Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna lepsza od gruntowej?

ProStaś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na zakończenie tej dyskusji , chciałbym PODZIĘKOWAĆ za "miłe i merytoryczne " odpowiedzi !:lol2:

Bywaj

:cool:

Merytoryczna ocene Twojej instalacji CO miales w poscie, gdzie o takowa zapytales. Trudno napisac cos dobrego o takim "bublu" technicznym.

Podalem tez "alternatywna" ocene (ta z piorkiem w doopie) - niemerytoryczna. Zadna Ci nie odpowiada - coz, nie dziwie sie. Z taka stopka bedac na Twoim miejscu nie prowokowal bym takich dyskusji. Prawda czesto jest bolesna. :)

No dobra ...

To w końcu jak...?

Powietrzna jest lepsza od gruntowej ...???

Czy może gruntowa jest lepsza od powietrznej ...???

Ośmielę się wypowiedzieć w tym temacie ,

to zależy od :

-danego domu i ewentualnie od istniejącego systemu

-lokalizacji (np hałas lub skały itp )

-kosztów zakupu i eksploatacji

-indywidualnych preferencji

Dla mnie to proste-trzeba bez żadnych nacisków i nie obiektywnych okoliczności dokonać wyboru. Najpierw wydawało mi się ,że gruntówka załatwi temat -a po wgryzieniu się w sprawę skłoniłem się ku PC P/W (najpierw stawiałem na Daikina , a w finale wybrałem Panasonica).

No , ale takich jak jest wielu - i zapewne zostanie nam zarzucone ,że jesteśmy nie po tej jedynie "słusznej stronie" ...

pzdr

No dobra ...

To w końcu jak...?

Powietrzna jest lepsza od gruntowej ...???

Czy może gruntowa jest lepsza od powietrznej ...???

Na tym forum raczej się tego nie dowiesz, Ci co mają gruntówki będą za nimi, Ci co mają powietrzne też będą bronili swojego wyboru, instalatorzy będą polecali te pompy, w których się specjalizują, na 5 stron tematu posty mające jakąś wartość można policzyć na palcach jednej ręki (zresztą w innych tematach jest tak samo).

Dlatego trudno będzie powiedzieć, która opcja jest 'lepsza' wszystkie 'ZA' i 'PRZECIW' każdy inwestor musi sam rozpatrzyć w swoim konkretnym przypadku. Najlepiej jakby każdy z formowiczów, znający się na temacie, napisał wady i zalety wszystkich niżej wymienionych rozwiązań:

1. Pompa powietrzna inwerter

Zalety:

wady:

2. Pompa Gruntowa on/off - wymiennik poziomy/ pionowy

Zalety:

wady:

3. Pompa Gruntowa inwerter - wymiennik poziomy/pionowy

Zalety:

wady:

4. Pompa gruntowa z bezpośrednim odparowaniem

Zalety:

wady:

Może mając taką listę każdemu łatwiej będzie się zdecydować na konkretne rozwiązanie?

Merytoryczna ocene Twojej instalacji CO miales w poscie, gdzie o takowa zapytales. Trudno napisac cos dobrego o takim "bublu" technicznym.

Podalem tez "alternatywna" ocene (ta z piorkiem w doopie) - niemerytoryczna. Zadna Ci nie odpowiada - coz, nie dziwie sie. Z taka stopka bedac na Twoim miejscu nie prowokowal bym takich dyskusji. Prawda czesto jest bolesna. :)

Ależ mnie nic nie boli - miałem system CO w oparciu o węgiel , teraz jadę drugi sezon na PC (i jest git !).

Chyba wiem co kolegę boli -duże koszty mojego sezonu grzewczego ? Myślałem ,że to nie jest konkurs na najniższy koszt ogrzewania , ale spokojnie -jeszcze daję radę

W sopce napisałem jak jest -natomiast nie sądziłem ,że to takie ważne wizerunkowo.

Argumenty , poproszę o argumenty (ok-jeśli uważasz ,że dużo płacę za sezon - to pocieszę Cię : płacę znacznie mniej niż wcześniej i jestem bardzo zadowolony)

Natomiast niezbyt trafnie zrozumiałeś sens tego forum -oprócz domów super ocieplonych i z podłogówką jest jeszcze cała reszta domów podobnych do mojego.

Chyba ,że jest jeszcze inny powód-może jesteś związany z Ekontechem i dlatego "ciśniesz" gruntówki do w/w głównie nowych domów.

A ..., taki marketing czy pijar ...

To wiele tłumaczy , natomiast nie usprawiedliwia agresywnej narracji wobec innych systemów grzewczych (nawet tych starszych)

Tia:bash:

Na tym forum raczej się tego nie dowiesz, Ci co mają gruntówki będą za nimi, Ci co mają powietrzne też będą bronili swojego wyboru, instalatorzy będą polecali te pompy, w których się specjalizują, na 5 stron tematu posty mające jakąś wartość można policzyć na palcach jednej ręki (zresztą w innych tematach jest tak samo).

Dlatego trudno będzie powiedzieć, która opcja jest 'lepsza' wszystkie 'ZA' i 'PRZECIW' każdy inwestor musi sam rozpatrzyć w swoim konkretnym przypadku. Najlepiej jakby każdy z formowiczów, znający się na temacie, napisał wady i zalety wszystkich niżej wymienionych rozwiązań:

1. Pompa powietrzna inwerter

Zalety:

wady:

2. Pompa Gruntowa on/off - wymiennik poziomy/ pionowy

Zalety:

wady:

3. Pompa Gruntowa inwerter - wymiennik poziomy/pionowy

Zalety:

wady:

4. Pompa gruntowa z bezpośrednim odparowaniem

Zalety:

wady:

Może mając taką listę każdemu łatwiej będzie się zdecydować na konkretne rozwiązanie?

Podpisuję się pod kolegą

Na tym forum raczej się tego nie dowiesz,

Jedyna zaleta pomp PW jest mozliwosc instalacji bez wykonywania DZ, co w zagospodarowanym otoczeniu modernizowanego domu lub koszmarnie malej dzialce jest wielce istotne.

Czesto pada tez argument cenowy, ale przy "normalnej" wielkosci dzialki i odrobinie wysilku inwestora mozna te koszty sprowadzic do poziomu pompy PW.

Chyba ,że jest jeszcze inny powód-może jesteś związany z Ekontechem i dlatego "ciśniesz" gruntówki do w/w głównie nowych domów.

A ..., taki marketing czy pijar ...

To wiele tłumaczy , natomiast nie usprawiedliwia agresywnej narracji wobec innych systemów grzewczych (nawet tych starszych)

Tia:bash:

Jeszcze troche takich wnioskow i zaczne Cie podejrzewac o jakas "chorobe glowy". :)

Ośmielę się wypowiedzieć w tym temacie ,

to zależy od :

-danego domu i ewentualnie od istniejącego systemu

-lokalizacji (np hałas lub skały itp )

-kosztów zakupu i eksploatacji

-indywidualnych preferencji

Dokładnie to samo pisałem pół godziny wcześniej :-)

Dla mnie to proste-trzeba bez żadnych nacisków i nie obiektywnych okoliczności dokonać wyboru. Najpierw wydawało mi się ,że gruntówka załatwi temat -a po wgryzieniu się w sprawę skłoniłem się ku PC P/W (najpierw stawiałem na Daikina , a w finale wybrałem Panasonica).

No , ale takich jak jest wielu - i zapewne zostanie nam zarzucone ,że jesteśmy nie po tej jedynie "słusznej stronie" ...

Ja rozważałem różne opcje między innymi Daikina PW. Ale ostatecznie całościowo wliczając podłogówkę, klimakonwektory i instalację pompy, to gruntowy inwertorowy SmartHeat wyszedł mnie taniej :-)

Dlaczego pisze o całościowych kosztach ?

Przecież zawsze można poszukać kogoś kto sprzeda tańsze kk i taniej zrobi podłogówkę, ale zapominamy o tym iż to wszystko razem stanowi SYSTEM centralnego ogrzewania i aby to dobrze działało i nie było problemu z przerzucaniem winy na tego drugiego/trzeciego to w przypadku PC powinien całą instalację CO zainstalować jeden wykonawca.

Gaz, węgiel, "eko"groszek, pelet bardziej wybaczają błędy instalacyjne niż źle wykonana instalacja z PC.

Na dzień dzisiejszy nie ma chyba lepszego wyboru niż pompa ciepła inwerter. W sumie bez znaczenia czy PW czy GW. Gruntowa nie obciąża zbytnio DZ jak to ma miejsce w przypadku on/off. Osobną kwestią jest trwałość owych pomp. Inwerter jest chyba znacznie krócej na rynku od on/off-a.

Na dzień dzisiejszy nie ma chyba lepszego wyboru niż pompa ciepła inwerter. W sumie bez znaczenia czy PW czy GW. Gruntowa nie obciąża zbytnio DZ jak to ma miejsce w przypadku on/off. Osobną kwestią jest trwałość owych pomp. Inwerter jest chyba znacznie krócej na rynku od on/off-a.

I cały czas kręcimy się dookoła Dz a niby lekarstwem na być inwerter, grzałka itp ...:cool:

I cały czas kręcimy się dookoła Dz a niby lekarstwem na być inwerter, grzałka itp ...:cool:

Jakim znowu lekarstwem ?

W pompie PW masz już gotowy wymiennik, bo "powietrze wszędzie jest takie samo" (chociaż czasem trzeba uwzględnić wysokość n.p.m) natomiast grunt gruntowi nierówny i dlatego każda instalacja będzie zachowywać się inaczej (inwertor jedynie łagodniej traktuje DZ pobierając z niego tylko tyle ile potrzebuje dom a nie wyciąga pełną moc). Nie ma jednego rozwiązania na optymalne DZ bo ma na to wpływ bardzo wiele czynników a niektórych to nawet nie da się uwzględnić na etapie projektowania.

Jakim znowu lekarstwem ?

W pompie PW masz już gotowy wymiennik, bo "powietrze wszędzie jest takie samo" (chociaż czasem trzeba uwzględnić wysokość n.p.m) natomiast grunt gruntowi nierówny i dlatego każda instalacja będzie zachowywać się inaczej (inwertor jedynie łagodniej traktuje DZ pobierając z niego tylko tyle ile potrzebuje dom a nie wyciąga pełną moc). Nie ma jednego rozwiązania na optymalne DZ bo ma na to wpływ bardzo wiele czynników a niektórych to nawet nie da się uwzględnić na etapie projektowania.

A co da ci inwerter jak z DZ ciągniesz na max ...?

Najpierw to odpowiedniej mocy DZ ..., Jak zostanie źle wykonane/ dobrane to cała reszta jest takim ratowaniem doopska ...

A co da ci inwerter jak z DZ ciągniesz na max ...?

Najpierw to odpowiedniej mocy DZ ..., Jak zostanie źle wykonane/ dobrane to cała reszta jest takim ratowaniem doopska ...

Nie przez cały czas będzie ciągnąć na maks. Jeśli DZ zwymiarujesz na maksymalną moc inwertora tak jak dla ON/OFF to będzie ono przewymiarowane. Jak do tej pory nie spotkałem się z wytycznymi tylko i wyłącznie dla inwertorowych gruntowych PC.

Jak zostanie źle wykonane/dobrane DZ to niezależnie pod jaką pompę to podepniesz to będzie źle :-D

Na dzień dzisiejszy nie ma chyba lepszego wyboru niż pompa ciepła inwerter.

A nikt z was nie bierze pod uwagę napraw pogwarancyjnych?

Sprężarka on-off to 500 zł i można stosować dowolny zamiennik, w przypadku sprężarki DC z inwerterem w większości skazany jesteś na sprężarkę oryginalną, gdzie koszt zaczynają się od 2000 PLN. A już sprężarki z DVI (np. w Zubadanie) to może lepiej nie będę wspominał ile kosztują.

W tym samym poście wspomniałem między wierszami o trwałości jednych i drugich pomp, koszty inwerterowych sprężarek są wyższe. Są krócej na rynku więc nic wiele na temat trwałości tego rozwiązania nie wiemy. Ja na razie w porównani obu starsze rozwiązania są nieco w tyle.

Pyxis

A czemu nie chwalisz się zużyciem prądu na przygotowanie CWU?

Czyżby twoja orla instalacja zawierała w tej mierze jakieś mankamenty?

Mam odszukać Twoje stare posty w tej mierze?

Czy dla Twojego domu, licho wprawdzie ocieplonego, ale to Twoja rzecz, niezbędny był kombajn o mocy ca 12 kW i potężnie przewymiarowane DZ.

Za to wszystko musiałeś przecież zapłacić.

Cudze pod lasem.....

Pozdrawiam

Pratchawiec