Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom parterowy 202m2 - jakie ogrzewanie? Proszę o radę.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Zdecydowałem się na gaz i oczywiście podłogówka w całym domu, poza garażem. Nie wiem czy w ogóle garaż ogrzewać (36mkw)? Dom jest w kształcie litery T i garaż znajduje się w bryle budynku. Ściana łącząca dom z garażem będzie dodatkowo ocieplona od środka oraz cały sufit garażu. Czy wstawić do garażu jeden grzejnik niskotemperaturowy?

Wniosek o warunki techniczne w gazowni już złożony.

Gdyby ktoś był zainteresowany, to w okolicach Radomia koszt przyłącza gazowego - 2400zł (brutto) do 15m, powyżej 78zł(netto) za 1mb. Po mojej stronie zostaje jeszcze projekt wewnętrznej instalacji gazowej - koszt 500zł.

Dom pierwotnie miał być ogrzewany kotłem na paliwo stałe, więc mam do przeróbki wkład komina z kamionki na kwasówkę.

Jeszcze przede mną wybór kotła gazowego. Możecie coś polecić ?

Dlatego pisałem o wielu czynnikach.

Ze względu na pojemności cieplne różnych rzeczy nie ma czegoś takiego jak "złoty środek" na wszystko!

W jednym przypadku lepszym rozwiązaniem będzie podłogówka innym grzejniki, a jeszcze innym pompa powietrze-powietrze.

Dla kogo te optymalne rozwiązanie...?

Generalnie dla znakomitej większości a może nawet dla wszystkich nowobudowanych domów, ocieplonych zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dla budynków.

Grzejniki mogą być dobrym i jedynym rozwiązaniem... w budynku typu durszlak., gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest tak wielkie że niskotemperaturowe ogrzewanie płaszczyznowe nie będzie w stanie samodzielnie poradzić sobie z pokryciem dużych strat ciepła. Niestety w tym przypadku o ekonomice związanej z ogrzewaniem domu możemy tylko pomarzyć.

Nie poleciłbym też instalacji gdzie źródłem ciepła będzie pompa powietrze-powietrze w połączeniu z tradycyjnymi grzejnikami.

Grzejniki mogą być dobrym i jedynym rozwiązaniem... w budynku typu durszlak., gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest tak wielkie że niskotemperaturowe ogrzewanie płaszczyznowe nie będzie w stanie samodzielnie poradzić sobie z pokryciem dużych strat ciepła..

Dlaczego tak sądzisz, że w dziurawym domu nie ogrzejesz ogrzewaniem podłogowym?

Nie poleciłbym też instalacji gdzie źródłem ciepła będzie pompa powietrze-powietrze w połączeniu z tradycyjnymi grzejnikami.

Jak chciałbyś zasilać grzejniki pompą ciepła powietrze-powietrze?

Dlaczego tak sądzisz, że w dziurawym domu nie ogrzejesz ogrzewaniem podłogowym?

Wysoka temperatura podłogi nie pozwoli na komfortowe jejużytkowanie.

U moich znajomych tak mają w łazience w starszym budynku.

Chwilowy pobyt jest do zniesienia. Jednak nie wyobrażam sobie takiej temperatury przez kilka tygodni w roku.

Raz nawet zmierzyłem, było ponad 28* w styczniu.

Wysoka temperatura podłogi nie pozwoli na komfortowe jejużytkowanie.

U moich znajomych tak mają w łazience w starszym budynku.

Chwilowy pobyt jest do zniesienia. Jednak nie wyobrażam sobie takiej temperatury przez kilka tygodni w roku.

Raz nawet zmierzyłem, było ponad 28* w styczniu.

Rozmawialiśmy nie o komforcie, lecz o tym czy można/nie można ogrzać domu za pomocą ogrzewania podłogowego :-)

Edytowane przez kerado28

A co jeśli zmniejszysz temperaturę zasilania ogrzewania podłogowego w dziurawym domu?

tu nie chodzi o temperaturę zasilania, tylko o temperaturę podłogi. jak zmniejszysz temperaturę zasilania to zmniejszysz temperaturę podłogi. załóż dziurawy dom o obciążeniu 110 W/m2, czyli potrzebujesz temperatury podłogi (nie wody, ale tego po czym chodzisz) o 10°C wyższej niż temperatura zadana w pomieszczeniu. czyli jak chcesz mieć 21°C, to obliczeniowo przy największych mrozach podłoga musiałaby się rozgrzewać do 31°C, co nie jest ani komfortowe, ani zdrowe. chyba nawet nie jest dopuszczone przez jakieś przepisy. tak więc samą podłogówką dziurawego domu nie ogrzejesz, albo ogrzejesz w sposób niekomfortowy. moi znajomi mają ten problem w całkiem nowym domu z jednowarstwowego porothermu, niedbale wybudowanego (dziury między pustakami, nieizolowane fundamenty, mało izolacji w stropie, bo się nie opłaca). zrobili podłogówkę i grzejniki, samą podłogówką nie są w stanie utrzymać zadanej temperatury przy mrozach, bo nogi puchną

Dla kogo te optymalne rozwiązanie...?

Generalnie dla znakomitej większości a może nawet dla wszystkich nowobudowanych domów, ocieplonych zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dla budynków.

A co powiesz, jeśli dom będzie miał obciążenie cieplne na poziomie np. 10w/m2? (takie domu będą standardem od 2021 roku)

A co powiesz, jeśli dom będzie miał obciążenie cieplne na poziomie np. 10w/m2? (takie domu będą standardem od 2021 roku)

nie ma nic w normie 2021 o obcążeniu 10W/m2 :). jest tylko Ep, które w dodatku łatwo nadrobić kominkiem (biomasą) budując dom taki jak dzisiaj buduje przeciętny inwestor. w polskiej rzeczywistości oznacza to, że niewiele się zmieni. teraz też niby ostrzejsze normy niż kiedyś, a sąsiad buduje po staremu i nic go nie obchodzi. szczególnie że obliczenia w projektach to ściema.

u mnie tej zimy było 18 W/m2, w tym rozgrzanie płyty po spadku temperatury. podłogówka działała bez zarzutu.

tu nie chodzi o temperaturę zasilania, tylko o temperaturę podłogi. jak zmniejszysz temperaturę zasilania to zmniejszysz temperaturę podłogi. załóż dziurawy dom o obciążeniu 110 W/m2, czyli potrzebujesz temperatury podłogi (nie wody, ale tego po czym chodzisz) o 10°C wyższej niż temperatura zadana w pomieszczeniu. czyli jak chcesz mieć 21°C, to obliczeniowo przy największych mrozach podłoga musiałaby się rozgrzewać do 31°C, co nie jest ani komfortowe, ani zdrowe. chyba nawet nie jest dopuszczone przez jakieś przepisy. tak więc samą podłogówką dziurawego domu nie ogrzejesz, albo ogrzejesz w sposób niekomfortowy. moi znajomi mają ten problem w całkiem nowym domu z jednowarstwowego porothermu, niedbale wybudowanego (dziury między pustakami, nieizolowane fundamenty, mało izolacji w stropie, bo się nie opłaca). zrobili podłogówkę i grzejniki, samą podłogówką nie są w stanie utrzymać zadanej temperatury przy mrozach, bo nogi puchną

Zgodzę się w 100%, ale jak napisałem wcześniej nie chodziło o komfort tylko o fakt ogrzania ! A to da się osiągnąć :-)

Gdzie tak zapisano?, owszem od 2021 ma obowiazywać Ep<=70 kWh/m2*a, ale 10 W/m2 to parametr niezmiernie trudny do osiągnięcia. Budynki z taką wartoscią mozna (o ile są) w Polsce policzyc na palcach jednej reki, osobiscie nie znam i nie liczyłem zadnego z nich.

nie ma nic w normie 2021 o obcążeniu 10W/m2 :). jest tylko Ep, które w dodatku łatwo nadrobić kominkiem (biomasą) budując dom taki jak dzisiaj buduje przeciętny inwestor. w polskiej rzeczywistości oznacza to, że niewiele się zmieni. teraz też niby ostrzejsze normy niż kiedyś, a sąsiad buduje po staremu i nic go nie obchodzi. szczególnie że obliczenia w projektach to ściema.

u mnie tej zimy było 18 W/m2, w tym rozgrzanie płyty po spadku temperatury. podłogówka działała bez zarzutu.

Jest

".... o niemal zerowym zużyciu..."

Gdzie tak zapisano?, owszem od 2021 ma obowiazywać Ep<=70 kWh/m2*a, ale 10 W/m2 to parametr niezmiernie trudny do osiągnięcia. Budynki z taką wartoscią mozna (o ile są) w Polsce policzyc na palcach jednej reki, osobiscie nie znam i nie liczyłem zadnego z nich.

Ja znam tylko 1 i kilka po 15-17W/m2

Jak wiesz jest kilka norm, które się przyjmuje jako zyski bytowe. I to będzie mocno naciągane....

Ja znam tylko 1 i kilka po 15-17W/m2

Jak wiesz jest kilka norm, które się przyjmuje jako zyski bytowe. I to będzie mocno naciągane....

Zeby mogło byc wymagane musi byc to literalnie zapisane tak jak te 70 kWh, jezeli n ie ma wpisu 10 W/m2 to wymogu takiego nie będzie. Nie spodziewam sie aby w ciagi 5 lat technologia poszła tak bardzo do przodu aby wymóg ten był mozliwy dla wszystkich budynków oddawanych do uzytku po 2021 roku.