coachu13 05.05.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Sytuacja jest taka.Mam już pozwolenie na budowę.Teraz chciałem zgłosić dwa budynki gospodarcze a babka w urzędzie mi mówi ze nie mogę tego robić na zgłoszenie tylko musze zmienić pozwolenie na budowę domu.Ma rację ?I dodatkowo mapki do umiejscowienia tych budynków ma mi zrobić architekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 16.05.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Może i ma rację, ale trochę przesadziła. Zgodnie art. 36a ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2016 r. poz. 290) istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Dalej jest napisane co to jest istotne odstąpienie od projektu budowlanego ust. 5 pkt. 1: Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, Czyli ona to tak interpretuje, że stawiając dodatkowe budynki zmienia się sposób zagospodarowania działki i wtedy wymaga, to zmiany decyzji pozwolenia na budowę. Tylko, że taka zmiana dotyczy obiektu na który zostało wydane pozwolenie na budowę, a ty chcesz wybudować inny obiekt, którego pozwolenie na budowę nie dotyczy. Moim zdaniem, to ona nadinterpretuje Prawo budowlane i nie ma racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 24.05.2016 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Tylko jak jej to przegadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.06.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Urząd ma rację ! :PRAWO BUDOWLANE Art. 33. 1. Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego.KPAArt. 156. § 1. Organ administracji publicznej stwierdza nieważność decyzji,która: ... 3) dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną;- dot. KPA jw:http://www.budownictwo.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/dla-jednego-miejsca-nie-mozna-wydac-dwoch-niezaleznych-decyzji-o-pozwoleniu-na-budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts