Grizz81 05.05.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 WitamStoję przed decyzją zakupu działki, dla której wydany jest plan zagospodarowania przestrzennego (pełny tekst: http://mpzp.igeomap.pl/doc/miedzyrzec/przytoczna/022.pdf - działka jest położona w obszarze 2). Próbowałem szukać odpowiedzi na moje pytania na forach, jednak ze względu na to, że część dotyczyła starych przepisów mam całkowity mętlik w głowie i proszę o pomoc, bądź wskazanie do kogo się udać, żeby takie odpowiedzi uzyskać - w urzędzie gminy dostałem zamiast odpowiedzi plan zagospodarowania i radź sobie sam...Na tą chwilę chciałbym postawić sezonowy domek letniskowy, ale wyposażony w media (woda, kanalizacja) i prąd. Natomiast za jakąś dekadę być może będę chciał wybudować dom całoroczny. Z prądem nie powinno być problemu - działka stoi bezpośrednio przy trafostacji 15kV, na większości działek są już postawione skrzynki na granicy. Woda i kanalizacja jak dowiedziałem się od niektórych właścicieli będzie kładziona maksymalnie w przyszłym roku - projekt podobno już jest ni tylko tyczą się rozmowy w celu obniżenia kosztów budowy.Pytania: I. Wg. planu: "W terenie o symbolu 2UT, MN wg załącznika nr 3, przeznaczonym dla zabudowy letniskowej z dopuszczeniem zabudowy mieszkalnej jednorodzinnej z wewnętrznymi dojazdami niepublicznymi ustala się:1) zespół zabudowy wydzielony pasami zieleni wg zasad określonych na załączniku nr 1;2) powierzchnię zabudowy na działce od 80 do 200m2 ;3) nieprzekraczalne linie zabudowy wg załącznika;4) powierzchnię biologicznie czynną minimum 50% powierzchni działki;5) budynki:a) do 2 kondygnacji w tym wysoki dach,b) dachy dwuspadowe symetryczne lub wielospadowe o nachyleniu połaci od 35º do 45º,c) pokrycia dachowe z dachówki w kolorze ceglastym;"Czy na tej działce mogę postawić domek letniskowy do 35 m2? Chciałbym kupić drewniany, gotowy, postawić go na bloczkach betonowych. Instalacje wewnętrzne chciałbym zrobić we własnym zakresie. II. Czy miejsce postawienia domku mogę sam wyznaczyć, czy też muszę zlecić to geodecie? III. Czy jeśli będę chciał pociągnąć od granicy działki do domku prąd/wodę/kanalizę to czy wymaga to zgłoszenia do jakiegoś urzędu? I czy projekt takich wewnętrznych przyłączy mogę sam wykonać, czy też musi być wszystko wytyczone przez geodetę? IV. Czy jeśli wykonam instalacje wewnętrzne w domku we własnym zakresie (czyli brak projektu/pomiarów) to czy nie będzie problemem podłączenie domku do istniejącej instalacji. Gwoli ścisłości samo podłączenie elektryki do skrzynki i do bezpieczników w domku zlecę elektrykowi, natomiast wodę i kanalizę chciałbym podłączyć we własnym zakresie (teść jest emerytowanym hydraulikiem i mówił, że potrafi takie coś). VII. Czy jeśli jest powyższe możliwe to wykonywać w/w prace na zasadzie zgłoszenia czy pozwolenia na budowę? Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts