Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pompa ciepła łapiąca ciepło z powietrza... w warunkach polskich -20 lub - 30 ...

Ile potrzeba zużyć prądu [kWh} aby uzyskać 10 kWh do instalacji grzewczej ?

[ bez wchodzenia w poprawianie łopatologicznie opisanych wartość kWh ]

Pompa ciepła łapiąca ciepło z powietrza... w warunkach polskich -20 lub - 30 ...

Średnia zimowa "w warunkach polskich" to 0sC a -20 a nawet -30 to wynaturzenia. Nocne głównie.

Jakieś 8kWh. Ale to najwyżej przez 10h rocznie.

90m2 ogrzewa się CZYSTYM PRĄDEM -- to obecnie najbardziej ekonomiczne źródło, które nie wymaga kosmicznej inwestycji na poziomie samochodu osobowego średniej klasy (jak niektóre zduńskie wynalazki ze sprawnością systemu maksymalnie 50%).

Nie mogłem się oprzeć czytając takie dezinformowanie :)

Przy -15st.C w polskich warunkach a nie w na Syberii pompa łapiąca ciepło z powietrza o temp.-15st.C grzejąc z mocą 9kW pobiera ok.3,5kWh na godzinę pracy.

Stwierdzone łopatologicznie przed 4 sezonem grzewczym gdzie od 3 lat najniższa zanotowana temperatura w warunkach polskich to -18st.C.

Zdunie,dokształć się poniżej ile [ptrzeba zużyć prądu przy pompie łapiącej powietrze o temp.-15st.C i oferującej przy tym moc grzewczą 9kW:

cwu.JPG

Edytowane przez zaś tam ktosik

Jakie inne rozwiązania proponujesz? Tak jak napisałem powyżej domek 88,4m z Ytonga. Ogrzewanie podłogowe na około 45m czyli aneks kuchenny salon, hol, kibelek i łazienka.

ps. nie znam się...jestem kompletnym laikiem i bazuję na tym co podpowie mi fachowiec moi znajomi z doświadczenia oraz to co wyniosę z netu:p

pozdro Artur

Czyżby prowokacja ?

Chłopie,a czy zdajesz sobie sprawę z tego,że w domu 90m2 w największe mrozy potrzebujesz maks.moc grzewczą ok.5kW ?

a jaki piec polecasz o mniejszej mocy niż 12KW?

Piec o mocy MAKSYMALNEJ 5kW.

Jak znajdziesz bierz go a jak nie znajdziesz to siądź na kamieniu i pomyśl co to oznacza.

Jest taka zabawka dla przedszkolaków,kostka z odpowiednio wyciętymi otworami pod figury geometryczne gdzie kwadrat nie wejdzie w otwór trójkątu.

Mam nadzieję,że jesteś bardziej rozwinięty niż 6-latek i wiesz,że jak nie pasuje jakiś piec do domu to nie można go na siłę pchać tylko zmienić na coś pasujacego.

Edytowane przez zaś tam ktosik

ty to jesteś sprzedawca manipulant bez wstydu. już był tu taki jeden (kaloryfery sprzedawał, za lekarza się podawał).

na pewno dom 88 m2 taniej ogrzać pompką niż drewnem. a najbardziej opłacalnie i najtaniej w perspektywie 10 lat, łącznie z instalacją - prądem z grzałki czy kabli grzejnych

Edytowane przez imrahil
nic nie wiem na temat pomy ciepła ...czy uciągnie instalacje podłogowe grzejniki ?

Witam ponownie, warto pytać i się nie wstydzić tego, że się nie słyszało o pompie ciepła. Nie przejmuj się dyskusja, która powstała pod postami, tylko wybieraj dla siebie najistotniejsze informacje.

Jak wygląda i co to jest pompa ciepła? Bezobsługowa technologia pomp ciepła umożliwia produkcję ciepła lub chłodu, wykorzystując odnawialne zasoby energii dostępne w otoczeniu (w gruncie, wodzie, powietrzu). Dzięki zastosowaniu odpowiedniej pompy ciepła można osiągnąć komfort cieplny w obiekcie zarówno zimą (pompa ciepła pracuje w trybie grzania), jak też latem wykorzystując możliwość odwrócenia obiegu grzewczego. Pompa ciepła z powodzeniem zastępuje wówczas rolę klimatyzatora.

Pompy ciepła to właściwy wybór, jeżeli chodzi o połączenie oszczędności kosztów ogrzewania i przyjazne dla środowiska wytwarzanie ciepła.

Dzieje się tak ponieważ energię, którą wykorzystuje pompa ciepła, środowisko naturalne udostępnia nam bez żadnych ograniczeń. W dodatku za darmo. Pełnowartościowy system grzewczy potrzebuje pokrycia kosztu prądu do zasilania sprężarki pompy ciepła i pomp obiegowych pracujących w instalacji.

Mogą wykorzystywać energie powietrza, lub gruntu. Te gruntowe są droższe ze względu na dolne źródło (sondy pionowe lub wymienniki poziome). Powietrzne są łatwe do montazu i tańsze, a bardzo wydajne i niezawodne. Współczynniki efektywności siegają COP=4, a nawet 5. Co to oznacza, że dają 4 razy więcej energii niż pobierają - wszystko za pomocą przemian termodynamicznych.

Są dedykowane pod ogrzewanie podłogowe - jest to ogrzewanie niskotemperaturowe.

Masz jakieś pytania? Zobacz jak wyglądają: TUTAJ rodzaje i dostępne modele.

Pompy ciepła to właściwy wybór, jeżeli chodzi o połączenie oszczędności kosztów ogrzewania i przyjazne dla środowiska wytwarzanie ciepła.

Pompa ciepła do domu 90m2 to niewiele lepsze rozwiązanie (o tyle lepsze, że czyste i bezobsługowe) niż piec na pellet, wungiel czy średniowieczny kominek. Szczególnie jak pompa 7kW kosztuje 27 tys. zł (jak te wasze, gdy można kupić PC PW już za 10-12 tys. zł np. Anslut, a bardziej markowe Panasonic już od 16).

Taki mały dom się dobrze ociepla, dbając o jego dokładne wykonanie podczas budowy, eliminuje kominy i ogrzewa prądem (np. z buforem w 2T), gdzie koszty inwestycyjne są śmiesznie niskie w porównaniu do innych źródeł. Pytającemu polecam również wykonanie OZC dla wybranego dla siebie projektu domu i przeliczenie kosztów grzania poszczególnymi mediami. Wszystko wtedy stanie się jasne.

No i oczywiście bez względu czy to PC, prąd czy gaz, wszędzie tylko podłogówka.

Edytowane przez Myjk
Wracając do zadanego pytania , powinno się zapytać nie o piec jako całość tylko jaki palnik ,bo to jest 99% sukcesu w paleniu a wymiennik to drugorządna sprawa .Palnik powinien miec opcję automatycznego czyszczenia a nie żebyś latał i piec wygaszał i ręcznie czyścił bo się zapchało, także kup dobry palnik i zamontuj go sobie w jakim chcesz wymienniku
Wracając do zadanego pytania , powinno się zapytać nie o piec jako całość tylko jaki palnik ,bo to jest 99% sukcesu w paleniu a wymiennik to drugorządna sprawa .Palnik powinien miec opcję automatycznego czyszczenia a nie żebyś latał i piec wygaszał i ręcznie czyścił bo się zapchało, także kup dobry palnik i zamontuj go sobie w jakim chcesz wymienniku

Wracanie do zadanego pytania, przy tak małym i energooszczędnym domu, jest jałowe. Koszty zakupu "palnika" i obsługi się nie zwrócą w sensownym czasie.

Niezauważyłem ze to tak mały dom własciwie domek to wsadzic palnik na pellet do kominka i rozprowadzic to nadmuchem na dom i założyc solary na cwu

Dom jest nie tylko mały, ale także dopiero się buduje. Wsadzanie palników do kominka i ogrzewanie powietrza to zwyczajna rzeźba. Można to zrobić normalnie, po ludzku, tanio, zdrowo i bezobsługowo.

Niezauważyłem ze to tak mały dom własciwie domek to wsadzic palnik na pellet do kominka i rozprowadzic to nadmuchem na dom i założyc solary na cwu

i robić z salonu kotłownię?

• 4 months później...

Witam. Zastanawiam sie nad zakupem pieca.

Właściwie to zastanawiam sie pomiedzy

Defro sigma ekopel 16 kw , a

HT dasspell 15 kw.

Pytanie bo jestem zielony, na co zwrócić uwagę, co porównać ewentualnie jak go skonfigurować.

Chciałbym aby piec działał na zasadzie włączam guzikiem grzeje do zadanej temperatury w pomieszczeniu. Ewentualnie cały czas ale na noc obniżona temperatura.

Pozdrawiam i czekam na jakies porady wewntualnie uwagi.

Witam !

Polecam zapoznać się z kotłem na pellet Easypell marki Viessmann , który dzięki dużej modulacji mocy działa podobnie do kotła gazowego.Zapłon, odpopielanie tacy palnika oraz transport pelletu drzewnego są automatyczne, jedynym obowiązkiem jest dosypywanie paliwa. Elektroniczny regulator kotła z ergonomicznym programowaniem pozwala łatwo uzyskać pożądaną temperaturę ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. Więcej informacji o naszym urządzeniu możesz przeczytać TUTAJ.W razie pytań pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam !

• 1 year później...
warto rozważyć również taki piecyk: :spam:

On może stać w pokoju, wiec kotłownia zostanie na inne cele.

A jak wygląda czyszczenie popiołu z urządzenia w salonie?

Edytowane przez Greengaz
Tak jak w kominku najlepiej odkurzaczem. Albo otwierasz drzwiczki i wynosisz popielnik - przy odrobinie staranności jest czysto. Mam trochę klientów z zamontowanymi piecykami powietrznymi w domach energooszczednych i ludzie są bardzo zadowoleni i nie ma żadnego problemu z popiołem.

W sumie to masz dwa w jednym: kocioł i kominek w jednej obudowie :) To całkiem mądre rozwiązanie. Normalnie kupisz kocioł i jakiś kominek do salonu. W tej cenie możesz kupić jedno bardzo zaawansowane technicznie urządzenie, nawet z automatycznie czyszczonym rusztem.

Tak kiedyś się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem w salonie ale mając kocioł na pelet drugi sezon w kotłowni po praktyce raczej na coś takiego bym się nie zdecydował.Za mały zbiornik paliwa, bieganie z odkurzaczem,kurz przy zasypie i czyszczeniu,hałas przy spadającym pelecie do palnika. To raczej rozwiązanie dla tych którzy nie mają innej alternatywy na ogrzewanie i wymienione minusy im nie przeszkadzają.