lukaszk88 06.05.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Mam pytanie: Mam do wyboru dwa rodzaje pustaków na ścianę zewnętrzną oraz jaką zaprawę zastosować: - Leier Thermopor 30 P+W - Porotherm 30 P+W ? Z góry dziękuję za wszystkie konkretne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.05.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Skoro już zdecydowałeś, że to ma być ceramika to wybierz co tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszk88 10.05.2016 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Czy wg Ciebie ceramika jest złym materiałem budowlanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.05.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Masz sporo wątków o wyborze materiału na ściany. Też wybrałem ceramikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 02.06.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Ja juz po zabawach ze ścianami nośnymi. U mnie poszedł Porotherm 30PW (zwykły na zaprawę tradycyjną). Tak wybrałem bez większych analiz. Miał być tylko PW bo do roboty samemu. Czemu Wienerberger? Bo taka fama była że lepszy, to bez zbędnego myślenia wziąłem lepszy. Czy wziąłbym drugi raz? Tak szczerze to brałbym teraz jakigoś dobrego maxa, bez PW. No ale pytanie masz o Wiener czy Leier. To opowiem Ci o ścianach działowych 11,5PW. Myślę sobie po co przepłacać, kupię tańszego Leiera. Ale jak na składzie popatrzyłem jak wygląda Leier vs Wiener to zostało na powrót przy Wienerze. Dlaczego? przekonała mnie ilość masy ceramicznej w jednym i drugim. Ścianki Wienera sprawiają wrażenie normalnych. W Leierze konstruktorzy odchudzili te ścianki do granic możliwości, przez co jest większe ryzyko, że pustak się pokruszy już w transporcie albo nawet w rekach. Tak jest na pewno z 11,5PW. Większych Leiera nie oglądałem, ale polecam sprawdzić. Żeby nawrzucac jednak obu po równo, to powiem, że niektóre palety Wienera były okropne. Pustaki zamiast prostopadłościenne, były wręcz beczkami. Z poziomicy połozonej poziomo na cegle mozna było huśtawkę dla chomików zrobić. Szczęśliwie zaprawa tradycyjna dała rade i z takimi. Poza tym uważam że dobrze robisz celując w 30PW. 30 w stosunku do 25 ma w Wienerbergerze tą zaletę że szczeliny ma ustawione w odpowiednim kierunku. Na drodze zewnątrz - wewnątrz jest więcej szczelin w 30 niz w 25 ( i to nie tylko przez grubość pustaka ale własnie rpzez kierunek) a to jakoś tam wpływa na izolacyjnośc termiczną cegły. Biorąc pod uwagę że zaprawa tradycyjna a w przyszłości grube ocieplenie, to efekt znikomy,. ale zawsze to jednak lżej na serduszku styranego inwestora . To tylko takie moje odczucia z pierszej ręki, którymi się dziele. Nie zamierzam niczego reklamować ani obrzydzać. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez greatbuilder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 03.06.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Mój wykonawca stanowczo odradza Leiera jednak kazał się zastanowić nad pustakiem z Owczar. Twierdzi, że lepsze niż phoroterm- bardziej wytrzymały na uszkodzenia i dokładniej wykonany. Macie jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 03.06.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Budowałem teraz z Owczar (25 i 11,5). Wszystko OK, Pustaki równe, nie było popękanych. W okolicy z Owczar buduje się prawie prawie wszystko - na składzie budowlanym ok 80 do 90 procent materiału na ściany to Owczary. Cena również OK (3,75 i 2,75). pozdrawiam i życzę dobrego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts