fioleowy1 06.05.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Witam, z racji tego, że w końcu będzie zrobiony asfalt (droga) i wykopany będzie rów przepustowy do posesji mam przepaść a, że obok mam sąsiada to chcemy wspólnie zrobić jeden szeroki wjazd dala dwóch domów o szerokości łącznej 8m i teraz pytanie -na początku miała iść rura przejazdowa Fi40 PCV, a teraz sąsiad twierdzi, że beton to beton. Jako, że już chcemy razem to zrobić w jednym czasie to i trzeba zdecydować się na jedno. Proszę o poradę, bo jak znam życie to plastyk chyba dłużej zniesie mróz i odwilż i tak wkoło, czyli szybciej popęka niż PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 06.05.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Jeśli się zmieścicie w 8 metrach to można kupić czarne rury przejazdowe o takiej długości, można też z dwóch kawałków + opaska ale trzeba się bardziej przykładać przy układaniu rur. Zasypujesz i zapominasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 09.05.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 obok mam sąsiada to chcemy wspólnie zrobić jeden szeroki wjazd dala dwóch domów o szerokości łącznej 8m Zgodnie § 55 ust. 4 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie jezdnia na zjeździe indywidualnym nie może być szersza niż szerokość jezdni na drodze, więc najpierw upewnijcie się czy zaprojektowane przez Was rozwiązanie zostanie zaakceptowane przez zarządcę drogi. Oczywiście sam zjazd może być długi, tylko należy pamiętać, że sama część przeznaczona dla samochodów nie może być szersza niż jezdnia. Czasem wystarczy po środku dać rodzaj chodnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_lap 10.05.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Ja osobiście radzę rury betonowe, a na górę np. rzeczny żwir. A jeśli będzie grany plastik, to tak czy inaczej na górę dobrze dać betonowe płyty na wszelki wypadek, bo podzielam zdanie sąsiada, że beton to jednak beton. Takie normalne przepustowe rury z niezbrojonego betonu są naprawdę wytrzymałe i o ile producent do ich wyrobu użyje dobrego cementu z cementowni, a nie jakiegoś szajsu bez certyfikatów, to długo posłużą. No i średnicę trzeba dobrze dobrać do przepływów. I popieram poprzednika, że trzeba te szerokości posprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts