Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie ściany gk, łączenia z ścianami pomalowanymi

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio kupiłem szafę którą ustawiłem obok komina/szybu wentylacyjnego który jest krzywy (odchylenie wynosi około 2.5cm), a przez prostą szafę jest to bardzo widoczne.

Chce wyprostować te dwie ścianki płytami kartonowo-giposymi i jak w Internecie znalazłem odpowiedź na temat łączenia płyt, tak nie wiem jak połączyć je potem z pomalowany ścianami (czy wystarczy samą szpachlą/gipsem?) Pół roku temu malowałem cały pokój i czy jest sposób abym nie musiał tego powtarzać oczywiści liczę się z pomalowaniem wykończonego komina.

Jestem amatorem, chętnie nauczę się czegoś nowego i zostanę bohaterem w swoim domu. Mam nadzieję że opisałem mój problem wystarczająco kompetentnie i dziękuję za każdą wskazówkę.

https://drive.google.com/file/d/0B3QK0sErHRCELVNqRnFFV3JxSFk/view

Edytowane przez Adrian422
Błąd składniowy

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

Zastosowanie płyt gipsowo-kartonowych będzie dobrym rozwiązaniem. Można je osadzić na specjalnej konstrukcji lub po prostu przykleić do ściany klejem gipsowym. Płyty należy wcześniej odkurzyć oraz zagruntować (np. używając ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny). Do łączenia płyt zalecam zastosowanie masy szpachlowej ACRYL-PUTZ® MS 30. W celu uzyskania jednolitej powierzchni można również wykorzystać wykończeniową gładź szpachlową ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Po wygładzeniu powierzchni za pomocą gładzi, jej przeszlifowaniu, odpyleniu i ponownym zagruntowaniu cienką warstwą gruntu, można przystąpić do malowania wybraną farbą nawierzchniową.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Możesz też połączyć przy pomocy gipsu szpachlowego. Mam tutaj na myśli NIDA START lub NIDA Finish. Sam tak zarabiałem miejsca połączeń płyt i bardzo dobrze to wygląda. Niektórzy jeszcze robią to przy pomocy silikonu, ale ten jedank trochę się wyróżnia od pozostałej części zabudowy.