Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa do zbiornika 1000l - na deszczówkę.

menelki

Recommended Posts

Witajcie.

To mój pierwszy post na forum Muratora. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale - moje pytanie związane jest z wodą.

Mam zbiornik 1000l na deszczówkę ( typowy tzw. mauzer), który chcę wykorzystać do podlewania małego ogródka ( grządki) oraz jako wodę do mycia np. samochodu.

Do zbiornika chciałbym zamontować pompę, która wytworzy odpowiednie ciśnienie:

- do ręcznego podlewania (z węża)

- do podłączenia myjki ciśnieniowej

Czytam, wertuję internet i nie wiem co mam kupić.

Wysokość podnoszenia będzie wynosiła 1m - będzie to wysokość zbiornika na wodę, gdy pompa będzie zanurzona całkowicie.

Nie wiem jaka jest potrzebna wydajność pompy w m3/h dla mojego przypadku.

Proszę o pomoc.

W zasadzie najtańsza zatapialna pompa spełni Twoje wymagania ale dla w miarę komfortowego "lania wężem" szukaj pompy która ma podnoszenia przynajmniej z 10m. Wprawdzie do mausera z dużą nakrętką wejdzie nawet taka pompa bez problemu http://www.omnigena.pl/index.php?action=categories&action_id=334 ale Tobie aż taka wydajność nie jest potrzebna (przy wężu 52mm wypompujesz zbiornik w 3,5 minuty :D )

Myjka będzie działać nawet jakbyś ją podłączył "grawitacyjnie" do zaworu ze zbiornika ale z taką pompką jest mniej kombinacji i myjka mocniej dmucha :) .

Gość Konto usunięte_1*

może membranowa , pobiera ok 400watt daje duże ciśnienie ale małą wydajność ja mam taką w studni 5 metrów głębokiej właśnie do podlewania ogródka super się sprawdza

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=pompa+do+wody+membranowa&bmatch=base-relevance-popul-hou-1-2-0408

Do myjki byłaby super natomiast do podlewania porażka. Stoisz z wężem i się zastanawiasz czy tak ma być czy już się pompa zj#$ała :D o efektach audio nawet nie wspominam :D

O której pompie mówisz?

Mnie interesowałoby aby pompa na wyjściu miała takie ciśnienie jak z kranu w domu (mniej więcej oczywiście). Takie ciśnienie jest dobre i do podlewania i do myjki.

Przykładowo ta pompa ma takie właściwości:

http://allegro.pl/200w-pompa-membranowa-gornossaca-nurek-wody-ruska-i5953459615.html

Wysokość podnoszenia : 85m, czyli da ciśnienie ok. 8 bar

W instalacji w domu mam max. 3 bar. więc ta pompa ma większy wydatek.

O której pompie mówisz?

Mnie interesowałoby aby pompa na wyjściu miała takie ciśnienie jak z kranu w domu (mniej więcej oczywiście). Takie ciśnienie jest dobre i do podlewania i do myjki.

http://allegro.pl/200w-pompa-membranowa-gornossaca-nurek-wody-ruska-i5953459615.html

Membranowe maja bardzo mala wydajnosc. Wiadro pare minut bedziesz napelnial.

O której pompie mówisz?
O membranowej

Mylisz wydatek pompy z jej ciśnieniem maksymalnym.

Gość Konto usunięte_1*
nie słuchaj , ja taką pompą podlewam , na końcu jest pistolet z regulacją i strumień wody leci nawet do 10m , a tak na poważnie kto podlewa ogródek wężem strażackim ? przecież za mocny strumień wypłucze grządki z rzodkiewek :D , śmiało kupuj nie słuchaj

Albo masz grządkę 3m x 3m albo nie widziałeś prawdziwego podlewania suchych grządek :D Wężem strażackim to podlewam trawnik jak jest sucho, wspomniana wyżej pompa wq1500 + zreanimowana prądownica ze złomu, niecałe 5 minut i mauser pusty, Twoją zabawką podlewałbym przynajmniej 10x dłużej a zdarza się dziennie wypompować 3 takie zbiorniki :D

Gość Konto usunięte_1*
a ty dalej tego nie rozumiesz ? autor napisał o podlewaniu małego ogródka i jednym zbiorniku a ty walisz o 3 zbiornikach i ogrodzie jak boiska piłkarskie , co ci jest ?

Gość Konto usunięte_1*
Może Ty lubisz jak o podlewaniu przez Ciebie ogródka wie całe osiedle dookoła, ja nie. Więc nie mogę doradzać czegoś o czym wiem, że się kompletnie nie nadaje do tego zastosowania i sprawdziłem to w praktyce bardzo dokładnie.

sory ale jesteś upierdliwy , ja mam taką pompę białoruską i słychać leciutkie bzyczenie nic więcej , działa idealnie podlewa , wczoraj podłączyłem deszczownicę i cały dzień podlewała ogródek i sąsiedzi o tym nie wiedzieli myśląc twoim tokiem

sory ale jesteś upierdliwy , ja mam taką pompę białoruską i słychać leciutkie bzyczenie nic więcej , działa idealnie podlewa , wczoraj podłączyłem deszczownicę i cały dzień podlewała ogródek i sąsiedzi o tym nie wiedzieli myśląc twoim tokiem

Masochista jestes. Normalna pompa (w sensie nie membranowa) cały dzien do by pole podlewała a nie ogródek. Sam potwierdzasz niska wydajnosc tych pomp. Mozna, ale nie kazdy ma cały dzien żeby ogrod podlac.

Gość Konto usunięte_1*
Masochista jestes. Normalna pompa (w sensie nie membranowa) cały dzien do by pole podlewała a nie ogródek. Sam potwierdzasz niska wydajnosc tych pomp. Mozna, ale nie kazdy ma cały dzien żeby ogrod podlac.

źle się wyraziłem chyba skoro za słówka zaczynasz łapać , to powiem inaczej abyś zrozumiał, podlewałem trawnik przy pomocy obrotowej deszczownicy , trawa świeżo zasadzona , już rozumiesz czy jeszcze jakiś słówko rozbierzesz na drobne