Garażowiec1719514970 22.01.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Przypomnę może sedno topicu -powietrzna lepsza od gruntowej -Bzdura jak coś droższego w eksploatacji może być lepsze w tym przypadku tańsze ?Bzdura jak coś droższego ( pc p-w ) w inwestycji może być lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.01.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Niemcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 22.01.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) I ta ta tabelka co niby ma oznaczać , że pc p-w jest lepsza od pc grunt ? czy tez ze lepiej się gdzieś za granica ( tam jednak trochę inaczej ludzie zarabiaj i mniej pałą z prąd) sprzedają ? Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Elfir kultura wypowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Hej- Garażowiec ?Co tak ostro ? Epitetami nie wyjaśni się niczego.Pytanie z wątku raczej nie jest jednoznaczne (ilość postów) , ponieważ zazwyczaj przy wyborze systemu PC patrzy się na kilka spraw -nie będę wszystkich powtarzał , ale nieduża relatywnie różnica w kosztach CO+CWU w nowych domach może nie być do odrobienia w droższym zakupie gruntówek.Tak to chyba wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.01.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Ta niemiecka tabelka fajna, pokazuje różnicę w ilosć instalacji, jedno co mnie zastanawia to to że u nas jest wzrost RDR a u nich mniej więcej stała ilość instalacji.Fakt jest też taki że u nich ilość instalacji 60 000 rocznie, więc itak 3 x więcej niż u nas.Niemcy bardzo poszli w PV i teraz bardzo cierpią z tego powodu, ale widać że PC tam też się dobrze sprzedają. Druga sprawa jest też taka że tam PC kosztuje majątek, bo sam Viessmann Villant i koszty robocizny bardzo duże.Powietrzne pompy jak patrzyłem to z montażem około 8kW to od 18tyś Euro szok.... Edytowane 22 Stycznia 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.01.2017 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Garażowiec A w temacie co chciałeś napisać? Nie rozumiem dlaczego obrażasz swego interlokutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.01.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) I ta ta tabelka co niby ma oznaczać , że pc p-w jest lepsza od pc grunt ? Nie będę z tobą polemizował bo jesteś za malutki. W czyim imieniu mam pisać ? Po prostu przytaczam znalezione informacje o ilości sprzedanych pomp nie pisze która lepsza a która gorsza . Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.01.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Po pierwsze Elfir good job.http://emotikona.pl/emotikony/pic/2zlosc.gif Czytając ostatnie przygody użytkowników gruntówek- nasuwa się jeszcze jedna różnica : -powietrzna niby jest bardziej skomplikowana , ale łatwiejsza (daje taką możliwość) do naprawy, błędy lub awarie w obiegu DZ to bardzo kłopotliwy problem Dodam do tego jeszcze jedno: przy PC PW nie da się zepsuć/wyczerpać/źle dobrać/zapowietrzyć/uszkodzić dolnego źródła. Jest i będzie. Czym innym jest dobór, ale dla wszystkich, którzy chcą zainstalować PC PW, DZ jest osiągalne na wyciągnięcie ręki. Bez ograniczeń. I jeszcze jedno: dlaczego (choć pewnie odpowiedź jest oczywista) powiedzmy polscy producenci (Ecopol, Ekontech, Vatra, itd) nie produkują PC PW? A na koniec. Czy tylko cena instalacji/kosztów eksploatacji ma znaczenie? A co ze świętym spokojem? A co z brakiem hałasu na zewnątrz? A co z estetyką (jakoś kilkuletnie jedn. zewen. klimatyzatorów nie wyglądają zbyt uroczo...)? Jaką to ma cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Po pierwsze Elfir good job.http://emotikona.pl/emotikony/pic/2zlosc.gif Dodam do tego jeszcze jedno: przy PC PW nie da się zepsuć/wyczerpać/źle dobrać/zapowietrzyć/uszkodzić dolnego źródła. Jest i będzie. Czym innym jest dobór, ale dla wszystkich, którzy chcą zainstalować PC PW, DZ jest osiągalne na wyciągnięcie ręki. Bez ograniczeń. I jeszcze jedno: dlaczego (choć pewnie odpowiedź jest oczywista) powiedzmy polscy producenci (Ecopol, Ekontech, Vatra, itd) nie produkują PC PW? A na koniec. Czy tylko cena instalacji/kosztów eksploatacji ma znaczenie? A co ze świętym spokojem? A co z brakiem hałasu na zewnątrz? A co z estetyką (jakoś kilkuletnie jedn. zewen. klimatyzatorów nie wyglądają zbyt uroczo...)? Jaką to ma cenę? No właśnie - a jednak ludziska kupują te dwa systemy ... Czasem sobie myślę , że gdybym teraz budował dom - to poszłoby wszystko na PV+grzałki . Im dłużej się przyglądam tematowi PC, tym bardziej widzę różne niuanse i zawiłości zagadnienia - bez zagłębienia się w problematykę i samodzielnego wyciągnięcia wniosków , chyba będzie ryzykownie zakupić PC Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 22.01.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 A ja tam sie ciesze ze trafilem na to forum zanim zakupilem cos do ogrzewania domu Dobor moim zdaniem zalezy od zasobnosci portfela, znajomych i dobrej gadki instalatorow. Pamietam jak pierwszy raz wycienialem gruntowke - gosc jechal po PC PW az milo. Zarzekal sie ze nie wejdzie w to nigdy - ciekaw jestem ile jeszcze wytrzyma na rynku Niestety badz stety dla nas PC PW daja spokojnie rade w naszych warunkach jak widac. Dla mnie to jest potwierdzenie ze warto w to uderzyc skoro za niecale 30k mozna miec pelny zestaw. Gruntowka podobnej klasy to min 50k z odwiertami ( ktore przeciez tez nie sa wieczne) . Trzeba jeszcze pamietac ze spieprzona przez instalatora instalacje pc pw mozna nieduzym kosztem poprawic czego nie mozemy powiedziec o gruntowkach. Spieprzony odwiert to kupa kasy, spieprzony kolektor poziomy to kolejny raz rycie calej dzialki ( albo pieknego ogrodu, na ktory wydalismy mase pieniedzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.01.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 To może kilka konkretów : 1.10 lat temu PC nie były raczej mocno powszechne , mój wybór mieścił się w szerokim polu standardowych wtedy instalacji 2.kiedy zdecydowałem się na modernizację systemu grzewczego na PC, to miałem to co miałem ja tylko chciałem zauważyć coś innego....ja akurat te 10 lat temu brałem sie za budowę i ani przez myśl mi nie przeszło, żeby dać tylko 10cm... podobnie było z grzejnikami(ja wtedy właśnie podjąłem decyzję po lekturze forum, że będę dawać wszędzie podłogówkę)...a PC polskich producentów tez już wtedy były, fakt, ze osób które miały wtedy PC było niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.01.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Tak sobie czytam i czytam. Zakładając ten temat myślałem o trochę innym jego przebiegu, ale - jak to zwykle na FM bywa - trochę popłynęliśmy. Próbując uszeregować kilka najważniejszych kwestii, nie sposób przesądzić o prawdzie uniwersalnej, że ta jest lepsza, a tamta gorsza. Każdy będzie miał inne preferencje, sytuację, potrzeby, możliwości i pryncypia. Pytanie jest takie. W którym rodzaju PC jest większy postęp? Które stanowią przyszłość? Wrzucona w temat Nibe f2120 to przykład. Tylko czego? Rzeczywistego rozwoju? Kreatywnego marketingu? Szafowania współczynnikami? Moim zdaniem postęp jest większy w powietrznych. Dotrysk gazu, budowa parownika, sprężarka o zmiennej częstotliwości pracy, usprawnienia defrostu itd. A jakoś te gruntówki jadą na "starych" sprawdzonych patentach, oferując zbliżony COP dla konkretnych warunków pracy. Ciekawy jestem spojrzenia na tą kwestię osób, które mają z takimi, czy innymi PC do czynienia od wielu lat. W którą to pójdzie stronę? PW zdominują rynek całkiem. GW zostaną, ale będzie to mały procent rynku - już to obserwujemy przecież Jak ktoś nie ma możliwości wykonać DZ poziome we własnym zakresie (albo boi się tego jak diabeł święconej wody, też są takie przypadki) - to z czysytm sumieniem polecam mu PW (mimo że sam mam już 7 lat on/offa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.01.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 ja tylko chciałem zauważyć coś innego....ja akurat te 10 lat temu brałem sie za budowę i ani przez myśl mi nie przeszło, żeby dać tylko 10cm... podobnie było z grzejnikami(ja wtedy właśnie podjąłem decyzję po lekturze forum, że będę dawać wszędzie podłogówkę)...a PC polskich producentów tez już wtedy były, fakt, ze osób które miały wtedy PC było niewiele Tak jak wcześniej pisałem- w tamtym czasie byłem najbardziej zaangażowany w rozwój swojej firmy i zabrakło mi czasu ( a także zapewne świadomości) na dopilnowanie budowy domu . Na szczęście te 10 cm styro , to nie są jakieś mega straty-sprawdzałem w kilku kalkulatorach. Dużo mi daje 20 cm wełny na stropie na piętrze oraz cały strych w takim ociepleniu ( czyli wypadkowa to 40cm) Tak było i trudno- już sobie wszystko wybaczyłem .... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 23.01.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Post #148 , przesadziłem , przepraszam oberwatorPC.. Małą imprezę wczoraj miałem , później zasiadłem przed komputerem i taki efekt . Czyżbym po alkoholu agresywny był ? Hmmm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaya 23.01.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 http://instalreporter.pl/ogolna/analiza-statystyczna-oferty-rynkowej-pomp-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 24.01.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Niemcy bardzo poszli w PV i teraz bardzo cierpią z tego powodu, ale widać że PC tam też się dobrze sprzedają. A skąd ten dziwny wniosek, że Niemcy cierpią? Znam czterech gości, którym za rok-dwa kończy się amortyzować instalacja PV, żaden nie wyglądał na cierpiącego. Druga sprawa jest też taka że tam PC kosztuje majątek, bo sam Viessmann Villant i koszty robocizny bardzo duże. Powietrzne pompy jak patrzyłem to z montażem około 8kW to od 18tyś Euro szok.... Dla nas może i szok. Dla Niemca należącego do klasy średniej to normalna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.01.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 W tym temacie pojawia się pytanie o inwerterowe pompy gruntowe. Ciekawą ma IVT model: GEO 312C. Czy znacie lepsze pompy czy może to ciekawy przykład nowoczesnej pompy? Nie wiem czy lepsza, ale ja używam SmartHeat Baravour 008 BWi ®. To jest inwertorowa gruntówka i mogę ją z czystym sumieniem polecić. Grzeje u mnie już 3 sezon w tym 2 odkąd zamieszkałem. Pompę charakteryzuje: 1. Sprężarka inwerterowa, o zmiennej charakterystyce pracy, dostosowująca moc grzewczą do panujących warunków zewnętrznych. 2. Czynnik chłodniczy R410A 3. Elektroniczne zawory rozprężne 4. Pompy obiegowe dolnego i górnego źródła elektronicznie sterowane. 5. Zupełnie nowa automatyka i sterownik wraz z oprogramowaniem Moja tak samo a dodatkowo aktywne chłodzenie 2. Najwyższy na rynku współczynnik efektywności COP na poziomie 5,6. . Hmm. To jest marketing Masz gdzieś te informacje potwierdzone przez niezależny instytut pomiarowy ? Np. Tu :http://www.bafa.de/SharedDocs/Downloads/DE/Energie/ee_waermepumpen_anlagenliste.pdf?__blob=publicationFile&v=6 Jakoś nie widzę tam IVT natomiast pompy SmartHeat-a tam się znajdują. Tak w ogóle to nie mogę znaleźć jakichś dokładniejszych danych dla Tej pompy w sieci ... nawet parametru B0W35 ... dziwne Tu masz certyfikat z badania pompy SmartHeat : http://www.ghs-polska.pl/do-pobrania/category/7-smartheat.html?download=19:bravour008i_test_report Z opisu pompy IVT wygląda praktycznie identycznie ... nawet sprężarka też jest od Mitsubishi Jak chcesz zobaczyć jak pracuje moja pompa to wybierz miejscowość Woźniki Tutaj A jakbyś chciał o nich poczytać/pytać, to TU jest temat dotyczący tych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.01.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Jesli ktos nastawia sie na grzanie tanim pradem, to pompa inwertorowa chyba nie jest najlepszym wyborem. Koszty przy taryfach G12 to na wejscie polowa kosztow grzania w G11. To tak jak by ta z katalogu zamiast 5.6 miala COP=11.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.02.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) Witam, zainteresowanym wyborem sprawdzonej pompy ciepła do swojego budynku, polecam Logatherm WPS marki Buderus. Gruntowa pompa ciepła dzięki wykorzystaniu gruntu jako dolnego źródła ciepła osiąga wysoki wskaźnik COP wynoszący 4,8. Urządzenie cechuje się cichą pracą oraz kompaktowymi wymiarami. Natomiast wbudowany zasobnik ciepłej wody gwarantuje oszczędność miejsca. Warto dodać, że na pompy ciepła marki Buderus może być przyznana gwarancja nawet do 5 latChętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 17 Lutego 2017 przez Tomaszs131 link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.02.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 tak...na innym forum, była podobna wypowiedz..... W przypadku pomp ciepła marki Buderus, standardowa gwarancja wynosi 2 lata z możliwością jej przedłużenia do 5 lat. Warunkiem uzyskania Gwarancji Dodatkowej na kolejne okresy roczne jest wykonanie przez Autoryzowany Serwis corocznej konserwacji urządzenia i podpisanie przez użytkownika umowy serwisowej padło pytanie o koszty po jakimś czasie była i odpowiedź... Koszt przeglądu serwisowego zależy od kilku czynników: zakresu wykonywanych czynności, stawek firm serwisowych oraz odległości, jaką serwisant musi pokonać. Zasadniczo mieści się on w przedziale 200-600 zł. Koszt samego przedłużenia gwarancji pomp Buderus (po drugim roku na trzeci rok, itd.) to 500 zł netto. W związanku z tym koszt przeglądu z przedłużeniem gwarancji powinien się zamknąć w przedziale 800-1200 zł. Jest on uzależniony od czynników w większości niezależnych od producenta urządzenia. każdy z czytających oceni sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts