Pratchawiec 15.01.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 W tym samym poście wspomniałem między wierszami o trwałości jednych i drugich pomp, koszty inwerterowych sprężarek są wyższe. Są krócej na rynku więc nic wiele na temat trwałości tego rozwiązania nie wiemy. Ja na razie w porównani obu starsze rozwiązania są nieco w tyle. John chyba wie o czym pisze. Na co dzień handluje złomem chłodniczym z całej Europy. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Z nowymi rozwiązaniami zawsze idzie w parze strach o trwałość- jeśli założymy , że wszystkim zdarzają się wpadki , to powinniśmy kupować najtańsze rozwiązania z tanimi częściami zamiennymi ?Jeśli tak mieliby wszyscy myśleć , to wszyscy jeździlibyśmy fiacikami i korzystalibyśmy z innych niedrogich producentów pozostałych sprzętów. Wracając do tematu , proponuję przeanalizować konkretny przypadek - grzejniki i temp na nich 40-50st .Czy nadal będzie tak jednoznaczny wybór gruntówki ( wg opini jednego z kolegów) ?Zapraszam do dyskusji w oparciu o konkrety.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.01.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) John chyba wie o czym pisze. Na co dzień handluje złomem chłodniczym z całej Europy. Pozdrawiam Pratchawiec Ok. Inwertery wyprzedzają starsze pompy pod względem sprawności. Czy będą trwalsze, hm chyba raczej nie. Zapomniałem o tym wyżej napisać. Po za tym taj jak kolega John wspomniał koszty ewentualnej naprawy są spore. P.s. Patrząc np na moją lodówkę z liniową sprężarka inwerterowa z 10 letnią gwarancją, to chyba tak żle nie jest.... Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Pyxis A czemu nie chwalisz się zużyciem prądu na przygotowanie CWU? Czyżby twoja orla instalacja zawierała w tej mierze jakieś mankamenty? Mam odszukać Twoje stare posty w tej mierze? Czy dla Twojego domu, licho wprawdzie ocieplonego, ale to Twoja rzecz, niezbędny był kombajn o mocy ca 12 kW i potężnie przewymiarowane DZ. Za to wszystko musiałeś przecież zapłacić. Cudze pod lasem..... Pozdrawiam Pratchawiec Pratchawiec , właśnie koszty CWU są ważnym elementem w dyskusji nt wyboru PC- przy super ociepleniu są istotne. Czy już powinienem się mniej wstydzić za moją stopkę , czy może "kolega" Pyxis lekko się zaczerwieni za taaaką moc PC w taaaakim super domciuniu ? Pzdr Czyżby Pyxis nie doczytał kilku rozdziałów nt jak ocieplić super chałupinę ?... Nie przygotował się , chłopina .... A tak kozaczy tu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.01.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Z nowymi rozwiązaniami zawsze idzie w parze strach o trwałość- jeśli założymy , że wszystkim zdarzają się wpadki , to powinniśmy kupować najtańsze rozwiązania z tanimi częściami zamiennymi ? Jeśli tak mieliby wszyscy myśleć , to wszyscy jeździlibyśmy fiacikami i korzystalibyśmy z innych niedrogich producentów pozostałych sprzętów. Wracając do tematu , proponuję przeanalizować konkretny przypadek - grzejniki i temp na nich 40-50st .Czy nadal będzie tak jednoznaczny wybór gruntówki ( wg opini jednego z kolegów) ? Zapraszam do dyskusji w oparciu o konkrety. Pzdr A jest jakaś jednoznaczna odpowiedź ...? Jaki jest niby problem z 40-50* dla gruntowej ...? Inna sprawa jak utrzymać 50* na grzejnikach w całym domu mając do dyspozycji 9-10kW ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A jest jakaś jednoznaczna odpowiedź ...? Jaki jest niby problem z 40-50* dla gruntowej ...? Inna sprawa jak utrzymać 50* na grzejnikach w całym domu mając do dyspozycji 9-10kW ...? Nie wiem jak teraz , ale w 2014 jak analizowałem temat , to średni roczny COP był zbliżony dla obu wariantów ( na wszelki wypadek brałem pod uwagę 55 st na CO ) Dodatkowe plusy PW : - niższa cena - nie inwazyjna instalacja przy pozimym kolektorze , u mnie teren jest górzysty i pionowe DZ mogło kosztować majątek -mniejsze ryzyko skutecznej instalacji PC ( jeśli PC by nie działała jak należy , to bym reklsmował - a z wymrożonym lub za małym DZ bym kiblował do połowy wiosny Dlatego właśnie wybrałem PC PW Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.01.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Bobrow Kolega Pyxis - przez jakiś czas mało aktywny na forum, więc nie miałeś może okazji się o tym przekonać, ma wszystko "NAJ" - mojsze.Zwłaszcza ego.Przepada za pyskówkami i jest w nich niezwykle sprawny, zwłaszcza że inteligencji i wiedzy mu nie brakuje. Po prostu odpuść, szkoda Twojego czasu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Bobrow Kolega Pyxis - przez jakiś czas mało aktywny na forum, więc nie miałeś może okazji się o tym przekonać, ma wszystko "NAJ" - mojsze. Zwłaszcza ego. Przepada za pyskówkami i jest w nich niezwykle sprawny, zwłaszcza że inteligencji i wiedzy mu nie brakuje. Po prostu odpuść, szkoda Twojego czasu. Pozdrawiam Pratchawiec Pratchawiec, starałem się tylko rozmawiać w kontekście argumentów , ale jak zauważyłeś - na moje konkretne pytania , pojawiały się opryskliwe niemerytoryczne odpowiedzi. Masz rację- szkoda czasu na takie pisanie... Pzdr PS W jednym jest mi trudno się z Tobą zgodzić : zawsze myślałem , że inteligentne osoby z fachową wiedzą będą potrafiły jednak merytorycznie rozmawiać w oparciu o konkretne argumenty- w tym przypadku , niestety tak nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.01.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Nie wiem jak teraz , ale w 2014 jak analizowałem temat , to średni roczny COP był zbliżony dla obu wariantów ( na wszelki wypadek brałem pod uwagę 55 st na CO ) Dodatkowe plusy PW : - niższa cena - nie inwazyjna instalacja przy pozimym kolektorze , u mnie teren jest górzysty i pionowe DZ mogło kosztować majątek -mniejsze ryzyko skutecznej instalacji PC ( jeśli PC by nie działała jak należy , to bym reklsmował - a z wymrożonym lub za małym DZ bym kiblował do połowy wiosny Dlatego właśnie wybrałem PC PW Pzdr No widzisz... Przedstawiasz jedyne słuszne rozwiązanie w twoim przypadku ... Dla kogoś innego będzie to gruntowa PC ... Potrzeba ratowania doopy może nastąpić zarówno przy gruntowej jak i powietrznej... Wszystko zależy od tego czy do tematu podeszło się nogami czy rękami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 15.01.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A nikt z was nie bierze pod uwagę napraw pogwarancyjnych? Sprężarka on-off to 500 zł i można stosować dowolny zamiennik, w przypadku sprężarki DC z inwerterem w większości skazany jesteś na sprężarkę oryginalną, gdzie koszt zaczynają się od 2000 PLN. A już sprężarki z DVI (np. w Zubadanie) to może lepiej nie będę wspominał ile kosztują. Zgadza się, że inwertor jest droższy, ale pytanie czy ten inwertor często będzie się psuć ? Samochód też będziesz kupować 15-letni, bo łatwiej o tanie części zamienne, czy nowszy bardziej ekonomiczny, mniej zanieczyszczający powietrze ? Ten temat powinien inaczej się nazywać, bo gruntowa jest lepsza od powietrznej, ale nie zawsze ekonomiczniejsza. Natomiast co do ekonomii pomp ciepła to można dywagować tylko porównując konkretne modele podpięte pod konkretny dom, bo różne pompy będą pracować w różny sposób a przez co i usterki będą różne ... tyle tylko, że tych usterek nie da się przewidzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No widzisz... Przedstawiasz jedyne słuszne rozwiązanie w twoim przypadku ... Dla kogoś innego będzie to gruntowa PC ... Potrzeba ratowania doopy może nastąpić zarówno przy gruntowej jak i powietrznej... Wszystko zależy od tego czy do tematu podeszło się nogami czy rękami ... Jasiek Wcale nie sądzę , że mój wybór był " jedynie słuszny"- wtedy wydawał mi się odpowiedni .Gdybym teraz miał wybierać , musiałbym na nowo obryć temat ( jeśli więcej "za" byłoby po stronie gruntówki- oko by mi nie mrugło , aby ją kupić) Ważne jest dla mnie , aby ludzie świadomie dokonywali wyboru PC. A ze względu na wszechobecy smog , też jest dobrze przedstawić pracę PC ( nie ważne jakiego systemu) w starszym domu. Dobrze wszyscy wiedzą , że systemy z grzejnikami i węglem są chyba najbardziej rozpowszechnionym systemem grzewczym. Czasem mam wrażenie , że niektórzy forumowicze aż się wzdrygają na w/w pomysł- jak to , grzejniki i PC , a fuj . A jeśli ktoś to ma , to albo milioner- albo oszust , bo nadal powinien więcej płacić... Takie mam zdanie w temacie PC- nie tylko nowe domy , Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.01.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jasiek Wcale nie sądzę , że mój wybór był " jedynie słuszny"- wtedy wydawał mi się odpowiedni .Gdybym teraz miał wybierać , musiałbym na nowo obryć temat ( jeśli więcej "za" byłoby po stronie gruntówki- oko by mi nie mrugło , aby ją kupić) Ważne jest dla mnie , aby ludzie świadomie dokonywali wyboru PC. A ze względu na wszechobecy smog , też jest dobrze przedstawić pracę PC ( nie ważne jakiego systemu) w starszym domu. Dobrze wszyscy wiedzą , że systemy z grzejnikami i węglem są chyba najbardziej rozpowszechnionym systemem grzewczym. Czasem mam wrażenie , że niektórzy forumowicze aż się wzdrygają na w/w pomysł- jak to , grzejniki i PC , a fuj . A jeśli ktoś to ma , to albo milioner- albo oszust , bo nadal powinien więcej płacić... Takie mam zdanie w temacie PC- nie tylko nowe domy , Pzdr Ja myślę że akurat ten wybór był całkiem słuszny ... Co do proponowania PC w budynkach starszych byłbym bardzo ostrożny , można się baardzo zdziwić ile niektóre z pozoru całkiem przyzwoite budynki potrzebują energii ... Znaczna część lokatorów też potrafi być przyczyną ogromnego zużycia energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Pyxis A czemu nie chwalisz się zużyciem prądu na przygotowanie CWU? Czyżby twoja orla instalacja zawierała w tej mierze jakieś mankamenty? Mam odszukać Twoje stare posty w tej mierze? Czy dla Twojego domu, licho wprawdzie ocieplonego, ale to Twoja rzecz, niezbędny był kombajn o mocy ca 12 kW i potężnie przewymiarowane DZ. Za to wszystko musiałeś przecież zapłacić. Zuzycie CWU to bardzo indywidualna sprawa. Jeden zuzywa 25m3 miesiecznie, innemu wystarcza 15m3 a jeszcze inny ma prysznic i sa we dwoje (dwie/dwoch) i raptem 5m3 zejdzie. Co ma wnosic takie porownanie kosztow grzania CWU? Ile kto sie kapie? Nie musisz starych. Cofnij sie o tydzien moze. Pisalem o tym. Jak instalowalem moja PCi, to jeszcze nie bylo zasobnikow z serii MAXI w Galmecie, a na baniak z nierdzewki z odpowienio duza wezownica stac mnie nie bylo, wiec mam biwalentny z wezownicami polaczonymi szeregowo. Wezownicy jest za malo do mojej pompy, zwlaszca latem. Widzisz, ja tu chyba nascie razy pisalem, ze dobieranie pompy "na 80%" jak to powtarzali instalatorzy swego czasu to bzdura przeniesiona zywcem na nasz grunt z zachodu, gdzie system rozliczen za prad dla PCi jest inny. U mnie chcac grzac CO 100% w tanim pradzie takie przewymiarowanie mi pasowalo. Jak dotad sie udaje z palcem w ... nosie (zeby nie uzywac "wulgaryzmow" ). A koszta faktycznie "straszne". Za moja 12,6kW zaplacilem 5 lat temu 17,5 tys a razem z DZ kosztowalo mnie 25 tys.. Miejsza 9kW byla 2 tys tansza. Bym "przyoszczedzil po ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Czyżby Pyxis nie doczytał kilku rozdziałów nt jak ocieplić super chałupinę ?... Nie przygotował się , chłopina .... A tak kozaczy tu .... Dla mnie na koncu kazdego "lancuszka" przyczynowo-skutkowego jest portfel. Masz w stopce koszty i zuzycia w sezonach w mojej nieocieplonej chalupie (i masz ja dokladnie opisana) z ogromnej mocy gruntowka. Czy to sa jakies ogrome liczby? Jak dolicze CWU to bedzie za ostatni sezon moze 1/3 Twoich kosztow w domu z tej samej "epoki". Zaprawde powiadm Ci - skasuj stopke w takiej postaci jak jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Dla mnie na koncu kazdego "lancuszka" przyczynowo-skutkowego jest portfel. Masz w stopce koszty i zuzycia w sezonach w mojej nieocieplonej chalupie (i masz ja dokladnie opisana) z ogromnej mocy gruntowka. Czy to sa jakies ogrome liczby? Jak dolicze CWU to bedzie za ostatni sezon moze 1/3 Twoich kosztow w domu z tej samej "epoki". Zaprawde powiadm Ci - skasuj stopke w takiej postaci jak jest teraz. Nie ładnie , jeśli tak rozumujesz to Pratchawiec mocno Cię przecenił ... Dom mam jaki mam i się tego nie wstydzę , natomiast PC sam sobie dobrałem i jeszcze tego nie żałuję i również się nie wstydzę (zresztą nawet Jasiek , Stary Wyjadacz forumowy potwierdził mój wybór ) Ale tak sobie myślę , skoro będziemy się oceniać , to jeśli nie osiągnąłeś lub nie doświadczyłeś lub nie kupiłeś : - - -etc To będziemy Cię oceniać wg tego co tam sobie wpiszesz ? Żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Żenada Jestes dla siebe zbyt surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 15.01.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Panowie, nie zmieniajmy tego wartościowego wątku w przepychanki - w internecie nic nie ginie, po co docinać sobie nawzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 15.01.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) No i klops - jakiejś wyraźnej przewagi jednego systemu nad drugim to nadal nie widać, a trzeba jeszcze uwzględnić koszty CWU Można wiedzieć co z tym CWU? Taniej (zużycie bieżące) nie wychodzi przy gruntowej tak jak CO? (oczywiście przy założeniu że pompa została wybrana a instalacja wykonana zgodnie ze sztuką) Edytowane 15 Stycznia 2017 przez mslocinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.01.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Można wiedzieć co z tym CWU? Taniej (zużycie bieżące) nie wychodzi przy gruntowej tak jak CO? Chodzi tylko i wyłącznie temp DZ , dla gruntu w lecie to będzie (chyba ) kilkanaście stopni , natomiast latem sam wiesz jakie bywają temp i o jakiej porze. Moim zdaniem nic więcej. Odnośnie Twojego przedostatniego postu-masz rację nie ma sensu dyskutować z kimś , kto nie odpowiada na pytania i najwięcej przejmuje się moim zużyciem (może chce się dołożyć ?) i ociepleniem (sam nie mając super ocieplenia i super wydajnej PC , nawet ciepłomierza delikwent nie posiada -więc COP kosmiczne/czy z kosmosu ?Też nie był taki przewidujący , bo chyba zgrzeszył innym systemem grzewczym przed PC-nie czasem wungiel ? ). pzdr PS Jeśli innych użytkowników martwi to moje ocieplenie i standard budowy domu sprzed 10 lat-to odpowiem tak , zaufałem "dobrym radom" i podobnym sytuacjom u innych. To mnie dużo nauczyło- dopilnowałem kilka kolejnych moich budów i jest jak należy. Ale czy to oznacza ,że mam błędne założenia i dobór mojej PC ? Jeśli mi się zarzuca standard budowy domu jako odpowiedź na pytanie o argumenty za gruntówką w moim przypadku , to rzeczywiście dalsza dyskusja staje się bezzasadna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.01.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Zgadza się, że inwertor jest droższy, ale pytanie czy ten inwertor często będzie się psuć ? Samochód też będziesz kupować 15-letni, bo łatwiej o tanie części zamienne, czy nowszy bardziej ekonomiczny, mniej zanieczyszczający powietrze ? Kiepskie porównanie. Sprężarka DC jest super. Problem w tym, że urządzenia konstruowane są w taki sposób by się psuły drogo i nie dało się ich naprawić tanio. To co powyżej + wysokie koszty pracy sprawia, że w krajach bogatszych pompy po pierwszej większej awarii wymieniane są na nowe. Prostą sprężarkę on-off można względnie zamienić na każdą inną, dowolnego producenta. Natomiast w rozwiązaniach inverterowych, masz dodatkowy układ elektroniczny który zasila sprężarkę. Do urządzeń nie ma zamienników sprężarek bo każdy producent stosuje swoje rozwiązania ich zasilania (własne falowniki). Falownik zawsze musi być dopasowany do sprężarki. Kupno kompletu falownika i sprężarki jest nieopłacalne. Taka sytuacja się nie zmieni. Wszystko idzie w kierunku jednorazowego użytku. I nie przeszkadza mi nowa pompa co 10 lat. Pytanie tylko, kiedy one będą tak tanie, albo kiedy średnio będziemy tyle zarabiać by sobie na taką wymianę pozwolić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts