idas 05.05.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Witam, W projekcie mam wentylacje mechaniczna. Kupiłem komin Schiedla i przysłali mi jednociagowy z wentylacja. Czy taki ma być , czy może wystarczy tylko jednociagowy?Z góry dzięki za wyjaśnienie. Edytowane 5 Maja 2016 przez idas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 05.05.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Daj z wentylacją, różnica w kosztach obróbki jest groszowa a kanał może się kiedyś przydać przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 05.05.2016 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 A możesz wyjaśnić kiedy może się przydać?Czy on nie będzie bruździł w działaniu wentylacji mechanicznej? Czy nawet gdybym się na niego nie zdecydował to można po prostu odciąć ta cześć wentylacyjna pustaka i normalnie postawić komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.05.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 A możesz wyjaśnić kiedy może się przydać? Czy on nie będzie bruździł w działaniu wentylacji mechanicznej? Czy nawet gdybym się na niego nie zdecydował to można po prostu odciąć ta cześć wentylacyjna pustaka i normalnie postawić komin? Podobno zatkać można każdą dziurę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 05.05.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 ~Jak człowiek wierzy w siebie cała reszta to betka. Nie ma takiej rury w swiecie której nie można odetkac.~ Tytułem uzupełnienia, aby odpowiedź była pełna ☺ Podobno zatkać można każdą dziurę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 05.05.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 A możesz wyjaśnić kiedy może się przydać?Bez dziurawienia dachu można przeciągnąć rury/okablowanie paneli słonecznych/fotowoltaicznych, anten itd.. W razie jakichś problemów z odbiorami itp. można się poratować jako pełnoprawnym kanałem wentylacyjnym. mając odizolowaną termicznie piwnicę można go wykorzystać jako wentylację z tej piwnicy. Są pewnie jeszcze inne możliwości wykorzystania Czy on nie będzie bruździł w działaniu wentylacji mechanicznej?Dopóki nigdzie nie wytniesz otworu to szacht będzie szczelny. Czy nawet gdybym się na niego nie zdecydował to można po prostu odciąć ta cześć wentylacyjna pustaka i normalnie postawić komin?Możesz, ale byłaby to chyba jedna z bardziej bezsensownych operacji na Twojej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.05.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Witam. W razie jakichś problemów z odbiorami itp. można się poratować jako pełnoprawnym kanałem wentylacyjnym. To jest najgorsza argmentacja takiego kanału wentylacyjnego w domu z reku. Jak ktoś robi problem z odbiorem w takim przypadku to nie należy budować na prędce wentylacji, czy ją udrażniać w postawionych "na wszelki wypadek" dostawkach kominowych, tylko po prostu wypierdol.ć czem prędzej z terenu budowy tego kto takie problemy robi. Ale reszta argumentów Maxb całkiem rozsądna. ... pod warunkiem że przed postawieniem tego przewodu znajdzie się faktycznie i realne jego przyszłe wykorzystanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 05.05.2016 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ale reszta argumentów Maxb całkiem rozsądna. ... pod warunkiem że przed postawieniem tego przewodu znajdzie się faktycznie i realne jego przyszłe wykorzystanie. No właśnie tutaj rodzą mi się watpliwości. Chodzi po prostu o miejsce ktore zajmie mi komin. Będzie to dosyć blisko drzwi (na wysokości otworu) i boje się ze będę tego żałował. Stad całe rozważenie. Wielkość jednociagowego byłaby bardzo ok. Nie korzystam z satelity, ani cyfrowej telewizji. Nie planuje paneli fotowoltaicznych. Czy coś jeszcze może tam zostać wpuszczone? Maxb - czy wykorzystanie tego miejsca na puszczenie kabli na pewno jest bezpieczne? Akurat model Rondo nie jest ocieplany. Nie wiem jak instalacje mogą znosić takie warunki pracy. Z drugiej strony piszesz ze dopoki nie zrobię dziury to wszystko będzie szczelne. No ale do wpuszczenia jakiejkolwiek instalacji trzeba będzie zrobić dziurę. I co potem? Zasklepić to jakaś zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 05.05.2016 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Dodam ze ten dylemat mam tylko przy kominku. Do pieca gazowego nie mam zamiaru budować w ogóle komina (dam tylko rurę powietrzni spalinowa).Zatem będzie tylko jeden komin w domu i muszę zdecydować czy ma być z wentylacja WG czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 06.05.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Witam. To jest najgorsza argmentacja takiego kanału wentylacyjnego w domu z reku.To bardziej przykład awaryjnego zastosowania niż argument Jak ktoś robi problem z odbiorem w takim przypadku to nie należy budować na prędce wentylacji, czy ją udrażniać w postawionych "na wszelki wypadek" dostawkach kominowych, tylko po prostu wypierdol.ć czem prędzej z terenu budowy tego kto takie problemy robi.Nie mówię żeby budować na szybko tylko wykorzystać posiadane możliwości w celu zaoszczędzenia sobie czasu i wkur##ania się Jak trafisz na głupiego to wystarczy zastosować jego metody i gość jest pokonany No właśnie tutaj rodzą mi się watpliwości. Chodzi po prostu o miejsce ktore zajmie mi komin. Będzie to dosyć blisko drzwi (na wysokości otworu) i boje się ze będę tego żałował. Stad całe rozważenie. Wielkość jednociagowego byłaby bardzo ok.Jeśli nie ma miejsca to nie ma się nad czym zastanawiać. Tym bardziej jeśli jesteś pewny że go nigdy nie wykorzystasz. Nie korzystam z satelity, ani cyfrowej telewizji. Nie planuje paneli fotowoltaicznych. Czy coś jeszcze może tam zostać wpuszczone?Komin gazowy albo światłowód Jeśli na pewno nie będzie wykorzystany to go nie buduj. Wymień pustaki na bezwentylacyjne i kłopot z głowy. Maxb - czy wykorzystanie tego miejsca na puszczenie kabli na pewno jest bezpieczne? Akurat model Rondo nie jest ocieplany. Nie wiem jak instalacje mogą znosić takie warunki pracy. Z drugiej strony piszesz ze dopoki nie zrobię dziury to wszystko będzie szczelne. No ale do wpuszczenia jakiejkolwiek instalacji trzeba będzie zrobić dziurę. I co potem? Zasklepić to jakaś zaprawa?Kablom nic się tam nie dzieje a jeśli chodzi o uszczelnienie to zaprawa/pianka/silikon zależnie jaką dziurę wywalisz w stosunku do średnicy wprowadzanego przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.05.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Takie kanały na "wszelki wypadek", przydają się czasem jako kanał dystrybucji ciepłego powietrza na górę. Ale tylko dlatego, że są. Budowanie specjalnie 7 metrów kanału, by wykorzystać odcinek w granicach 1 metra, trochę bez sensu. Masz miejsce, buduj. To niewielki koszt. Za 20 lat ktoś to wykorzysta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.05.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Witam. Maxb ... poniekąd to racja że głupiego najłatwiej pokonać bronią jego ... Ale w ten sposób nigdy nie dojdziemy do normalności na naszym budowlanym podwórku. Po prostu należy takim niedouczonym pniakom (kominiarzom robiącym fochy z powodu braku wentylacji grawitacyjnej przy kominku w domach z rekuperacją i kierbudom akceptujacym takie rzeczy) pokazywać gdzie jest ich miejsce i robić im szeroką antyreklamę w okolicy. Innej rady nie ma. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 06.05.2016 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Takie kanały na "wszelki wypadek", przydają się czasem jako kanał dystrybucji ciepłego powietrza na górę. Ale tylko dlatego, że są. Budowanie specjalnie 7 metrów kanału, by wykorzystać odcinek w granicach 1 metra, trochę bez sensu. Masz miejsce, buduj. To niewielki koszt. Za 20 lat ktoś to wykorzysta... A czy dobrze rozumiem, ze w sytuacji awaryjnej np. brak pradu przez kilka dni, majac takze komin wentylacyjny moge bez problemu palic w kominku, niz gdybym mial tylko komin jednociagowy? W tym drugim przypadku chyba nie moglbym w ogole palic, zgadza sie? Udalo mi sie wymienic komin na mniejszy (Rondo Plus) ktory bedzie pasowal idealnie do miejsca. Stad wentylacyjny w takim przypadku moze zostac zbudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 06.05.2016 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Komin gazowy albo światłowód Hmmm...siatlowod moze Komin gazowy nie, bo kotlownia jest w innym pomieszczeniu i stamtad rure powietrzno-spalinowa planuje wyprowadzic albo bezposrednio na zew., albo (jesli zaden przepis tego nie zabrania) do nieogrzewanego garazu i przez jego dach na zewnatrz. Edytowane 6 Maja 2016 przez idas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.05.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 A czy dobrze rozumiem, ze w sytuacji awaryjnej np. brak pradu przez kilka dni, majac takze komin wentylacyjny moge bez problemu palic w kominku, niz gdybym mial tylko komin jednociagowy? W tym drugim przypadku chyba nie moglbym w ogole palic, zgadza sie? Udalo mi sie wymienic komin na mniejszy (Rondo Plus) ktory bedzie pasowal idealnie do miejsca. Stad wentylacyjny w takim przypadku moze zostac zbudowany. Nie widzę jakiegoś szczególnego związku z brakiem prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 06.05.2016 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Nie widzę jakiegoś szczególnego związku z brakiem prądu... Eeee...WM nie bedzie dzialac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 06.05.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Koledze chyba chodzi o brak WM przy braku prądu. edit: no właśnie, uprzedziłeś mnie. Nie ma z tym problemu oczywiście w przypadku kominka bez płaszcza, chyba że masz płaszcz wodny i zasilacz awaryjny do pompki. Edytowane 6 Maja 2016 przez maxb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.05.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Eeee...WM nie bedzie dzialac? Klamki w oknach są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 06.05.2016 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Dzięki za wyjaśnienie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.05.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Klamki w oknach są? Takie pytanie bardzo często należy odbierać dosłownie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts