Myjk 10.05.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Nie poleciłbym też instalacji gdzie źródłem ciepła będzie pompa powietrze-powietrze w połączeniu z tradycyjnymi grzejnikami. Ja mam w planach w tym roku zainstalować PC PW do mojego durszlaka, gdzie wszędzie są grzejniki. Z tym, że grzejniki są przewymiarowane, bo do -5sC na zewnątrz (i zasilaniu ~45-50sC) muszę je przykręcać aby się nie ugotować... Także sądzę, że nawet grzejnikami da się grzać przy pomocy PC. Inna sprawa, że zdaję sobie sprawę z tego że na zimniejsze dni <-5sC będę musiał jednak uruchamiać stary piec wynglowy. W nowym domu oczywiście wszędzie będzie podłogówka i PC (choć ja mam pole na gruntowy wymiennik, to nie będę montować PW). Gaz mam pod domem, ale nie będę w to iść, bo bez sensu jest płacić cały rok za utrzymanie łącza gazowego, skoro i tak TRZEBA mieć prąd i tam też płacić opłaty stałe. Edytowane 10 Maja 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.05.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 ... Gaz mam pod domem, ale nie będę w to iść, bo bez sensu jest płacić cały rok za utrzymanie łącza gazowego, skoro i tak TRZEBA mieć prąd i tam też płacić opłaty stałe. Niektórym ciezko to zrozumiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Romanowski 10.05.2016 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Widzę, że wielu z forumowiczów muratora ma w swoich domach kocioł Immergas Victrix 12kW i prawdopodobnie taki kocioł również zawita w moim domu. Dzisiaj rozmawiałem z hydraulikiem, który będzie realizował u mnie instalację hydrauliczną. Gdy doszło do rozmowy na temat kotła i jego mocy, to po wypowiedzeniu słów "dwanaście kilowatów" przez chwilę hydraulik aż falsetem zaczął mówić Takiego zaskoczenia już dawno nie widziałem. Tylko dlatego że ma świetną opinię u poprzednich jego klientów będzie realizował hydraulikę i u mnie. Mniejsza o kocioł, tu już sam zdecydowałem. Każdy hydraulik, z którym rozmawiałem na temat instalacji hydraulicznej w moim domu, a było ich 3 (tylko, albo aż) bierze pod uwagę tylko oklepane 100W/m2 tak, jakby każdy dom był taki sam. Gdyby nie forum, to miałbym pewnie w domu ekogroszek 25kW i grzejniki w mixie z podłogówką. Trudno mi zasięgnąć u lokalnych "fachowców" rzetelnej informacji na temat kotła. A powiedzcie mi, czy jest jakaś zależność mocy w przypadku kotłów gazowych kondensacyjnych jeśli chodzi o zużycie gazu? Chciałbym to zrozumieć. Dla przykładu kocioł gazowy 12kW i 19kW. Czy 19kW zużyje więcej gazu do ogrzania domu niż 12kW przy założeniu, że po obliczeniu OZC kocioł 12kW będzie wystarczający. Czy zużyje go w podobnej ilości, ale szybciej ogrzeje dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.05.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Dzisiaj rozmawiałem z hydraulikiem, który będzie realizował u mnie instalację hydrauliczną. Gdy doszło do rozmowy na temat kotła i jego mocy, to po wypowiedzeniu słów "dwanaście kilowatów" przez chwilę hydraulik aż falsetem zaczął mówić Takiego zaskoczenia już dawno nie widziałem. Tylko dlatego że ma świetną opinię u poprzednich jego klientów będzie realizował hydraulikę i u mnie. Mniejsza o kocioł, tu już sam zdecydowałem. Każdy hydraulik, z którym rozmawiałem na temat instalacji hydraulicznej w moim domu, a było ich 3 (tylko, albo aż) bierze pod uwagę tylko oklepane 100W/m2 tak, jakby każdy dom był taki sam. Gdyby nie forum, to miałbym pewnie w domu ekogroszek 25kW i grzejniki w mixie z podłogówką. Trudno mi zasięgnąć u lokalnych "fachowców" rzetelnej informacji na temat kotła. Cóż, nie od dziś wiadomo, że w naszym "cudownym" społeczeństwie żyją jeszcze dinozaury (nie tylko polityczne) które robią krzywdę normalnym ludziom. Ale nie byłbym sprawiedliwy gdybym nie zaznaczył, że i młodzi instalatorzy robią ludzi w balona -- co obserwuję obecnie po zderzeniu z branżą instalatorską PC. Może już potrafią liczyć i dobierać urządzenia, ale ceny jakie sobie życzą za instalację to już skrajne przegięcie... Tymczasem oświeć swojego hydraulika, że do ogrzania domu w największe mrozy będzie potrzebne tylko 7-8kW mocy, a średnio w zimie nie więcej jak 3-4kW -- ciekawe jaką będzie miał minę (oby tylko na zawał nie walnął). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 10.05.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 A powiedzcie mi, czy jest jakaś zależność mocy w przypadku kotłów gazowych kondensacyjnych jeśli chodzi o zużycie gazu? Chciałbym to zrozumieć. Dla przykładu kocioł gazowy 12kW i 19kW. Czy 19kW zużyje więcej gazu do ogrzania domu niż 12kW przy założeniu, że po obliczeniu OZC kocioł 12kW będzie wystarczający. Czy zużyje go w podobnej ilości, ale szybciej ogrzeje dom? Zasadniczo rzecz biorąc przy tej samej mocy 12kW obydwa będą zużywały tyle samo gazu. Na wiele szybsze ogrzewanie domy nie licz, bo będzie Cię ograniczać moc ogrzewania podłogowego. Na pewno 19kW szybciej zagrzeje zasobnik. Bardziej patrz na dolny zakres mocy, najlepiej jeśli będą to okolice 2-3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts