Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak nadbudować dom częściowo murowany, i częściowo drewniany?

Recommended Posts

Witam,

Na forum sprowadził mnie nie lada problem. Jest stary dom który ma ściany zewnętrzne dwie murowane - pustak, dwie z bali. Pytanie: jak nadbudować taki dom? Wiadomo potrzebny jest wieniec. Mi przychodzą do głowy dwa rozwiązania:

1). nadbudować ściany murowane dalej w góre pustakami i część murowaną zwieńczyć wieńcem żelbetowym, a część ścian z bali nadbudować balami i zwieńczyć wieńcem z bali

2). wszystkie ściany nadbudować balami i zwieńczyć wszystko wieńcem z bali.

Proszę o opinie w tym temacie. Jestem projektantem ale nie konstruktorem.

Pozdrawiam,KONSTR.jpg

Jestem projektantem ale nie konstruktorem.

Ale projektantem czego? Bo chyba nie z branży architektoniczno - budowlanej? Zakładam, że ludzie z tej branży na bieżąco współpracują z konstruktorem i wspólnie projektują budynki nie zadając takich pytań na forum? Zero informacji o fundamentach, gruncie, szczegółach nadbudowy, co tam jest teraz a na dodatek z rysunku wynika, że obok jest inny obiekt budowlany. Serio w dzisiejszych czasach projektuje się konstrukcję domów na forach internetowyc?

"Panie Boże, pobłogosław mej pracy koncepcyjnej - coby po nadbudowaniu budynku na pałę - się nie zawaliło, a jak już się zawali to chociaż niech nikogo nie przygniecie. Przy okazji proszę o ew. wstawiennictwo w czasie posiedzenia Sądu Dyscyplinarnego Izby Inżynierów Budownictwa czy też w czasie sprawy karnej... Amen."

Witam,

Na forum sprowadził mnie nie lada problem. Jest stary dom który ma ściany zewnętrzne dwie murowane - pustak, dwie z bali. Pytanie: jak nadbudować taki dom? Wiadomo potrzebny jest wieniec. Mi przychodzą do głowy dwa rozwiązania:

1). nadbudować ściany murowane dalej w góre pustakami i część murowaną zwieńczyć wieńcem żelbetowym, a część ścian z bali nadbudować balami i zwieńczyć wieńcem z bali

2). wszystkie ściany nadbudować balami i zwieńczyć wszystko wieńcem z bali.

Proszę o opinie w tym temacie. Jestem projektantem ale nie konstruktorem.

Pozdrawiam,[ATTACH=CONFIG]355028[/ATTACH]

- nie wiem dlaczego zadajesz takie pytanie na forum ( ??? ) skoro jesteś projektantem jak piszesz !

- proponuje najpierw wykonać ekspertyzę techniczną obiektu ( pod kątem możliwej nadbudowy ), dopiero potem zadać sobie trud rozwiązań projektowych ( w tym technicznych ) w uzgodnieniu z projektantem konstrukcji.