. To je coś źle przeczytałem wcześniej. Na wykresie od razu widać, że jednak moja chinka zdecydowanie gorsza. -15 ma COP = 2,3, a dla +2 COP = 3,2@agb - to są pompy inwerterowe, pewnie dopasowali moc do krzywej zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 28.11.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 To nie błąd po prostu dla A7 podano najkorzystniejszy COP a jest on akurat przy podanej mocy, gdy inverter wejdzie na 100% COP już nie będzie 4,2 a mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.11.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 map78 jeszcze bardzo dobre "suche" parametry mają pompy znanej grudziądzkiej firmy model NEURA L14 EuC przy A2W35 ma COP: 4,27. Jeśli polecasz inne to proszę napisz jakie. Czy może lepiej zainteresować się pompą bezpośredniego parowanie tej firmy.... Szukam efektywnego bezobsługowego ogrzewanie domu 200m2. Poczytaj sobie wątki na temat pomp powietrze woda jest ich sporo i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ogólnie nie polecam żadnych niesprawdzonych wynalazków bo możesz się zawieść. Z doświadczeń forumowiczów wynika, że najlepszymi producentami pomp ciepła P-W są firmy zajmujące się produkcją klimatyzatorów, bo to bardzo zbliżone konstrukcje. Natomiast potentaci na rynku gruntówek już niekoniecznie sobie z tym radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxj 30.11.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Natomiast potentaci na rynku gruntówek już niekoniecznie sobie z tym radzą. w sumie mało powiedziane. wydaje mi się, że mało który producent gruntówek, bierze się za pompy P-W. może to i dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 01.12.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 w sumie mało powiedziane. wydaje mi się, że mało który producent gruntówek, bierze się za pompy P-W. może to i dobrze.. Witam ! Oczywiście pompy ciepła gruntowe, a powietrzne to całkiem inna bajka. Postęp idzie w tak szybkim tempie, że niedługo nawet nikt nie zastanowi się nad pc gruntową oraz dodatkowych kosztach związanych z dolnym źródłem. A co do producentów to nasza firma jednak pokazuje, że można robić dobrze zarówno jedne jak i drugie urządzenia. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 01.12.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Witam Trochę, po amatorsku wprawdzie, interesuję się branżą. Pierwszy raz czytam, że Viessmann produkuje np. sprężarki chłodnicze, a w ogóle technikę chłodniczą.Dość dawno temu interesowałem się powietrzną pompą s200 firmy V.Oglądałem dokładnie katalogi, instrukcje. Ba, udałem się do salonu by obejrzeć z natury.0 oznaczeń poza plakietkami Viessmanna. Dopiero później ktoś mi wyjaśnił, że to co na zewnątrz to od Mitsubishi, ale nie wiadomo którego.Do środka hydroboxu już nie próbowałem zaglądać, zresztą porządnej jakości da się bez trudu złożyć z dobrze dobranych dostępnych na rynku klocków.Tę część PC bez problemu i na przyzwoitym poziomie zrobi każdy producent kotłów. Elektronikę zamówi gdziekolwiek. Mam w domu dwa urządzenia firmowane przez Viessmanna.Rekuperator, zrobiony dla V.przez holenderskiego Brinka oraz odkamieniacz wody zrobiony przez amerykański Ecowater.Obaj powyżsi producenci są w czołówce swojej branży.Porównywalne rządzenia u źródła były znacznie tańsze. Logo firmy V. niestety kosztuje.Podobnie Junkersa, Stiebel Eltron, Vailianta, Budrusa i innych renomowanych producentów kotłów.Każda z przykładowo podanych firm musi mieć w swoim portfolio PC, bo zmieniły się czasy.Żadna natomiast nie zbudowała fabryki podzespolów niezbędnej do produkcji techniki chłodniczej. Wniosek PC powietrzne kupować należy od tych, którzy je robią i to nie od wczoraj.Jest na naszym rynku co najmniej kilku światowych potentatów techniki chłodniczej.Polecam - kolejność przypadkowaToshiba, Daikin, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Haevy Industries, Fujitsu, Panasonic Każdy z nich robi pompy ciepła. U siebie.O kotłach nie słyszałem. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 01.12.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Witajcie, ja natomiast chciałbym nawiązać bezpośrednio do tematu wątku, ponieważ stoję obecnie na rozdrożu i próbuję wybrać między pompą powietrzną i gruntową do ogrzewania swojego budowanego domu (parterowy, wm z rekuperacją, pow. uż. 200m^2, na gruncie 20cm styropianu 0,31, ściany 20cm styropianu 0,31 i strop 40cm wełny 0,035. OZC = 5,4 kW rocznie + 1 kW CWU dla 4 osób).Do niedawna byłem zdecydowany na pompę gruntową z kolektorem poziomym. To rozwiązanie miało mi pozwolić wstawić chłodnicę glikolową na czerpni do rekuperatora. W ten sposób chciałem ogrzewać powietrze nawiewane do domu zimą i chłodzić powietrze nawiewane latem. Była to dla mnie duża wartość dodana. Jednak ostatnio zniechęcał mnie do tego rozwiązania forumowy znajomy, polecając powietrzne pompy ciepła. Co byście mi doradzili? czy planowane przeze mnie rozwiązania są faktycznie mało wydaje i mało ekonomiczne? PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 13.12.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Witajcie, ja natomiast chciałbym nawiązać bezpośrednio do tematu wątku, ponieważ stoję obecnie na rozdrożu i próbuję wybrać między pompą powietrzną i gruntową do ogrzewania swojego budowanego domu (parterowy, wm z rekuperacją, pow. uż. 200m^2, na gruncie 20cm styropianu 0,31, ściany 20cm styropianu 0,31 i strop 40cm wełny 0,035. OZC = 5,4 kW rocznie + 1 kW CWU dla 4 osób). Do niedawna byłem zdecydowany na pompę gruntową z kolektorem poziomym. To rozwiązanie miało mi pozwolić wstawić chłodnicę glikolową na czerpni do rekuperatora. W ten sposób chciałem ogrzewać powietrze nawiewane do domu zimą i chłodzić powietrze nawiewane latem. Była to dla mnie duża wartość dodana. Jednak ostatnio zniechęcał mnie do tego rozwiązania forumowy znajomy, polecając powietrzne pompy ciepła. Co byście mi doradzili? czy planowane przeze mnie rozwiązania są faktycznie mało wydaje i mało ekonomiczne? Pozdrawiam Robert Witam ! Przy tak małym zapotrzebowaniu na moc na cele CO i CWU, pompa ciepła powietrze-woda spokojnie będzie dobrze sobie radzić, przy niedoborze energii i przy bardzo niskich temp. zawsze można skorzystać z wbudowanej grzałki elektrycznej. Patrząc na koszty dolnego źródła, nie będą one miały szansy zrekompensować większej wydajności całego systemu z gruntową PC. Dodatkowo zastosowanie powietrznej pompy ciepła wcale nie zamyka Ci drogi do zintegrowania systemu grzewczego z rekuperacją. Mamy w swojej ofercie takie urządzenia zarówno monoblocki jak i splity o których więcej możesz przeczytać TUTAJ. Przy rekuperacji możesz jeszcze pomyśleć o GWC (gruntowych wymiennikach ciepła), przez które przepływające powietrze ogrzewa się od gruntu w zimie, natomiast w lecie chłodzi powietrze wpadające do budynku.Jest to rozwiązanie pasywne, natomiast poprawiające efektywność systemu wentylacji. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 29.12.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 I co z ta Nibe F2120 ?Ma ktoś to zainstalowane u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.12.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Uruchamiałem przed dwoma tygodniami, ciekawa konstrukcja, fajnie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 30.12.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Jaką moc ? Ile ogrzewa ? Możesz coś więcej powiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts