Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna lepsza od gruntowej?

ProStaś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej- Garażowiec ?

Co tak ostro ? Epitetami nie wyjaśni się niczego.

Pytanie z wątku raczej nie jest jednoznaczne (ilość postów) , ponieważ zazwyczaj przy wyborze systemu PC patrzy się na kilka spraw -nie będę wszystkich powtarzał , ale nieduża relatywnie różnica w kosztach CO+CWU w nowych domach może nie być do odrobienia w droższym zakupie gruntówek.

Tak to chyba wygląda

Ta niemiecka tabelka fajna, pokazuje różnicę w ilosć instalacji, jedno co mnie zastanawia to to że u nas jest wzrost RDR a u nich mniej więcej stała ilość instalacji.

Fakt jest też taki że u nich ilość instalacji 60 000 rocznie, więc itak 3 x więcej niż u nas.

Niemcy bardzo poszli w PV i teraz bardzo cierpią z tego powodu, ale widać że PC tam też się dobrze sprzedają.

Druga sprawa jest też taka że tam PC kosztuje majątek, bo sam Viessmann Villant i koszty robocizny bardzo duże.

Powietrzne pompy jak patrzyłem to z montażem około 8kW to od 18tyś Euro szok....

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

I ta ta tabelka co niby ma oznaczać , że pc p-w jest lepsza od pc grunt ?

Nie będę z tobą polemizował bo jesteś za malutki.

W czyim imieniu mam pisać ? Po prostu przytaczam znalezione informacje o ilości sprzedanych pomp nie pisze która lepsza a która gorsza .

Edytowane przez Elfir

Po pierwsze Elfir good job.http://emotikona.pl/emotikony/pic/2zlosc.gif

Czytając ostatnie przygody użytkowników gruntówek- nasuwa się jeszcze jedna różnica :

-powietrzna niby jest bardziej skomplikowana , ale łatwiejsza (daje taką możliwość) do naprawy, błędy lub awarie w obiegu DZ to bardzo kłopotliwy problem

Dodam do tego jeszcze jedno: przy PC PW nie da się zepsuć/wyczerpać/źle dobrać/zapowietrzyć/uszkodzić dolnego źródła. Jest i będzie.

Czym innym jest dobór, ale dla wszystkich, którzy chcą zainstalować PC PW, DZ jest osiągalne na wyciągnięcie ręki. Bez ograniczeń.

I jeszcze jedno: dlaczego (choć pewnie odpowiedź jest oczywista) powiedzmy polscy producenci (Ecopol, Ekontech, Vatra, itd) nie produkują PC PW?

A na koniec.

Czy tylko cena instalacji/kosztów eksploatacji ma znaczenie?

A co ze świętym spokojem?

A co z brakiem hałasu na zewnątrz?

A co z estetyką (jakoś kilkuletnie jedn. zewen. klimatyzatorów nie wyglądają zbyt uroczo...)?

Jaką to ma cenę? :rolleyes:

Po pierwsze Elfir good job.http://emotikona.pl/emotikony/pic/2zlosc.gif

Dodam do tego jeszcze jedno: przy PC PW nie da się zepsuć/wyczerpać/źle dobrać/zapowietrzyć/uszkodzić dolnego źródła. Jest i będzie.

Czym innym jest dobór, ale dla wszystkich, którzy chcą zainstalować PC PW, DZ jest osiągalne na wyciągnięcie ręki. Bez ograniczeń.

I jeszcze jedno: dlaczego (choć pewnie odpowiedź jest oczywista) powiedzmy polscy producenci (Ecopol, Ekontech, Vatra, itd) nie produkują PC PW?

A na koniec.

Czy tylko cena instalacji/kosztów eksploatacji ma znaczenie?

A co ze świętym spokojem?

A co z brakiem hałasu na zewnątrz?

A co z estetyką (jakoś kilkuletnie jedn. zewen. klimatyzatorów nie wyglądają zbyt uroczo...)?

Jaką to ma cenę? :rolleyes:

No właśnie - a jednak ludziska kupują te dwa systemy ...

Czasem sobie myślę , że gdybym teraz budował dom - to poszłoby wszystko na PV+grzałki .

Im dłużej się przyglądam tematowi PC, tym bardziej widzę różne niuanse i zawiłości zagadnienia - bez zagłębienia się w problematykę i samodzielnego wyciągnięcia wniosków , chyba będzie ryzykownie zakupić PC

Pzdr

A ja tam sie ciesze ze trafilem na to forum zanim zakupilem cos do ogrzewania domu :) Dobor moim zdaniem zalezy od zasobnosci portfela, znajomych i dobrej gadki instalatorow. Pamietam jak pierwszy raz wycienialem gruntowke - gosc jechal po PC PW az milo. Zarzekal sie ze nie wejdzie w to nigdy - ciekaw jestem ile jeszcze wytrzyma na rynku :) Niestety badz stety dla nas PC PW daja spokojnie rade w naszych warunkach jak widac. Dla mnie to jest potwierdzenie ze warto w to uderzyc skoro za niecale 30k mozna miec pelny zestaw. Gruntowka podobnej klasy to min 50k z odwiertami ( ktore przeciez tez nie sa wieczne) . Trzeba jeszcze pamietac ze spieprzona przez instalatora instalacje pc pw mozna nieduzym kosztem poprawic czego nie mozemy powiedziec o gruntowkach. Spieprzony odwiert to kupa kasy, spieprzony kolektor poziomy to kolejny raz rycie calej dzialki ( albo pieknego ogrodu, na ktory wydalismy mase pieniedzy).

To może kilka konkretów :

1.10 lat temu PC nie były raczej mocno powszechne , mój wybór mieścił się w szerokim polu standardowych wtedy instalacji

2.kiedy zdecydowałem się na modernizację systemu grzewczego na PC, to miałem to co miałem

ja tylko chciałem zauważyć coś innego....ja akurat te 10 lat temu brałem sie za budowę i ani przez myśl mi nie przeszło, żeby dać tylko 10cm...

podobnie było z grzejnikami(ja wtedy właśnie podjąłem decyzję po lekturze forum, że będę dawać wszędzie podłogówkę)...a PC polskich producentów tez już wtedy były, fakt, ze osób które miały wtedy PC było niewiele

Tak sobie czytam i czytam. Zakładając ten temat myślałem o trochę innym jego przebiegu, ale - jak to zwykle na FM bywa - trochę popłynęliśmy.:p

Próbując uszeregować kilka najważniejszych kwestii, nie sposób przesądzić o prawdzie uniwersalnej, że ta jest lepsza, a tamta gorsza. Każdy będzie miał inne preferencje, sytuację, potrzeby, możliwości i pryncypia.

Pytanie jest takie.

W którym rodzaju PC jest większy postęp?

Które stanowią przyszłość?

Wrzucona w temat Nibe f2120 to przykład. Tylko czego? Rzeczywistego rozwoju? Kreatywnego marketingu? Szafowania współczynnikami?

Moim zdaniem postęp jest większy w powietrznych. Dotrysk gazu, budowa parownika, sprężarka o zmiennej częstotliwości pracy, usprawnienia defrostu itd.

A jakoś te gruntówki jadą na "starych" sprawdzonych patentach, oferując zbliżony COP dla konkretnych warunków pracy.

Ciekawy jestem spojrzenia na tą kwestię osób, które mają z takimi, czy innymi PC do czynienia od wielu lat.

W którą to pójdzie stronę?

PW zdominują rynek całkiem. GW zostaną, ale będzie to mały procent rynku - już to obserwujemy przecież

Jak ktoś nie ma możliwości wykonać DZ poziome we własnym zakresie (albo boi się tego jak diabeł święconej wody, też są takie przypadki) - to z czysytm sumieniem polecam mu PW (mimo że sam mam już 7 lat on/offa)

ja tylko chciałem zauważyć coś innego....ja akurat te 10 lat temu brałem sie za budowę i ani przez myśl mi nie przeszło, żeby dać tylko 10cm...

podobnie było z grzejnikami(ja wtedy właśnie podjąłem decyzję po lekturze forum, że będę dawać wszędzie podłogówkę)...a PC polskich producentów tez już wtedy były, fakt, ze osób które miały wtedy PC było niewiele

Tak jak wcześniej pisałem- w tamtym czasie byłem najbardziej zaangażowany w rozwój swojej firmy i zabrakło mi czasu ( a także zapewne świadomości) na dopilnowanie budowy domu .

Na szczęście te 10 cm styro , to nie są jakieś mega straty-sprawdzałem w kilku kalkulatorach. Dużo mi daje 20 cm wełny na stropie na piętrze oraz cały strych w takim ociepleniu ( czyli wypadkowa to 40cm)

Tak było i trudno- już sobie wszystko wybaczyłem ....

Pzdr

Niemcy bardzo poszli w PV i teraz bardzo cierpią z tego powodu, ale widać że PC tam też się dobrze sprzedają.

A skąd ten dziwny wniosek, że Niemcy cierpią? Znam czterech gości, którym za rok-dwa kończy się amortyzować instalacja PV,

żaden nie wyglądał na cierpiącego.

Druga sprawa jest też taka że tam PC kosztuje majątek, bo sam Viessmann Villant i koszty robocizny bardzo duże.

Powietrzne pompy jak patrzyłem to z montażem około 8kW to od 18tyś Euro szok....

Dla nas może i szok. Dla Niemca należącego do klasy średniej to normalna sprawa.

W tym temacie pojawia się pytanie o inwerterowe pompy gruntowe. Ciekawą ma IVT model: GEO 312C. Czy znacie lepsze

pompy czy może to ciekawy przykład nowoczesnej pompy?

Nie wiem czy lepsza, ale ja używam SmartHeat Baravour 008 BWi ®. To jest inwertorowa gruntówka i mogę ją z czystym sumieniem polecić. Grzeje u mnie już 3 sezon w tym 2 odkąd zamieszkałem.

Pompę charakteryzuje:

1. Sprężarka inwerterowa, o zmiennej charakterystyce pracy, dostosowująca moc grzewczą do panujących warunków zewnętrznych.

2. Czynnik chłodniczy R410A

3. Elektroniczne zawory rozprężne

4. Pompy obiegowe dolnego i górnego źródła elektronicznie sterowane.

5. Zupełnie nowa automatyka i sterownik wraz z oprogramowaniem

Moja tak samo a dodatkowo aktywne chłodzenie :-)

2. Najwyższy na rynku współczynnik efektywności COP na poziomie 5,6.

.

Hmm. To jest marketing :-)

Masz gdzieś te informacje potwierdzone przez niezależny instytut pomiarowy ?

Np. Tu :http://www.bafa.de/SharedDocs/Downloads/DE/Energie/ee_waermepumpen_anlagenliste.pdf?__blob=publicationFile&v=6

Jakoś nie widzę tam IVT natomiast pompy SmartHeat-a tam się znajdują. Tak w ogóle to nie mogę znaleźć jakichś dokładniejszych danych dla Tej pompy w sieci ... nawet parametru B0W35 ... dziwne

Tu masz certyfikat z badania pompy SmartHeat : http://www.ghs-polska.pl/do-pobrania/category/7-smartheat.html?download=19:bravour008i_test_report

Z opisu pompy IVT wygląda praktycznie identycznie ... nawet sprężarka też jest od Mitsubishi :-)

Jak chcesz zobaczyć jak pracuje moja pompa to wybierz miejscowość Woźniki Tutaj

A jakbyś chciał o nich poczytać/pytać, to TU jest temat dotyczący tych pomp.

• 3 weeks później...

Witam,

zainteresowanym wyborem sprawdzonej pompy ciepła do swojego budynku, polecam Logatherm WPS marki Buderus. Gruntowa pompa ciepła dzięki wykorzystaniu gruntu jako dolnego źródła ciepła osiąga wysoki wskaźnik COP wynoszący 4,8. Urządzenie cechuje się cichą pracą oraz kompaktowymi wymiarami. Natomiast wbudowany zasobnik ciepłej wody gwarantuje oszczędność miejsca. Warto dodać, że na pompy ciepła marki Buderus może być przyznana gwarancja nawet do 5 lat

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy

tak...na innym forum, była podobna wypowiedz.....

W przypadku pomp ciepła marki Buderus, standardowa gwarancja wynosi 2 lata z możliwością jej przedłużenia do 5 lat. Warunkiem uzyskania Gwarancji Dodatkowej na kolejne okresy roczne jest wykonanie przez Autoryzowany Serwis corocznej konserwacji urządzenia i podpisanie przez użytkownika umowy serwisowej

padło pytanie o koszty

po jakimś czasie była i odpowiedź...

Koszt przeglądu serwisowego zależy od kilku czynników: zakresu wykonywanych czynności, stawek firm serwisowych oraz odległości, jaką serwisant musi pokonać. Zasadniczo mieści się on w przedziale 200-600 zł.

Koszt samego przedłużenia gwarancji pomp Buderus (po drugim roku na trzeci rok, itd.) to 500 zł netto.

W związanku z tym koszt przeglądu z przedłużeniem gwarancji powinien się zamknąć w przedziale 800-1200 zł. Jest on uzależniony od czynników w większości niezależnych od producenta urządzenia.

każdy z czytających oceni sam...