saviano 06.05.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Cześć, Mam postawiony garaż na 2 auta. Niestety, aby zamontować bramy segmentowe, potrzebny jest węgiełek do mocowania prowadnic (poza Hormanem, który ma patent na przytwierdzenie prowadnic do ścian bocznych). Zastanawiam się nad domurowaniem węgiełka z połowy pustaka i przytwierdzeniu dodatkowo tych pustaków do ściany za pomocą kotw, ale zastanawiam się nad trwałością takiego rozwiązania. Stosował to ktoś może lub może jest jakaś inna recepta na wskazaną dolegliwość? Nie chciałbym bujać się później z odpadającym lub popękanym tynkiem pod wpływem wibracji przy przesuwaniu bramy. Garaż nie jest przemysłowy, ale 2-3 razy dziennie będzie otwierany/zamykany. Dzięki & pozdrawiam MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 06.05.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Może zamiast doklejania cegły przymocować profil zamknięty stalowy do boku a do profilu przykręcą sobie prowadnicę bramy.ciepłe to nie będzie nawet jak by wypełnić profil w środku pianą albo wełną ale styropian elewacji poprawi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 06.05.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) na przykładhttp://venta.pl/bramy/bramy-garazowe/hoermann/uchylne/lubhttp://www.bramygarazowe.biz.pl/index.php?bramy=nowosci.htm Edytowane 6 Maja 2016 przez Pawlo111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saviano 06.05.2016 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Może zamiast doklejania cegły przymocować profil zamknięty stalowy do boku a do profilu przykręcą sobie prowadnicę bramy. ciepłe to nie będzie nawet jak by wypełnić profil w środku pianą albo wełną ale styropian elewacji poprawi sprawę. Thx Garaż jest wolnostojącym nieogrzewanym budynkiem ze styropianem 5cm, więc izolacyjność cieplna jest sprawą mało istotną. Bardziej interesuje mnie to, że jak przymuruję lub wstawię słupek metalowy i majster od elewacji mi to obrobi, czy to będzie trwałe (nie będzie pęknięć od wibracji przy przesuwaniu bramy). Zamieściłem posta z myślą o tym, iż wypowie się ktoś, kto taką konstrukcję ma u siebie i jak to się spisuje z biegiem czasu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 06.05.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Jeśli nie zależy Ci na likwidacji mostka cieplnego to profil zamknięty jest odpowiednim rozwiązaniem.Zamocować solidnie np. na kotwy chemiczne do ściany jeśli pustak a można to i do nadproża oraz posadzki na kotwy do betonu i zapomnij o sprawie.Nie mam u siebie ale w pracy mam kontakt z takimi konstrukcjami które trzymają bramy otwierane kilka set razy na dzień bramy ważące niekiedy setki kilogramów i się trzymają. Edytowane 6 Maja 2016 przez Pawlo111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saviano 06.05.2016 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts