fachman19 15.01.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Wyciek czynnika to w gruntówkach (oszczędnościowych) = spalona sprężarkaCZasem warto sprawdzić w środku ,czy pojawił sie gdzieś olej . I nie olewać tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No i klops - jakiejś wyraźnej przewagi jednego systemu nad drugim to nadal nie widać, a trzeba jeszcze uwzględnić koszty CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ale najlepsze na tym forum jest ZŁOTE pytanie w stylu :"jaka pompa : gruntowa czy powietrzna ,co radzicie"Większość wpisów jest tendencyjna - zazwyczaj ludzie mają tendencję do faworyzowania swojego systemu lub w przypadku instalatorów konkretnych marek PC.W takiej lawinie wpisów giną nie tendencyjne opinie poparte wszystkimi za i przeciw.Dlatego , koledzy przyszli użytkownicy - czytać, czytać i pytać, a jest szansa że wybierzecie optymalnie.Rozumiem , że nie oczekujecie odpowiedzi na pytanie co mam wybrać : - kup to i to bo jest dobre i wybierz tego instalatora ....Czasem niektórzy piszą o zaufaniu do firmy - niestety doświadczenie uczy , że trzeba poświęcić trochę czasu na analizy przed instalacją ,a nie po.Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 15.01.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ale najlepsze na tym forum jest ZŁOTE pytanie w stylu : "jaka pompa : gruntowa czy powietrzna ,co radzicie" Większość wpisów jest tendencyjna - zazwyczaj ludzie mają tendencję do faworyzowania swojego systemu lub w przypadku instalatorów konkretnych marek PC. Dokładnie tak Mam wrażenie że jeśli chodzi o instalatorów to doradzają tę markę / rodzaj pompy gdzie mają lepszą marżę. Rozmawiałem z dwoma - jeden zdecydowanie poleca pompę powietrzną, drugi zdecydowanie gruntową a powietrzną odradza. I bądź tu mądry .... Dlatego właśnie opinie użytkowników są bezcenne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Słyszy się jeszcze o wymrożeniu gruntu pod koniec sezonu grzewczego. Wszystkie za i przeciw trzeba jednak samemu przetrawić i zdecydować jakie kryteria nam pasują. Pzdr To tylko i wylacznie zle dobrana wielkosc DZ do zapotrzebowania domu. Nic wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No i klops - jakiejś wyraźnej przewagi jednego systemu nad drugim to nadal nie widać, a trzeba jeszcze uwzględnić koszty CWU Widac, ze dopier liznales temat. Do dobre w lozku, ale nie przy PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.01.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Dokładnie tak Mam wrażenie że jeśli chodzi o instalatorów to doradzają tę markę / rodzaj pompy gdzie mają lepszą marżę. Rozmawiałem z dwoma - jeden zdecydowanie poleca pompę powietrzną, drugi zdecydowanie gruntową a powietrzną odradza. I bądź tu mądry .... Dlatego właśnie opinie użytkowników są bezcenne ... To nie jest prawda. Marża jest mniej więcej jednakowa .Mało tego, ceny są rynkowe . A co jest ważne: Dla instalatora ważne jest ,żeby zamontować i mieć zadowolonego klienta . Bo jak PC źle działa , to instalator ( sprzedawca ma kłopot ) . Musi naprawiać na własny koszt ( tak zazwyczaj zawarte są umowy handlowe).Traci czas i pieniądze . O tym czy gruntowa czy powietrzna decyduje rachunek ekonomiczny i klient. Są pewne wartości graniczne . Małe moce - sam prąd . większe moce PC powietrzna duże moce PC gruntowa Duże różnice pojawiają się w kosztach montażu Ale prosze sprawdzić cenę trójnika z PP , Brązu , mosiądzu i miedzi . To wielkości od 3 złotych do 25 zł dla 1" Edytowane 15 Stycznia 2017 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 15.01.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Widac, ze dopier liznales temat. Do dobre w lozku, ale nie przy PCi. Podziel się w takim razie swoimi doświadczeniami oraz perspektywą Dlaczego wybrałbyś pompę gruntową zamiast powietrznej (lub odwrotnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 15.01.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Są pewne wartości graniczne . Małe moce - sam prąd . większe moce PC powietrzna duże moce PC gruntowa Od jakiej mocy sugerowałbyś gruntową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Z tą spokojną głową , to ok kiedy PC już działa i firma posiada serwis. Ale mogą przydarzyć się przygody : -do kitu grunt ( np skała) i co z kosztami DZ -PC ulegnie awarii i serwis się ociąga - PC również może być źle dobrana Zawsze jest ryzyko - widzę , że masz Ekontecha ze Strzegomia - kiedyś jakaś pani tu opisywała problem z ich serwisem i PC . Trzeba też mieć trochę szczęścia. Warto przy nowym domu rozwazyc poziomy wymiennik. Przy prostej grutowce serwis nie wymaga cudow. Kazdy chlodnik poradzi. Dobor pompy o wiele trudniej wykonac dla urzadzen PW, bo tam im wiecej dom potrzebuje energii (jest zimno), tym mniejsza moc moze dostarczyc pompa. Przy wiekszej mocy PW niestety cena rosnie nieproporcjonalnie mocno. Rozmawialem z wlascicielem Ekontechu swego czsu o tym wpisie. Powiem jedynie, ze po wysluchaniu drugiej strony nie bylo to juz tak jednoznaczne, chociaz to sprawa z przed 5 czy 6 lat i szczegolow nie pamietam, tylko wniosek. Z "garazowcami" jest tak, ze jak ich urzadzenia sa slabe, to firma szybko zdycha, a oni te pompy robia i sprzedaja juz ladnych nascie lat, wiec chyba tragedii z awaryjnascia nie ma. Wewnatrz zreszta sa takie same podzespoly jak w tych, gdzie dzial marketingu zajmuje 3 kondygnacje wiezowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Podziel się w takim razie swoimi doświadczeniami oraz perspektywą Dlaczego wybrałbyś pompę gruntową zamiast powietrznej (lub odwrotnie)? Eeee, nie bierz mnie pod wlos. Starego wrobla na plewy chcesz zlapac? A poczytaj troszke forum. Ja juz wybralem pare lat temu i nie zaluje. Koszty CO w stopce moga Cie naprowadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Widac, ze dopier liznales temat. Do dobre w lozku, ale nie przy PCi. Widzisz, mając dużo miejsca koło domu wybrałem PC PW , a nie gruntówkę. To może zgadniesz dlaczego ( taki mały teścik czy dobrze "liznąłem" temacik) Ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Widzisz, mając dużo miejsca koło domu wybrałem PC PW , a nie gruntówkę. To może zgadniesz dlaczego ( taki mały teścik czy dobrze "liznąłem" temacik) Ok? Wywaliles spora kase na Capa, ktory ma sprezarke bodajze z pompy 14kW, zeby ladnie wygladaly wykresy "stalej mocy" w funkcji temperatury. Do tego pozwoliles na instalacje bufora (bo to sie jakos musi odszraniac) i GRZEJNIKOW! oraz "awaryjnie" kotla na wegiel, ktrego nazywasz w stopce slodko-dyletancko "piecem". Nie wiem co lizales, ale na pewno nie temat instalacji z pompami ciepla. Ja bym ta stopke na Twoim miejscu wywalil, bo zbyt wiele mowi o Twojej "umyslowosci" (jestem naprawde delikatny i mam nadzieje, ze Cie nie urazilem tym podsumowaniem, o ktore zreszta prosiles). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Wywaliles spora kase na Capa, ktory ma sprezarke bodajze z pompy 14kW, zeby ladnie wygladaly wykresy "stalej mocy" w funkcji temperatury. Do tego pozwoliles na instalacje bufora (bo to sie jakos musi odszraniac) i GRZEJNIKOW! oraz "awaryjnie" kotla na wegiel, ktrego nazywasz w stopce slodko-dyletancko "piecem". Nie wiem co lizales, ale na pewno nie temat instalacji z pompami ciepla. Ja bym ta stopke na Twoim miejscu wywalil, bo zbyt wiele mowi o Twojej "umyslowosci" (jestem naprawde delikatny i mam nadzieje, ze Cie nie urazilem tym podsumowaniem, o ktore zreszta prosiles). Niestety , odpisałeś jak się spodziewałem : -na brak argumentów w dyskusji , zaczynasz być agresywny (czy to jakaś tradycja ?) -nie potrafisz kompetentnie się przygotować do konkretnego pytania (ignorancja , to poważny grzech) Gdybyś się trochę przyłożył , to byś doczytał ,że : -dom budowałem 10 lat temu i na system z piecem i grzejnikami ,wtedy się zdecydowałem -PC PW wybrałem , ponieważ analizowałem koszty i sprawność dla temp grzejnikowych 45-50 st , Clarnet opisywał to swoim blogu -wybrałem świadomie T-capa za gwarantowaną wydajność do -15 st i przewymiarowana PC w cenie nie przewymiarowanej mi nie przeszkadzała... -bufor , a właściwie sprzęgło hydrauliczne (35 ltr to raczej nie magazyn energii-może do defrostu) sam na podstawie własnej analizy i FM -obliczyłem i znalazłem wykonawcę -opomiarowałem swoją PC , by być pewnym tego co mam i co piszę (a Ty się dorobiłeś takich detali ?) -znalazłem wykonawcę , który wcześniej 2 lata montował u mnie w firmie klimę -poprosiłem o ofertę na dany model Widać ,że tkwisz w betonowym sarkofagu , do którego nie docierają inne sytuacje niż ,te które jesteś w stanie ogarnąć tym swoim "wybitnym" "intelektem". Oprócz gruntówek (także ekontechowych), ludzie jednak niekiedy decydują się na PC PW-dlatego uważasz ,że możesz ludzi obrażać ,że mają taki system ? Pomyśl-zastanów się , powtórz to kilka razy - a potem wielokrotnie , Beton , to beton-siła argumentów jest za słaba by go skruszyć. Bywaj (w smutnym "gruntowym" świecie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A co mialem napisac? Zes wybral wybitnie trafnie i jak zalozysz jeszcze solary i wsadzisz piorko w doope to bedziesz orlem? Jestes za to swietnym przykladem jak NIE nalezy robic takich instalacji. I to nie wazne czy 10 lat temu, czy teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A co mialem napisac? Zes wybral wybitnie trafnie i jak zalozysz jeszcze solary i wsadzisz piorko w doope to bedziesz orlem? Jestes za to swietnym przykladem jak NIE nalezy robic takich instalacji. I to nie wazne czy 10 lat temu, czy teraz. To może kilka konkretów : 1.10 lat temu PC nie były raczej mocno powszechne , mój wybór mieścił się w szerokim polu standardowych wtedy instalacji 2.kiedy zdecydowałem się na modernizację systemu grzewczego na PC, to miałem to co miałem zatem , pkt nr 1. jest słaby do dyskusji , bo to nie temat o ogrzewaniu węglowym (zresztą ,chyba namiętnie się wypowiadałeś na jakimś forum ws piecologii ?...) pkt nr 2. chętnie poczytam jak powinno to wyglądać Postaraj się mocniej , proszę PS Spokojnie -bez wulgaryzmów i chamstwa , masz szansę pokazać się z innej strony Nie odpowiedziałeś na pytanie o opomiarowanie PC (przy energooszczędnych domkach , cienki COP czy SCOP - schowa się w niskich relatywnie rachuneczkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jakich wulgaryzmow? Doopa to dla Ciebie wulgaryzm? Ja zaczynalem budowe 7 lat temu i jakos moglem potrzebne informacje zdobyc. Moze nie potrafiles szukac? Chyba mnie za to nie winisz? Zrobiles w swojej instalacji CO praktycznie wszystko na opak. Nie wiem jak jeszcze mozna by to bardziej spierdzielic, wiec raczej za orla ciezko Ci bedzie tu robic. Przynajmniej w moich oczach. Przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 15.01.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Prawda jest zawsze gdzieś po środku Najważniejszy jest instalator ! Potem dopiero pompa. Jeśli ważniejsza jest niska cena instalacji i godzimy się z nieco wyższymi kosztami ogrzewania to PC PW (choć nie zawsze) Jeśli godzimy się z wyższym kosztem instalacji ale ważniejsze są niższe rachunki za prąd, to gruntowa PC najlepiej z poziomym DZ odpowiednio zwymiarowanym (wtedy nie groźne jest przemarzanie gruntu). Aczkolwiek nawet z gruntowymi PC można korzystać z dobrodziejstw powietrznych pomp instalując tzw. płot energetyczny. Jak już pisałem nie zawsze gruntowa wyjdzie dużo drożej niż powietrzna, ale tak na prawdę wszystko zależy od konkretnego domu i dlatego planowanie instalacji PC powinno rozpocząć się już na etapie projektu domu i projektu zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jakich wulgaryzmow? Doopa to dla Ciebie wulgaryzm? Ja zaczynalem budowe 7 lat temu i jakos moglem potrzebne informacje zdobyc. Moze nie potrafiles szukac? Chyba mnie za to nie winisz? Zrobiles w swojej instalacji CO praktycznie wszystko na opak. Nie wiem jak jeszcze mozna by to bardziej spierdzielic, wiec raczej za orla ciezko Ci bedzie tu robic. Przynajmniej w moich oczach. Przykro mi. A gdzie odpowiedź "merytoryczna" techniczna ? Słabo , nie merytorycznie-cinko, panie ,cinko. Chyba konkretów się nie doczekam od Ciebie , PS 1.Jesteś agresywny (poczytaj kto zaczął dzisiaj okładać się pierwszy) kiedy brakuje Ci argumentów w dyskusji 2.Nie potrafisz odpowiedzieć na konkretnie zadane pytanie 3.Jeśli oceniasz wybory innych ludzi , to równie dobrze możemy poddać ocenie Twoje wybory -miło ? 4.Jednak masz kompleksy typu Guru Pitka -jesteś już tu długo , ale wszystkich rozumów nie pozjadałeś (niestety )- i nie lubisz jeśli inni się tu "wychylają" 5.To masz ten ciepłomierz i jaką PC byś zaproponował do domu z grzejnikami ? 6.Przykro mi ,że jesteś tak smutny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A gdzie odpowiedź "merytoryczna" techniczna ? Słabo , nie merytorycznie-cinko, panie ,cinko. Nie lubie kopac lezacego po glowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts