menelki 05.05.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Witajcie.To mój pierwszy post na forum Muratora. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale - moje pytanie związane jest z wodą.Mam zbiornik 1000l na deszczówkę ( typowy tzw. mauzer), który chcę wykorzystać do podlewania małego ogródka ( grządki) oraz jako wodę do mycia np. samochodu.Do zbiornika chciałbym zamontować pompę, która wytworzy odpowiednie ciśnienie:- do ręcznego podlewania (z węża)- do podłączenia myjki ciśnieniowej Czytam, wertuję internet i nie wiem co mam kupić. Wysokość podnoszenia będzie wynosiła 1m - będzie to wysokość zbiornika na wodę, gdy pompa będzie zanurzona całkowicie.Nie wiem jaka jest potrzebna wydajność pompy w m3/h dla mojego przypadku. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 05.05.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 W zasadzie najtańsza zatapialna pompa spełni Twoje wymagania ale dla w miarę komfortowego "lania wężem" szukaj pompy która ma podnoszenia przynajmniej z 10m. Wprawdzie do mausera z dużą nakrętką wejdzie nawet taka pompa bez problemu http://www.omnigena.pl/index.php?action=categories&action_id=334 ale Tobie aż taka wydajność nie jest potrzebna (przy wężu 52mm wypompujesz zbiornik w 3,5 minuty ) Myjka będzie działać nawet jakbyś ją podłączył "grawitacyjnie" do zaworu ze zbiornika ale z taką pompką jest mniej kombinacji i myjka mocniej dmucha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.05.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 może membranowa , pobiera ok 400watt daje duże ciśnienie ale małą wydajność ja mam taką w studni 5 metrów głębokiej właśnie do podlewania ogródka super się sprawdza http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=pompa+do+wody+membranowa&bmatch=base-relevance-popul-hou-1-2-0408 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 06.05.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Do myjki byłaby super natomiast do podlewania porażka. Stoisz z wężem i się zastanawiasz czy tak ma być czy już się pompa zj#$ała o efektach audio nawet nie wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menelki 06.05.2016 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Do myjki byłaby super natomiast do podlewania porażka. Stoisz z wężem i się zastanawiasz czy tak ma być czy już się pompa zj#$ała o efektach audio nawet nie wspominam O której pompie mówisz? Mnie interesowałoby aby pompa na wyjściu miała takie ciśnienie jak z kranu w domu (mniej więcej oczywiście). Takie ciśnienie jest dobre i do podlewania i do myjki. Przykładowo ta pompa ma takie właściwości: http://allegro.pl/200w-pompa-membranowa-gornossaca-nurek-wody-ruska-i5953459615.html Wysokość podnoszenia : 85m, czyli da ciśnienie ok. 8 bar W instalacji w domu mam max. 3 bar. więc ta pompa ma większy wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.05.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 O której pompie mówisz? Mnie interesowałoby aby pompa na wyjściu miała takie ciśnienie jak z kranu w domu (mniej więcej oczywiście). Takie ciśnienie jest dobre i do podlewania i do myjki. Przykładowo ta pompa ma takie właściwości: http://allegro.pl/200w-pompa-membranowa-gornossaca-nurek-wody-ruska-i5953459615.html Wysokość podnoszenia : 85m, czyli da ciśnienie ok. 8 bar W instalacji w domu mam max. 3 bar. więc ta pompa ma większy wydatek. Membranowe maja bardzo mala wydajnosc. Wiadro pare minut bedziesz napelnial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 06.05.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 O której pompie mówisz?O membranowej Mnie interesowałoby aby pompa na wyjściu miała takie ciśnienie jak z kranu w domu (mniej więcej oczywiście). Takie ciśnienie jest dobre i do podlewania i do myjki. Przykładowo ta pompa ma takie właściwości: http://allegro.pl/200w-pompa-membranowa-gornossaca-nurek-wody-ruska-i5953459615.html Wysokość podnoszenia : 85m, czyli da ciśnienie ok. 8 bar W instalacji w domu mam max. 3 bar. więc ta pompa ma większy wydatek.Mylisz wydatek pompy z jej ciśnieniem maksymalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.05.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 nie słuchaj , ja taką pompą podlewam , na końcu jest pistolet z regulacją i strumień wody leci nawet do 10m , a tak na poważnie kto podlewa ogródek wężem strażackim ? przecież za mocny strumień wypłucze grządki z rzodkiewek , śmiało kupuj nie słuchaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 06.05.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Albo masz grządkę 3m x 3m albo nie widziałeś prawdziwego podlewania suchych grządek Wężem strażackim to podlewam trawnik jak jest sucho, wspomniana wyżej pompa wq1500 + zreanimowana prądownica ze złomu, niecałe 5 minut i mauser pusty, Twoją zabawką podlewałbym przynajmniej 10x dłużej a zdarza się dziennie wypompować 3 takie zbiorniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.05.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 a ty dalej tego nie rozumiesz ? autor napisał o podlewaniu małego ogródka i jednym zbiorniku a ty walisz o 3 zbiornikach i ogrodzie jak boiska piłkarskie , co ci jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 07.05.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Może Ty lubisz jak o podlewaniu przez Ciebie ogródka wie całe osiedle dookoła, ja nie. Więc nie mogę doradzać czegoś o czym wiem, że się kompletnie nie nadaje do tego zastosowania i sprawdziłem to w praktyce bardzo dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.05.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Może Ty lubisz jak o podlewaniu przez Ciebie ogródka wie całe osiedle dookoła, ja nie. Więc nie mogę doradzać czegoś o czym wiem, że się kompletnie nie nadaje do tego zastosowania i sprawdziłem to w praktyce bardzo dokładnie. sory ale jesteś upierdliwy , ja mam taką pompę białoruską i słychać leciutkie bzyczenie nic więcej , działa idealnie podlewa , wczoraj podłączyłem deszczownicę i cały dzień podlewała ogródek i sąsiedzi o tym nie wiedzieli myśląc twoim tokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.05.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 sory ale jesteś upierdliwy , ja mam taką pompę białoruską i słychać leciutkie bzyczenie nic więcej , działa idealnie podlewa , wczoraj podłączyłem deszczownicę i cały dzień podlewała ogródek i sąsiedzi o tym nie wiedzieli myśląc twoim tokiem Masochista jestes. Normalna pompa (w sensie nie membranowa) cały dzien do by pole podlewała a nie ogródek. Sam potwierdzasz niska wydajnosc tych pomp. Mozna, ale nie kazdy ma cały dzien żeby ogrod podlac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.05.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Masochista jestes. Normalna pompa (w sensie nie membranowa) cały dzien do by pole podlewała a nie ogródek. Sam potwierdzasz niska wydajnosc tych pomp. Mozna, ale nie kazdy ma cały dzien żeby ogrod podlac. źle się wyraziłem chyba skoro za słówka zaczynasz łapać , to powiem inaczej abyś zrozumiał, podlewałem trawnik przy pomocy obrotowej deszczownicy , trawa świeżo zasadzona , już rozumiesz czy jeszcze jakiś słówko rozbierzesz na drobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.05.2016 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Wiesz ja pompke membranowa kiedys posiadalem na etapie budowy. Juz wtedy zrozumialem jaka ona ma wydajnosc i do czego sie nadaje. Naprawde nie musisz mi tlumaczyc ze zlych sformulowan bo nic to nie zmieni w mojej ocenie tych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts