kulibob 07.05.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Mam GGWC własnej roboty - 140m rury PE 32 w układzie spiralnym. Na razie rury przykryte tylko warstwą ziemi ok 20cm, W przyszłym tygodniu będzie zasypana reszta. Zanim to nastąpi myślałem o dwóch upgreidach: 1. zakopanie w rowie rury 25mm PE podziurkowanej wiertarką , zakrycie otworów szmatką aby ziemia nie zapchała otworów. Na końcu rury korek. Czyli otrzymuję taką podziemną linie kroplującą. To wszystko podłączone do hydroforu i uruchomiane powiedzmy raz dziennie na 30 min . Miało by posłużyć regeneracji gruntu. 2. Przykrycie na tym etapie rur styropianem 2cm zawiniętym w folie - miało by to służyć większej stabilności temperatury w ekstremalnych temperaturach zewnętrznych Co sądzicie o moich pomysłach? Trochę mi się spieszy z wykonaniem bo w przyszłym tygodniu okazjonalnie mam koparkę? Koszt wykonanie jednego i drugiego planu raczej znikomy (200zł). Edytowane 7 Maja 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 A co to ma udowodnić ...?Że tak też się da ...? Na jakiej powierzchni jest rozłożone te 140 mb spirali i jak głęboko ma być docelowo ...?Jakie są plany związane z użytkowaniem tego wymiennika ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.05.2016 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 A co to ma udowodnić ...? Że tak też się da ...? ? Nie rozumiem?? Rury są na głębokości ok 1,2 głębiej się nie dało - woda. Rury zajmują ok 25m2 plus podejścia. chłodnica to okrągła chłodnica kanałowa czterorzędowa fi 200. Mam wentylację grawitacyjną plus nawiewy przez GGWC lub bezpośredni z czerpni na zasilaniu wody/glikol w chwili obecnej 13*c rury zakryte przez ok 20-30cm ziemi.Pozostały metr będzie zasypany w tym tygodniu i dla tgo myślałem o dodaniu styropianu i "lini kroplującej". Dodanie tych 2 cm styropianu powinno chyba ustabilizować temperaturę w bardziej optymalnym przedziale(teoretyczne przeniesienie GGWC głębiej)?? Linia kroplująca powinna dać możliwość wtłoczenia pod ziemię kilku m3 w ciągu godziny, chłodnej/ciepłej wody z głębokości 12,5m?? Godzina ciągłej pracy hydroforu to do 6m3 wody i 1,3 kWh w plecy. Używanie tego nawadniania przy zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperaturze gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Nie rozumiem?? Rury są na głębokości ok 1,2 głębiej się nie dało - woda. Rury zajmują ok 25m2 plus podejścia. chłodnica to okrągła chłodnica kanałowa czterorzędowa fi 200. Mam wentylację grawitacyjną plus nawiewy przez GGWC lub bezpośredni z czerpni na zasilaniu wody/glikol w chwili obecnej 13*c rury zakryte przez ok 20-30cm ziemi.Pozostały metr będzie zasypany w tym tygodniu i dla tgo myślałem o dodaniu styropianu i "lini kroplującej". Dodanie tych 2 cm styropianu powinno chyba ustabilizować temperaturę w bardziej optymalnym przedziale(teoretyczne przeniesienie GGWC głębiej)?? Linia kroplująca powinna dać możliwość wtłoczenia pod ziemię kilku m3 w ciągu godziny, chłodnej/ciepłej wody z głębokości 12,5m?? Godzina ciągłej pracy hydroforu to do 6m3 wody i 1,3 kWh w plecy. Używanie tego nawadniania przy zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperaturze gruntu. A nie prościej zasilać bezpośrednio z hydroforu ...? to co opisujesz to taka bardziej sztuka dla sztuki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.05.2016 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 bezpośrednio z hydro to za drogo rozumiem że nawadnianie niema sensu?? a styropian z folią?? Teraz to mogę zrobić za tydzień już nie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 bezpośrednio z hydro to za drogo rozumiem że nawadnianie niema sensu?? a styropian z folią?? Teraz to mogę zrobić za tydzień już nie:) Potrzebujesz ok 300L wody na godzinę aby mieć na chłodnicy taką temperaturę jak w gruncie ... za mała powierzchnia tego wymiennika i za płytko... styropian pomoże tyle co nic a jak zaczniesz lać wodę to tak jakby zasilać bezpośrednio więc po co ten wymiennik ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.05.2016 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 za mała powierzchnia tego wymiennika i za płytko... Czyli swoje GGWC mogę sobie wsadzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Czyli swoje GGWC mogę sobie wsadzić?? Wszystko zależy od tego ile energii i o jakiej temperaturze chcesz uzyskać ... np do chłodzenia domu w lecie to się nie nadaje , musiałby by być znacznie głębiej i na znacznie większej powierzchni ułożony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.05.2016 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Wszystko zależy od tego ile energii i o jakiej temperaturze chcesz uzyskać ... np do chłodzenia domu w lecie to się nie nadaje , musiałby by być znacznie głębiej i na znacznie większej powierzchni ułożony ... Głębiej się nie dało te rury praktycznie leżą w wodzie czyli warunki idealne?? A jesli nie będzie wyrabiał to mam pod fundamentem przekopane rury dodatkowe niestety trzeba będzie zastosować pod ziemią złączki, kolejne 140m rury i kopara. Widziałem w necie że na żwirowca kładzie się styropian więc dla czego miało bo to nic nie dać?? Na razie działa super ale upałów jeszcze niema a zimą przy -16 woda w rurach miała 2*c ale jeszcze nie było chłodnicy. Przynajmniej powietrze jest przefiltrowane filtr f3+f7 Edytowane 8 Maja 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts