sidney 26.07.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 w sobotę rozmawiałem z właścicielem firmy zajmującej się dachami i dowiedziałem się,że ściany domu nie powinny dotykać do deskowania dachu, powinna być zrobiona przerwa, którą wypełnia się wełną ewentualnie innym izolatorem, takie ocieplenie od góry ścian, aby nie uciekało górą ciepło, bo deska calówka to kiepski izolator i przy dużym mrozie to żadna izolacja ścian od góry, wszyscy robią ocieplenie ścian od zewnatrz, a nikt prawie nie wie o zrobieni izolacji od góry. u mnie ściany dotykaja do deskowania czy ktoś słyszał o takim rozwiązaniu? co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fromel 26.07.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 deska calówka? ściana, wieniec, izolacja przeciwilgociowa (papa), murłata (ale nie calówka) i dopiero więźba?- jak poddasze nieużytkowe - to ocieplenie na strop (i na murłatę)- jak użutkowe - to pomiędzy krokwie Co to za calówka na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.07.2004 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 chodzi o to, jak u mnie dom z poddasze użytkowym nie mam wieńca na całej długości, w nie których miejscach np. ściana szczytowa, ściany nośne są podciągnięta pod samo deskowanie. o taki przypadek mi chodzi i co wtedy z izolacją ściany zewnetrznej od góry, nie myl z ociepleniem poddasza między krokwie bo to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fromel 26.07.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Ciekawe - na antalogantną odpowiedź fachowców czekam razem z tobą, sidney. pozdrowienia,Fromel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.07.2004 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 no właśnie jestem ciekaw jak inni forumowiczę mają to rozwiązane, bo facet powiedział żę wszyscy podciągają ściany do deskowania i prawie nikt nie robi takiej izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.07.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 A co chces w tym mjescu docieplic? Deskowanie o ktoreym piszesz znajduje sie na krokwi jak dobrze rozmumiem, do niego wymurownae sa sciany szczytowe, i niepokoi Cie ta szczelina? Przeciez w grubosci krokwi i pewnie ponizej rowniez masz ocieplenie , a ponad ociepleniem tak czy inaczej powinna byc przestrzen wentylowana. W czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.07.2004 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 widzę że mnie nie zrozumiałeś, chodzi mi o dom z poddaszem użytkowym, w tej chwili nie ma szczeliny bo ściany nośne dotykają do deskowania, chodzi mi o dociepleni samej ściany nośnej od góry, tak jakby wierzchu ściany nośnej, bo z boku wiadomo że docieplasz wełną lub styropianem do samego dachu,ale co z ociepleniem ściany od góry, ty u siebie masz pewnie wieniec na całej długości budynku,więc coś takiego u ciebie nie wystepuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Jeśli masz trójwarstwową ścianę to możesz podmurować do deskowania zostawiając np 15 cm przerwy na wentylację w każdej przestrzeni pomiędzy krokwiami. Wentylacja 3-4 cm powinna być między deskami a wełną . Ciągłość izolacji zapewnia Ci to co jest włożone pomiędzy ścianę wewnętrzną i zewnętrzną oraz dotykająca od góry, przykrywająca murłatę wełna. Tam gdzie nie masz murłat, połóż izolacje z papy i też muruj do deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.07.2004 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 mam ścianę jednowarstwową z Porothermu będzie docieplona styropianem, właśnie chodzi mi o takie miejsca gdzie nie ma murłaty. czy tam gdzie dotyka ściana nośna do deskowania nie powinna być wykuta przerwa i upchnieta np. wełna, ocieplenie ściany od góry, bo to co jest między sciana zewnetrzną a wewnętrzną zapewnia izolację ale tylko z boku, a tam gdzie nie masz murłaty co zapewnia izolację cieplna z góry ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 26.07.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Witam,Mam sciane dwuwarstwowa z BK 24. Sciany szczytowe wykonane sa w ten sposob: wymurowane pelnym bloczkiem do dolnej plaszczyzny krokwi, wylany skosny wieniec w ten sposob ze jego gorna plaszczyzna jest 2 cm ponizej gornej plaszczyzny krokwi, na wierzchu wienca naklejone styro grubosci 2 cm. W ten sposob deskowanie dachu w miejscu wierzcu sciany szczytowej lezy na stryro lekko go dociskajac. Jest ocieplenie, nie ma szczeliny. Zamiast wylewania skosnego wienca na wierzchu sciany szczytowej mozna podmurowac sciane z BK powyzej gornej plaszczyzny krokwi i sciac nadmiar BK tak by plaszcyzna ciecia byla ponizej gornej plaszczyzny krokwi i rownolegla do niej. I oczywiscie naklecic styropekPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Jak zauważyłeś nikt tak nie robi. Daje się papę między mur a deski. Jeśli chcesz możesz spróbować dać twardą watę. Jakoś ją zabezpieczyć przed wilgocią. Nie mniej wydaje mi się to zbyteczne. Ocieplenie styropianem z boku dochodzące do deskowania wystarczy. Od góry chroni ją pokrycie dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.07.2004 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 no i jak się dowiedziałem pokrycie dachowe nawet z deskowaniem nie chroni górnej strony sciany przed stratami ciepła, bo co to za ochrona dachówka i ewentualnie deska 2,5 cm i ciepło ucieka przez te miejce, przez górę cegły czy pustaka. nikt tego nie robi, nie znaczy że jest to zbedne, bo ten facet od którego się tego dowiedziałem powiedział że prawie nikt o tym nie wie i faktycznie nigdzie tego nie widziałem, dlatego chcę uzyskać wiecej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.07.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 no i jak się dowiedziałem pokrycie dachowe nawet z deskowaniem nie chroni górnej strony sciany przed stratami ciepła, bo co to za ochrona dachówka i ewentualnie deska 2,5 cm i ciepło ucieka przez te miejce, przez górę cegły czy pustaka. Chyba troszke przesadzasz. Masz ocieplenie wewntarz nad poddaszem, lub bedziesz je mial, jak sadze bedzie ono dotykac sciany szczytowej a z drugiej strony krokwi. Grubosc tego ocieplenia to okolo 20-25cm weslny czy nie tak? I gdzie ten tajmeniczy mostek? nikt tego nie robi, nie znaczy że jest to zbedne, bo ten facet od którego się tego dowiedziałem powiedział że prawie nikt o tym nie wie i faktycznie nigdzie tego nie widziałem, dlatego chcę uzyskać wiecej informacji A nie przyszlo Tobie do glowy ze moze ten facet sie mysli a nie caly swiat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.07.2004 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 jajmar mi cały czas chodzio o górną stronę pustaka cegły,o samą górę ściany nośnej, nie boki, nie chodzi mi o ocieplenie poddasza, jezeli mam porotherm który się nagrzewa to ciepło wylatujęgóra tymi szczelinami z powietrzem, więc trzeba by było ocieplić i górną część czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.07.2004 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 jajmar mi cały czas chodzio o górną stronę pustaka cegły,o samą górę ściany nośnej, nie boki, nie chodzi mi o ocieplenie poddasza, jezeli mam porotherm który się nagrzewa to ciepło wylatujęgóra tymi szczelinami z powietrzem, więc trzeba by było ocieplić i górną część czyż nie? A ja o czym mowie? Jakie cieplo, jakimi kanałami bedzie uciekac ? Co to za teoria? Nie masz spoin poziomych w tej scinie, ze Ci sie kanaly tworza czy co? Przeciez te kanalay z zasady sa zamkniete. To powierze w nich izloluje termicznie. Jezeli tak Cie to meczy to dlaczego nie polozysz na gorze sciany np 5 czy 10cm styropianu i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 27.07.2004 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 właśnie taki mam zamiardać tam z 10 cm styropianu lub wełny, tylko chciałem się dowiedzieć czy ktoś o takim ociepleniu słyszał, a spoina pozioma 1 cm takie ci zamknięcie pustaka robi, że każde ciepło ci tamtędy ucieknie, bo co to za izolacja ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts