Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę domu a garaz

coachu13

Recommended Posts

Sytuacja jest taka.

Mam już pozwolenie na budowę.

Teraz chciałem zgłosić dwa budynki gospodarcze a babka w urzędzie mi mówi ze nie mogę tego robić na zgłoszenie tylko musze zmienić pozwolenie na budowę domu.

Ma rację ?

I dodatkowo mapki do umiejscowienia tych budynków ma mi zrobić architekt ?

• 2 weeks później...

Może i ma rację, ale trochę przesadziła.

Zgodnie art. 36a ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2016 r. poz. 290) istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

Dalej jest napisane co to jest istotne odstąpienie od projektu budowlanego ust. 5 pkt. 1:

Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

Czyli ona to tak interpretuje, że stawiając dodatkowe budynki zmienia się sposób zagospodarowania działki i wtedy wymaga, to zmiany decyzji pozwolenia na budowę.

Tylko, że taka zmiana dotyczy obiektu na który zostało wydane pozwolenie na budowę, a ty chcesz wybudować inny obiekt, którego pozwolenie na budowę nie dotyczy.

Moim zdaniem, to ona nadinterpretuje Prawo budowlane i nie ma racji.

• 2 weeks później...

Urząd ma rację ! :

PRAWO BUDOWLANE

Art. 33. 1. Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego.

KPA

Art. 156. § 1. Organ administracji publicznej stwierdza nieważność decyzji,

która: ... 3) dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną;

- dot. KPA jw:

http://www.budownictwo.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/dla-jednego-miejsca-nie-mozna-wydac-dwoch-niezaleznych-decyzji-o-pozwoleniu-na-budowe