Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin jednociagowy czy jednociagowy z wentylacja?

idas

Recommended Posts

A możesz wyjaśnić kiedy może się przydać?

Czy on nie będzie bruździł w działaniu wentylacji mechanicznej?

Czy nawet gdybym się na niego nie zdecydował to można po prostu odciąć ta cześć wentylacyjna pustaka i normalnie postawić komin?

Podobno zatkać można każdą dziurę...

A możesz wyjaśnić kiedy może się przydać?
Bez dziurawienia dachu można przeciągnąć rury/okablowanie paneli słonecznych/fotowoltaicznych, anten itd.. W razie jakichś problemów z odbiorami itp. można się poratować jako pełnoprawnym kanałem wentylacyjnym. mając odizolowaną termicznie piwnicę można go wykorzystać jako wentylację z tej piwnicy. Są pewnie jeszcze inne możliwości wykorzystania :yes:

Czy on nie będzie bruździł w działaniu wentylacji mechanicznej?
Dopóki nigdzie nie wytniesz otworu to szacht będzie szczelny.

Czy nawet gdybym się na niego nie zdecydował to można po prostu odciąć ta cześć wentylacyjna pustaka i normalnie postawić komin?
Możesz, ale byłaby to chyba jedna z bardziej bezsensownych operacji na Twojej budowie :D

Witam.

W razie jakichś problemów z odbiorami itp. można się poratować jako pełnoprawnym kanałem wentylacyjnym.

To jest najgorsza argmentacja takiego kanału wentylacyjnego w domu z reku.

Jak ktoś robi problem z odbiorem w takim przypadku to nie należy budować na prędce wentylacji, czy ją udrażniać w postawionych "na wszelki wypadek" dostawkach kominowych, tylko po prostu wypierdol.ć czem prędzej z terenu budowy tego kto takie problemy robi.

Ale reszta argumentów Maxb całkiem rozsądna.

... pod warunkiem że przed postawieniem tego przewodu znajdzie się faktycznie i realne jego przyszłe wykorzystanie.

Pozdrawiam.

Ale reszta argumentów Maxb całkiem rozsądna.

... pod warunkiem że przed postawieniem tego przewodu znajdzie się faktycznie i realne jego przyszłe wykorzystanie.

No właśnie tutaj rodzą mi się watpliwości. Chodzi po prostu o miejsce ktore zajmie mi komin. Będzie to dosyć blisko drzwi (na wysokości otworu) i boje się ze będę tego żałował. Stad całe rozważenie. Wielkość jednociagowego byłaby bardzo ok.

Nie korzystam z satelity, ani cyfrowej telewizji. Nie planuje paneli fotowoltaicznych. Czy coś jeszcze może tam zostać wpuszczone?

Maxb - czy wykorzystanie tego miejsca na puszczenie kabli na pewno jest bezpieczne? Akurat model Rondo nie jest ocieplany. Nie wiem jak instalacje mogą znosić takie warunki pracy.

Z drugiej strony piszesz ze dopoki nie zrobię dziury to wszystko będzie szczelne. No ale do wpuszczenia jakiejkolwiek instalacji trzeba będzie zrobić dziurę. I co potem? Zasklepić to jakaś zaprawa?

Witam.

To jest najgorsza argmentacja takiego kanału wentylacyjnego w domu z reku.

To bardziej przykład awaryjnego zastosowania niż argument :)

Jak ktoś robi problem z odbiorem w takim przypadku to nie należy budować na prędce wentylacji, czy ją udrażniać w postawionych "na wszelki wypadek" dostawkach kominowych, tylko po prostu wypierdol.ć czem prędzej z terenu budowy tego kto takie problemy robi.
Nie mówię żeby budować na szybko tylko wykorzystać posiadane możliwości w celu zaoszczędzenia sobie czasu i wkur##ania się :D Jak trafisz na głupiego to wystarczy zastosować jego metody i gość jest pokonany :D

No właśnie tutaj rodzą mi się watpliwości. Chodzi po prostu o miejsce ktore zajmie mi komin. Będzie to dosyć blisko drzwi (na wysokości otworu) i boje się ze będę tego żałował. Stad całe rozważenie. Wielkość jednociagowego byłaby bardzo ok.
Jeśli nie ma miejsca to nie ma się nad czym zastanawiać. Tym bardziej jeśli jesteś pewny że go nigdy nie wykorzystasz.

Nie korzystam z satelity, ani cyfrowej telewizji. Nie planuje paneli fotowoltaicznych. Czy coś jeszcze może tam zostać wpuszczone?
Komin gazowy albo światłowód :D Jeśli na pewno nie będzie wykorzystany to go nie buduj. Wymień pustaki na bezwentylacyjne i kłopot z głowy.

Maxb - czy wykorzystanie tego miejsca na puszczenie kabli na pewno jest bezpieczne? Akurat model Rondo nie jest ocieplany. Nie wiem jak instalacje mogą znosić takie warunki pracy.

Z drugiej strony piszesz ze dopoki nie zrobię dziury to wszystko będzie szczelne. No ale do wpuszczenia jakiejkolwiek instalacji trzeba będzie zrobić dziurę. I co potem? Zasklepić to jakaś zaprawa?

Kablom nic się tam nie dzieje a jeśli chodzi o uszczelnienie to zaprawa/pianka/silikon zależnie jaką dziurę wywalisz w stosunku do średnicy wprowadzanego przewodu :D

Takie kanały na "wszelki wypadek", przydają się czasem jako kanał dystrybucji ciepłego powietrza na górę. Ale tylko dlatego, że są. Budowanie specjalnie 7 metrów kanału, by wykorzystać odcinek w granicach 1 metra, trochę bez sensu. Masz miejsce, buduj. To niewielki koszt. Za 20 lat ktoś to wykorzysta...:)

Witam.

Maxb ... poniekąd to racja że głupiego najłatwiej pokonać bronią jego ... :D

Ale w ten sposób nigdy nie dojdziemy do normalności na naszym budowlanym podwórku. Po prostu należy takim niedouczonym pniakom (kominiarzom robiącym fochy z powodu braku wentylacji grawitacyjnej przy kominku w domach z rekuperacją i kierbudom akceptujacym takie rzeczy) pokazywać gdzie jest ich miejsce i robić im szeroką antyreklamę w okolicy. Innej rady nie ma.

Pozdrawiam.

Takie kanały na "wszelki wypadek", przydają się czasem jako kanał dystrybucji ciepłego powietrza na górę. Ale tylko dlatego, że są. Budowanie specjalnie 7 metrów kanału, by wykorzystać odcinek w granicach 1 metra, trochę bez sensu. Masz miejsce, buduj. To niewielki koszt. Za 20 lat ktoś to wykorzysta...:)

A czy dobrze rozumiem, ze w sytuacji awaryjnej np. brak pradu przez kilka dni, majac takze komin wentylacyjny moge bez problemu palic w kominku, niz gdybym mial tylko komin jednociagowy? W tym drugim przypadku chyba nie moglbym w ogole palic, zgadza sie?

Udalo mi sie wymienic komin na mniejszy (Rondo Plus) ktory bedzie pasowal idealnie do miejsca. Stad wentylacyjny w takim przypadku moze zostac zbudowany.

Komin gazowy albo światłowód :D

Hmmm...siatlowod moze ;) Komin gazowy nie, bo kotlownia jest w innym pomieszczeniu i stamtad rure powietrzno-spalinowa planuje wyprowadzic albo bezposrednio na zew., albo (jesli zaden przepis tego nie zabrania) do nieogrzewanego garazu i przez jego dach na zewnatrz.

Edytowane przez idas

A czy dobrze rozumiem, ze w sytuacji awaryjnej np. brak pradu przez kilka dni, majac takze komin wentylacyjny moge bez problemu palic w kominku, niz gdybym mial tylko komin jednociagowy? W tym drugim przypadku chyba nie moglbym w ogole palic, zgadza sie?

Udalo mi sie wymienic komin na mniejszy (Rondo Plus) ktory bedzie pasowal idealnie do miejsca. Stad wentylacyjny w takim przypadku moze zostac zbudowany.

Nie widzę jakiegoś szczególnego związku z brakiem prądu...