Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Ja juz po zabawach ze ścianami nośnymi.

U mnie poszedł Porotherm 30PW (zwykły na zaprawę tradycyjną). Tak wybrałem bez większych analiz. Miał być tylko PW bo do roboty samemu. Czemu Wienerberger? Bo taka fama była że lepszy, to bez zbędnego myślenia wziąłem lepszy. Czy wziąłbym drugi raz? Tak szczerze to brałbym teraz jakigoś dobrego maxa, bez PW.

No ale pytanie masz o Wiener czy Leier. To opowiem Ci o ścianach działowych 11,5PW. Myślę sobie po co przepłacać, kupię tańszego Leiera. Ale jak na składzie popatrzyłem jak wygląda Leier vs Wiener to zostało na powrót przy Wienerze. Dlaczego? przekonała mnie ilość masy ceramicznej w jednym i drugim. Ścianki Wienera sprawiają wrażenie normalnych. W Leierze konstruktorzy odchudzili te ścianki do granic możliwości, przez co jest większe ryzyko, że pustak się pokruszy już w transporcie albo nawet w rekach. Tak jest na pewno z 11,5PW. Większych Leiera nie oglądałem, ale polecam sprawdzić.

Żeby nawrzucac jednak obu po równo, to powiem, że niektóre palety Wienera były okropne. Pustaki zamiast prostopadłościenne, były wręcz beczkami. Z poziomicy połozonej poziomo na cegle mozna było huśtawkę dla chomików zrobić. Szczęśliwie zaprawa tradycyjna dała rade i z takimi.

Poza tym uważam że dobrze robisz celując w 30PW. 30 w stosunku do 25 ma w Wienerbergerze tą zaletę że szczeliny ma ustawione w odpowiednim kierunku. Na drodze zewnątrz - wewnątrz jest więcej szczelin w 30 niz w 25 ( i to nie tylko przez grubość pustaka ale własnie rpzez kierunek) a to jakoś tam wpływa na izolacyjnośc termiczną cegły. Biorąc pod uwagę że zaprawa tradycyjna a w przyszłości grube ocieplenie, to efekt znikomy,. ale zawsze to jednak lżej na serduszku styranego inwestora ;-).

To tylko takie moje odczucia z pierszej ręki, którymi się dziele. Nie zamierzam niczego reklamować ani obrzydzać.

Edytowane przez greatbuilder