Komoduz 06.05.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Witam, Na forum sprowadził mnie nie lada problem. Jest stary dom który ma ściany zewnętrzne dwie murowane - pustak, dwie z bali. Pytanie: jak nadbudować taki dom? Wiadomo potrzebny jest wieniec. Mi przychodzą do głowy dwa rozwiązania: 1). nadbudować ściany murowane dalej w góre pustakami i część murowaną zwieńczyć wieńcem żelbetowym, a część ścian z bali nadbudować balami i zwieńczyć wieńcem z bali 2). wszystkie ściany nadbudować balami i zwieńczyć wszystko wieńcem z bali. Proszę o opinie w tym temacie. Jestem projektantem ale nie konstruktorem. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 06.05.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Jestem projektantem ale nie konstruktorem. Ale projektantem czego? Bo chyba nie z branży architektoniczno - budowlanej? Zakładam, że ludzie z tej branży na bieżąco współpracują z konstruktorem i wspólnie projektują budynki nie zadając takich pytań na forum? Zero informacji o fundamentach, gruncie, szczegółach nadbudowy, co tam jest teraz a na dodatek z rysunku wynika, że obok jest inny obiekt budowlany. Serio w dzisiejszych czasach projektuje się konstrukcję domów na forach internetowyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komoduz 06.05.2016 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Dzięki za odpowiedź. Lekka zgryźliwość jest nie ważna, liczy się pasja ..Tak, architektem. To do projektanta arch. głównie należy wybór konstrukcji. To obok mało ważny garaż. Fundamenty nieznane (bez odkrywek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.05.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 A nad czym się tu w ogóle zastanawiać. Po krótkich modłach o niezawalenie się - nadbudować całość balami/szkieletem drewnianym - i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komoduz 06.05.2016 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 co masz na myśli pisząc o `modłach o niezawalenie się`? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.05.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 "Panie Boże, pobłogosław mej pracy koncepcyjnej - coby po nadbudowaniu budynku na pałę - się nie zawaliło, a jak już się zawali to chociaż niech nikogo nie przygniecie. Przy okazji proszę o ew. wstawiennictwo w czasie posiedzenia Sądu Dyscyplinarnego Izby Inżynierów Budownictwa czy też w czasie sprawy karnej... Amen." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.05.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Witam, Na forum sprowadził mnie nie lada problem. Jest stary dom który ma ściany zewnętrzne dwie murowane - pustak, dwie z bali. Pytanie: jak nadbudować taki dom? Wiadomo potrzebny jest wieniec. Mi przychodzą do głowy dwa rozwiązania: 1). nadbudować ściany murowane dalej w góre pustakami i część murowaną zwieńczyć wieńcem żelbetowym, a część ścian z bali nadbudować balami i zwieńczyć wieńcem z bali 2). wszystkie ściany nadbudować balami i zwieńczyć wszystko wieńcem z bali. Proszę o opinie w tym temacie. Jestem projektantem ale nie konstruktorem. Pozdrawiam,[ATTACH=CONFIG]355028[/ATTACH] - nie wiem dlaczego zadajesz takie pytanie na forum ( ??? ) skoro jesteś projektantem jak piszesz ! - proponuje najpierw wykonać ekspertyzę techniczną obiektu ( pod kątem możliwej nadbudowy ), dopiero potem zadać sobie trud rozwiązań projektowych ( w tym technicznych ) w uzgodnieniu z projektantem konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts