Krzysztof Romanowski 06.05.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Witam serdecznie. Jestem przed etapem instalacji hydrauliki w domu. Odwiedziło mnie kilku instalatorów i każdy ma inne propozycje co do sposobu ogrzewania domu i c.w.u. Proponują mi ekogroszek 25kW, pellet lub gaz (rurociąg gazu 15m od granicy mojej działki). I już przyznam się, że mam niezły mętlik w głowie. Chciałbym wybrać najbardziej optymalne rozwiązanie przy uwzględnieniu ekonomiczności inwestycji i późniejszych kosztów. Dom parterowy 202m2 z garażem (w tym garaż 36m2), z możliwością adaptacji poddasza (100m2), które na razie będę traktował tylko jako strych więc nie mam w planach ogrzewania tej przestrzeni.Powierzchnia zabudowy 250m2Dom zbudowany z betonu komórkowego 500, 24cmOcieplenie: styropian 20cm Knauf 032Powierzchnia dachu 385m2, blachodachówka, będzie ocieplony wełną 25 lub 30cmOcieplenie stropu: styropian 20cm knauf 80Ocieplenie podłogi parter: 15cm Knauf 80Okna trzyszyboweOgrzewanie grzejniki i podłogówka (103m2)Rekuperacja z odzyskiem ciepła.W domu również w planach kominek w salonie. Wykonałem kalkulację na stronie cieplowlasciwie.http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1e9s Będę wdzięczny za poradę. Pozdrawiam i z góry dziękuje. Edytowane 6 Maja 2016 przez Krzysztof Romanowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.05.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ha, ha tego, co do domu ocieplonego 20cm grafitowego styro i rekuperacją proponuje węglowe 25kW skreśl od razu pellet w stosunku do gazu- koszt podobny, a narobić sie trzeba. Więc też skreśl. Pozostaje gaz, ew powietrzna pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 06.05.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 ale mix grzejnikow+podlogowki przy PC p/w to tez chyba srednia opcja? Na pewno zacznij od zrobienia porzadnego OZC, bez tego nie dobierzesz optymalnej mocy urzadzenia. Chyba, ze nie zalezy Ci na rachunkach i wygodzie to ekogroszek 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.05.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 No tak, grzejniki to średnia opcja. Jeśli nie da sie tego zmienić, to gaz.Kocioł o modulacji mocy 2-12 kW. Nawet OZC nie trzeba w takim przypadku robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Romanowski 06.05.2016 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 No tak, grzejniki to średnia opcja. Jeśli nie da sie tego zmienić, to gaz. Kocioł o modulacji mocy 2-12 kW. Nawet OZC nie trzeba w takim przypadku robić. A jeśli nie grzejniki, to jaką mam alternatywę? Wszędzie podłogówka? Czy jeszcze inne rozwiązania ? Teoretycznie wszystko można zmienić, ponieważ jestem tuż przed położeniem całej hydrauliki w domu. Grzejniki były w projekcie domu razem z podłogówką, dlatego takie rozwiązanie przyjąłem za sensowne. Teraz łatwiej i taniej będzie zmienić koncepcję, niż kiedyś żałować z niewykorzystanych możliwości. W przypadku kotła gazowego brać w ogóle pod uwagę pulsacyjny, czy lepiej zostać przy starym sprawdzonym rozwiązaniu, czyli kondensat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.05.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ha, ha tego, co do domu ocieplonego 20cm grafitowego styro i rekuperacją proponuje węglowe 25kW skreśl od razu pellet w stosunku do gazu- koszt podobny, a narobić sie trzeba. Więc też skreśl. Pozostaje gaz, ew powietrzna pompa ciepła. popieram w całości Jeżeli musisz montować grzejniki to gaz. Ale jeżeli wszędzie podłogówka ( polecam) to PC PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 06.05.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 A nawet, jak zdecydujesz się na gaz, to wszędzie podłogówka. A w ogóle to przestań myśleć o grzejnikach - rób podłogówkę po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.05.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A nawet, jak zdecydujesz się na gaz, to wszędzie podłogówka. A w ogóle to przestań myśleć o grzejnikach - rób podłogówkę po całości. Zupełnie bez sensu . Takie grzanie jedynie podłogówką to spory kłopot przy nagłych zmianach temperatury , wystarczy przeanalizować skoki temperatur zewnętrznych w ostatnich tygodniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Romanowski 07.05.2016 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Wybór padnie prawdopodobnie na ogrzewanie gazem. Czyli kocioł gazowy kondencacyjny do 12kW wystarczy? A gdybym za 2-3 lata zdecydował się na adaptację poddasza (100m2), to czy kocioł o mocy 12kW ogrzeje dodatkowo taką powierzchnie? Rozważałem również zakup pulsacyjnego kotła gazowego, ale zrezygnowałem, ponieważ za dużo rozbieżnych i mało wiarygodnych opinii znalazłem na forach. No chyba, że się mylę? Z powyższych postów jeśli dobrze zrozumiałem, to przy ogrzewaniu gazem najlepiej, by w całym domu była podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 07.05.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ogrzewanie podłogowe + kocioł kondensacyjny = optymalne rozwiązanie na nowoczesne, komfortowe, ekonomiczne ogrzewanie.W przyszłości, jeśli zechcesz zmienić źródło ciepła na np. pompę ciepła, ogrzewanie podłogowe umożliwi ci to bez większych przeróbek instalacji. W przypadku grzejników niestety nie będzie już tak elastycznie i wymagany będzie gruntowny remont instalacji grzewczej. Nie daj się też namówić na instalację łączoną grzejniki + podłogówka - taka opcja pociągnie za sobą konieczność większego rozbudowania instalacji o dodatkowe urządzenia obniżające temp. zasilania OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.05.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Zupełnie bez sensu . Takie grzanie jedynie podłogówką to spory kłopot przy nagłych zmianach temperatury , wystarczy przeanalizować skoki temperatur zewnętrznych w ostatnich tygodniach... Bzdura i to do potęgi. Jak zrobi się ciepło lub są mocne wahania temperatury to pogodówka obniża temp.zasilania lub wyłącza urządzenie grzewcze. Zdunie,dzisiejsze nowoczesne źródła to potrafią,to nie kominek czy kocioł na wungiel,że musi grzać i tego nie zatrzymasz. Podłoga przy podłogówce ma praktycznie stałą temp.czyli 1-2st.C wyższą niż temp.w pomieszczeniu. Wykonałem kalkulację na stronie cieplowlasciwie. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1e9s To chyba widzisz po nawet takich przybliżonych wynikach,że facet proponujący Ci moc grzewczą 25kW jak Ty w największy mróz potrzebujesz 7kW jest delikatnie mówiąc niezbyt douczony a nawet ciemny ? Wygoń go od razu bo zrobi Ci same szkody. Co do wyboru źródła ciepła,zrób OZC,z niego dowiesz się jaką moc grzewczą potrzebujesz w kW i ile energii grzewczej potrzebuje dom w sezonie w kWh.Znając to i znając koszt jednostki energii każdego rodzaju źródła ciepła kWh prosto sobie wyliczysz optymalny system grzewczy dla swojego domu. Ale nie baw się w paliwa stałe bo raz,że drogie badziewie to jest a dwa rozwiązanie rodem z PRL-u a nie do nowego domu. Oczywiście podłogówka po całości,taniej niż system mieszany,bardziej komfortowo do życia. Edytowane 7 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.05.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Zupełnie bez sensu . Takie grzanie jedynie podłogówką to spory kłopot przy nagłych zmianach temperatury , wystarczy przeanalizować skoki temperatur zewnętrznych w ostatnich tygodniach... Straszna bzdura! Ludzie, nie słuchajcie takich "doradców"... Że zacytuję: "zupełnie bez sensu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 07.05.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Zupełnie bez sensu . Takie grzanie jedynie podłogówką to spory kłopot przy nagłych zmianach temperatury , wystarczy przeanalizować skoki temperatur zewnętrznych w ostatnich tygodniach... Nie muszę analizować "skoków", bo pogodówka i sterowniki tak mi wszystko ustawiają, że po prostu zapominam o grzaniu. U mnie sezon grzewczy się jeszcze nie skończył, grzeję, jak trzeba, i cały czas mam 21 stopni, czy na zewnątrz -10, czy 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.05.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 A nawet, jak zdecydujesz się na gaz, to wszędzie podłogówka. A w ogóle to przestań myśleć o grzejnikach - rób podłogówkę po całości. Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.05.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Zupełnie bez sensu . Takie grzanie jedynie podłogówką to spory kłopot przy nagłych zmianach temperatury , wystarczy przeanalizować skoki temperatur zewnętrznych w ostatnich tygodniach... Nie odmawiam Ci wiedzy w temacie kaflaków, ale jak zaczynasz wypowiadać się o innych rodzajach ogrzewania (pompa ciepła podłogówka itp...) to bzdury piszesz straszne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.05.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Nie odmawiam Ci wiedzy w temacie kaflaków, ale jak zaczynasz wypowiadać się o innych rodzajach ogrzewania (pompa ciepła podłogówka itp...) to bzdury piszesz straszne.... To nie bzdury wynikające z niewiedzy, to celowa deprecjacja konkurencyjnych rozwiazań, rynek zdunsko kominkowy sie zaczyna kurczyc, zaden wykonawca nie będzie propagował konkurencyjnych rozwiązan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 08.05.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jeżeli możesz to zmień grzejniki na podłogówke w 100%. Nie będziesz żałować. W Twoim przypadku jedyne co warto brać pod uwagę to gaz albo pompę ciepła. Chyba ze lubisz wegiel/chodzenie do kotła/bałagan itp. Jeżeli wcześniej w projekcie nie miałeś gazu to możliwe ze będzie trzeba robić projekt zamienny bo będzie nowe przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.05.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Ogrzewanie podłogowe + kocioł kondensacyjny = optymalne rozwiązanie na nowoczesne, komfortowe, ekonomiczne ogrzewanie. W przyszłości, jeśli zechcesz zmienić źródło ciepła na np. pompę ciepła, ogrzewanie podłogowe umożliwi ci to bez większych przeróbek instalacji. W przypadku grzejników niestety nie będzie już tak elastycznie i wymagany będzie gruntowny remont instalacji grzewczej. Nie daj się też namówić na instalację łączoną grzejniki + podłogówka - taka opcja pociągnie za sobą konieczność większego rozbudowania instalacji o dodatkowe urządzenia obniżające temp. zasilania OP. Optymalnie, ale dla kogo? Nie znasz przecież wielu czynników, które mają ogromny wpływ na podjęcie ostatecznej decyzji. Ekonomicznie? Czy wiesz, że np. abonament za gaz w lubuskim wynosi 47 zł/mc Za takie kwoty przy optymalizacji projektu można ogrzać cały dom (albo chociaż prawie cały)! Tylko za sam abonament ! Edytowane 8 Maja 2016 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.05.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Optymalnie, ale dla kogo? Nie znasz przecież wielu czynników, które mają ogromny wpływ na podjęcie ostatecznej decyzji. Ekonomicznie? Czy wiesz, że np. abonament za gaz w lubuskim wynosi 47 zł/mc Za takie kwoty przy optymalizacji projektu można ogrzać cały dom (albo chociaż prawie cały)! Tylko za sam abonament ! od siebie dodam, że podłogówka to dobry wybór, jeśli w domu mieszkamy na stałe. to o czym pisze Zdun Darek B to problem ze słabo izolowanych domów. żeby nagrzać, trzeba ładować ogromne ilości energii w podłogę znacznie podwyższając jej temperaturę. jak się nagle ociepla to klops. w nowym, dobrze izolowanym domu grzejemy podłogę znacznie mniej, więc jak się ociepla i wychodzi słońce, to błyskawicznie podłoga przestaje oddawać ciepło do otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.05.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Dlatego pisałem o wielu czynnikach.Ze względu na pojemności cieplne różnych rzeczy nie ma czegoś takiego jak "złoty środek" na wszystko!W jednym przypadku lepszym rozwiązaniem będzie podłogówka innym grzejniki, a jeszcze innym pompa powietrze-powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts