Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna lepsza od gruntowej?

ProStaś

Recommended Posts

tak...na innym forum, była podobna wypowiedz.....

padło pytanie o koszty

po jakimś czasie była i odpowiedź...

każdy z czytających oceni sam...

To tak jak koszty klimy do grzania jako PC, aby mieć gwarancję to trzeba założyć przez serwis przepłacamy o około 600 do 1000 zł za jednostkę, montaż 600-1500 i po dwa przeglady w roku po 200 zł to w sumie min aby otrzymać gwarancję to 2000 zł (to wiecej niż sama klima) do kosztów kosmicznych przy rozchulanym montazyście. :sick:

(Piszę na przykładzie lg e12el zakup w necie około 1800 zł, zakup u przedstawiciea to ok 2400 wzwyż)

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli ktos nastawia sie na grzanie tanim pradem, to pompa inwertorowa chyba nie jest najlepszym wyborem. Koszty przy taryfach G12 to na wejscie polowa kosztow grzania w G11. To tak jak by ta z katalogu zamiast 5.6 miala COP=11.2 :D

Ja mam invertera i taryfę g12w. Wbrew temu co pisza da się go ustawić do pracy w taniej taryfie. I dziala to całkiem nieźle. Pytanie tylko po co. Dzieki temu, że ma modulowana wydajność różnica w kosztach między praca w 2T I całodobowo jest niewielka, a w przypadku ciężkich mrozów bardziej korzystna jest praca ciagła. Mam podlicznik I eksperymentowałem.

Trzeba sobie zadać pytanie , czy w przeciągu całego sezonu grzewczego pc on/of pracuje non stop w taniej taryfie tzn , cz np. teraz pc on of wykorzystuje całe okienko taniej taryfy ? czy w pażdzierniku listopadzie ( u mnie nawet w grudniu nie było potrzeby pracy pc na pełnej mocy w przeciąg 10 godzin taniej taryfy ) też chodzi non stop w całym okienku taniej taryfy ?

Zle policzyles/ustawiles. Roznica miedzy tanim a drogim pradem jest za duza, zeby fizycznie dalo sie nadrobic to w jakis cudowny sposob nieco wieksza sprawnoscia inwertera. Zawsze korzystniej finansowo bedzie zmusic pompe do pracy z pelna moca w tanim pradzie.

Nic cudownego w tym nie ma. Wytłumaczenie jest banalnie proste. Jezeli trzymamy reżim dwóch taryf to siłą rzeczy pompa w nocy musi wkręcić sie na wyższą wydajnoścć, bo musi odrobić straty z dnia. Prąd w taniej taryfie jest Ok. Dwa razy tańszy niż w drogiej. Jeżeli pompa chodzi non stop, to pracuje cały czas na minimalnej wydajności 20 moze 30 Hz. Praca bez reżimu taryfowego jest naprawdę niewiele droższa, a jest większa wygoda. Chociażby ciągle ciepła drabinka w łazience itp.

Jeśli chodzi o mrozy -20k to praca 2T wogole mija się z celem, bo i tak pompa musi pracować w dzień, a w nocy musi chodzić na maksa. W duże mrozy ustawiam stałą temperaturę na całą dobę. Naprawdę wychodzi to taniej.

Wyjaśnienie nie ma nic wspólnego z super wydajnością inwerter, tylko z prostą matematyką. Pompa pracująca w drugiej taryfie z wydajnością 40hz generuje koszt podobny do pracy z wydajnością 20hz w taryfie drogiej. Co jeżeli urządzenie musi rozpędzić sie do np. 70hz w nocy?

Pozdrawiam

Wyjaśnienie nie ma nic wspólnego z super wydajnością inwerter, tylko z prostą matematyką. Pompa pracująca w drugiej taryfie z wydajnością 40hz generuje koszt podobny do pracy z wydajnością 20hz w taryfie drogiej. Co jeżeli urządzenie musi rozpędzić sie do np. 70hz w nocy?

No to wg matematyki i sytuacji ktora opisales pompa na 20Hz musi miec 2x wieksza sprawnosc niz na 40Hz (musi pracowac 2x krocej) ,zakladajac tani prad o 2x nizsze cenie (tak na marginesie, to u mnie jest prawie 3,5x tanszy).

Rezta Twojego posta niestety tez przeczy logice.

No to wg matematyki i sytuacji ktora opisales pompa na 20Hz musi miec 2x wieksza sprawnosc niz na 40Hz (musi pracowac 2x krocej) ,zakladajac tani prad o 2x nizsze cenie (tak na marginesie, to u mnie jest prawie 3,5x tanszy).

Rezta Twojego posta niestety tez przeczy logice.

Napisalem tylko, Ze pompa pracujaca z 20hz w drogiej bierze tyle kasy co przy dwa razy wiekszym wysterowaniu w taniej. Wynika to z tego, że u mnie w taniej taryfie prad jest dwa razy tańszy niż w drogiej. Jeżeli popracuje przez dzień na 20hz t w nocy nie wkręca się na 70 tylko np. na 30. A przy 70hz to juz jest ok. 2,8kw mocy elektrycznej, a nie 0,6 jak przy 20hz. Mozesz pisac co chcesz, ale ja mam dane z podlicznika i dokładnie wiem jak to wyglada. Dodatkowo stosunek zuzytej energii elektrycznej do wytworzonej energii cieplnej jest najkorzystnuejszy wlasnie przy 20hz. Nie wiem dlaczego moj post przeczy twojej logice.

Jeszcze raz wyjasniam, że to nie sa wyliczenia, tylko dane z licznika energii uzyskane po eksperymentach. Poza tym pisales, ze inwerter nie nadaje sie do pracy w 2T. A teraz chcesz mi udowodnic ze w 2T bedzie taniej takze na inwerterze. Czyli chyba sie nadaje.

Napisalem tylko, Ze pompa pracujaca z 20hz w drogiej bierze tyle kasy co przy dwa razy wiekszym wysterowaniu w taniej.

Wynika to z tego, że u mnie w taniej taryfie prad jest dwa razy tańszy niż w drogiej.

Zeby ta rownosc byla spelniona pompa na 20Hz MUSI miec 2x wieksza sprawnosc niz przy 40Hz, co nie jest prawda, wiec gdzies ostro bladzisz.

Poza tym pisales, ze inwerter nie nadaje sie do pracy w 2T. A teraz chcesz mi udowodnic ze w 2T bedzie taniej takze na inwerterze. Czyli chyba sie nadaje.

Bedzie taniej niz puszczenie inwertera non stop, ale nie tak tanio, jak bys zmusil go do grzania pelna moca w tanim pradzie.

Masz chyba tez niejaki problem z czytaniem ze zrozumieniem, bo ze matma lezy to juz wiemy. ;)

• 3 months później...

Witam Panowie/Panie, czytam i czytam o pompach, chyba już miesiąc, i interesuje mnie wspomniana na początku NIBE F2120,

Czy może już ktoś używa i może coś konkretnie powiedzieć?? Byłem już prawie zdecydowany na T-cap'a 9KW, tak zachwalanego i popularnego na forum ale biorąc pod uwagę lepsze COPy i SCOPy pompy NIBE oraz kupon na 5000zł nie jeestem już taki pewny co do T-CAPa :/

Bardzo proszę o informacje użytkowników/instalatorów na temat pompy NIBE F2120 12KW.

Witam Panowie/Panie, czytam i czytam o pompach, chyba już miesiąc, i interesuje mnie wspomniana na początku NIBE F2120,

Czy może już ktoś używa i może coś konkretnie powiedzieć?? Byłem już prawie zdecydowany na T-cap'a 9KW, tak zachwalanego i popularnego na forum ale biorąc pod uwagę lepsze COPy i SCOPy pompy NIBE oraz kupon na 5000zł nie jeestem już taki pewny co do T-CAPa :/

Bardzo proszę o informacje użytkowników/instalatorów na temat pompy NIBE F2120 12KW.

Witam serdecznie,

Widzę, że nie jesteś zdecydowany na tę jedną markę? Brałeś pod uwagę i porównywałeś może z innymi producentami?

Ja, ze swojej strony polecam pompy ciepła marki Viessmann! Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz TUTAJ

Masz jakieś konkretne preferencje? Budżet? Może mogę jakoś pomóc?

Pozdrawiam!