golytm 05.05.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Witam Forumowiczów... Proszę o pomoc, porady, sugestie dotyczące elewacji. Chciałbym w tym roku doprowadzić ją do ładu i ostatecznie skończyć zakładając tynk - baranek natryskiem. Na wstępie nadmienię, że jestem świadom, że najlepiej aby zajęli się tym fachowcy - ale niestety z braku wystarczających środków finansowych, będę musiał poradzić sobie z tym we własnym zakresie.Do rzeczy. 3 lata temu mój nowo postawiony budynek został ocieplony styropianem, zaciągnięty na raz klejem z siatką. Niestety panowie którzy to wykonywali nie zrobili tego porządnie - w wielu miejscach siatka przebija z kleju, są miejsca w których klej popękał na łączeniu płyt styropianu (prawdopodobnie nie robili zakładu na siatce). Od tamtego czasu nic nie było robione.Jak nadmieniłem w tym roku zamierzam wykonać elewację. Dlatego proszę o sugestie dotyczące przygotowania tego podłoża do tynkowania.Planuję wykonać roboty jak poniżej:1. przetarcie całości papierem 402. uzupełnienie klejem wszystkich braków3. dołożenie na istniejącej warstwie kleju pasków siatki zatopionej w pasach kleju - w miejscach gdzie są popękania4. przetarcie tych nowych fragmentów kleju5. zagruntowanie całości6. 2 warstwa kleju na możliwie gładko - z zatarciem gąbką na wilgotno7. ponowne przetarcie papierem 408. kolejna warstwa kleju i powtórka z równania papierem - nie wiem czy dopuszczalne9. grunt Po tym chciałbym nanieść baranka natryskowo.Czy wg Was takie podejście ma sens i przyniesie oczekiwane rezultaty ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.05.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 siatka z klejem na calosci.i daruj sobie natrysk, to bedzie wygladac wstretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golytm 06.05.2016 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Dzięki wielkie za odpowiedz... Czy po założeniu warstwy z siatką, powinienem jeszcze położyć trzecią warstwę wyrównująca ?Przyznam szczerze że zmartwiła mnie ta opinia odnośni tynku natryskiwanego...zamierzam go położyć, bo będę to wykonywał sam-metodą tradycyjną zapewne bym sobie nie poradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts