Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka do zabudowy szerokość 45 cm, front 60 cm

leonwawa

Recommended Posts

witam

Po zakończeniu już właściwie montażu zabudowy w kuchni przyszedł czas na wybór zmywarki, na którą zostawiłem sobie miejsca 60 cm.

Przejrzałem już kilkanaście opcji i wychodzi na to, że zmywarki mają min 55 cm głębokości niezależnie od tego czy maja szerokości 45 czy 60 cm.

Blat ma 60 cm szerokości, niestety za zmywarką kończyła by się instalacja gazowa w postaci szybkozłączki. Szybkozłączka odstaje od ściany 4,5 cm więc z szerokości blatu zostało by raptem 0,5 cm z głębokości, a gdzie jeszcze front. Nie chcę również, aby zmywarka i jej front wystawała poza linię innych szafek.

Zastanowiłem się nad rozwiązaniem i wychodzi na to, że zadowalała by mnie zmywarka o szerokości 45 cm, z tym że chciałbym zamontować na niej front o szerokości 60 cm, wtedy po zamknięciu wszystko będzie ładnie wyglądać i nie będzie zbędnych dziur w zabudowie.

proszę o informacje czy ktoś coś takiego tworzył i ewentualnie jak się do tego zabrać, w internecie nie udało się wyszukać choćby grafik.

z góry dziękuje

1 - a nie da rady przesunąć tej instalacji gazowej tak aby kończyła się w szafce obok ? Raz że rozwiążesz problem ze zmywarką, dwa, do takiej szybko złączki warto mieć dostęp. Za zmywarką to średnie miejsce.

2 - jeżeli 1 nie wykonalne, można "dorobić" taką mikro szafeczkę szerokości 15cm z półkami na butelki, lub nawet bez półek, na duże nieporęczne przedmioty kuchenne typu stolnica, blachy do pieczenia itp. Mogła by być nawet zamykana. W ten sposób zgubisz brakujące 15cm.

3 - można dać blendę która będzie udawać 15cm front meblowy

4 - jeżeli 2 i 3 nie wykonalne (bo nie ;-) ) to można oczywiście zamontować front 60cm do zmywarki 45cm. Sama zmywarka jest montowana uchwytami z zestawu do blatu więc powinna być w miarę stabilna. Front jest nakładany na drzwiczki; w mojej zmywarce (bosch) jest mocowany na dwa uchwyty i chyba 4 wkręty. Montaż sprowadza się do ustawienia frontu tak aby wszystkie szczeliny były równe i przykręcenia wkrętów. Normalnie pomagasz sobie szablonem, natomiast w tym przypadku trzeba trochę pokombinować z miarką, ale sprawa raczej prosta do wykonania. Wymierz najdokładniej jak się da, przykręć wstępnie tylko na jeden wkręt, sprawdź czy wszystko ładnie pasuje, dokręć pozostałe wkręty.