Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie instalacji pod klimatyzację...

Recommended Posts

W przyszłości w domu mają być zainstalowane dwa splity - salon + sypialnia na poddaszu.....a że jestem na etapie wylewek pomyślałem nad poprowadzeniem instalacji do klimatyzacji....moje pytanie do znawców tematu jakie przewody należy położyć?

Jednostki wewnętrzne mam już wybrane, w instrukcji mają podane:

- Średnica rur [ciecz/gaz] mm 1/4"-1/2"

rozumiem puszczam dwa przewody 1/4 i 1/2 coś takiego http://allegro.pl/rura-miedziana-chlodnicza-w-otulinie-1-2-na-metry-i5378581959.html

wiem też, że trzeba puścić przewód do sterowania 4x1.5mm2 lub 5x1.5mm2

Teraz moje pytanie:

1. Czy trzeba puścić również przewód elektryczny od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej tzw. zasilanie 3x2.5mm2???

2. Czy oprócz tych dwóch rur chłodniczych w izolacji trzeba puścić odprowadzenie skroplin? Jeżeli tak jakim przewodem? Czy najlepiej skropliny puścić na zewnątrz? Jaki zrobić spadek?

Czy wpuścić je do pionu kanalizacji - pion mam metr w bok od jednostek wewnętrznych?

Edytowane przez Hanss

W przyszłości w domu mają być zainstalowane dwa splity - salon + sypialnia na poddaszu.....a że jestem na etapie wylewek pomyślałem nad poprowadzeniem instalacji do klimatyzacji....moje pytanie do znawców tematu jakie przewody należy położyć?

Jednostki wewnętrzne mam już wybrane, w instrukcji mają podane:

- Średnica rur [ciecz/gaz] mm 1/4"-1/2"

rozumiem puszczam dwa przewody 1/4 i 1/2 coś takiego http://allegro.pl/rura-miedziana-chlodnicza-w-otulinie-1-2-na-metry-i5378581959.html

wiem też, że trzeba puścić przewód do sterowania 4x1.5mm2 lub 5x1.5mm2

Teraz moje pytanie:

1. Czy trzeba puścić również przewód elektryczny od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej tzw. zasilanie 3x2.5mm2???

2. Czy oprócz tych dwóch rur chłodniczych w izolacji trzeba puścić odprowadzenie skroplin? Jeżeli tak jakim przewodem? Czy najlepiej skropliny puścić na zewnątrz? Jaki zrobić spadek?

Czy wpuścić je do pionu kanalizacji - pion mam metr w bok od jednostek wewnętrznych?

Ad.1 W dtr urządzenia znajdziesz gdzie podłącza się zasilanie.

Tak samo przekroje kabli.

Zasilanie ciągnie są do jednej z jednostek, a następnie łączy obie ze sobą.

Co i gdzie znajdziesz w DTR.

Ad. 2

Razem z rurami puszczasz kable sterujące i zasilające.

Skropliny najlepiej odprowadzić grawitacyjnie do kanalizacji, nie zapominając o syfonie.

Ad.1 W dtr urządzenia znajdziesz gdzie podłącza się zasilanie.

Tak samo przekroje kabli.

Zasilanie ciągnie są do jednej z jednostek, a następnie łączy obie ze sobą.

Co i gdzie znajdziesz w DTR.

Ad. 2

Razem z rurami puszczasz kable sterujące i zasilające.

Skropliny najlepiej odprowadzić grawitacyjnie do kanalizacji, nie zapominając o syfonie.

Ad. 1 Zasilanie będzie podłączone do jednostki zewnętrznej...

Czyli rozumiem, że tak i tak między nimi, oprócz kabla do sterowania musi być kabel 3x2.5mm2???

Ad. 2 Tak zrobię, grawitacyjnie do kanalizacji, ale jaki "syfon" - poproszę jakiś link.

Z góry serdecznie dziękuję...:)

Edytowane przez Hanss

Ad. 1 Zasilanie będzie podłączone do jednostki zewnętrznej...

Czyli rozumiem, że tak i tak między nimi, oprócz kabla do sterowania musi być kabel 3x2.5mm2???

Ad. 2 Tak zrobię, grawitacyjnie do kanalizacji, ale jaki "syfon" - poproszę jakiś link.

Z góry serdecznie dziękuję...:)

Sprawdź w DTR bo raczej nie trzeba 3x2,5 między jednostkami - 3x1,5 powinien wystarczyć.

Syfon kulowy.

Podłączę się, bo mam podobna sytuację. Zamierzam zrobić chłodzenie za pomocą powietrznej pompy ciepła i fancoili kanałowych AUX AFC-68HC-(3+1)R.

Ktoś podpowie jakimi rurami najlepiej i najtaniej spiąć to w całość? W sumie zamierzam podłączyć 2 jednostki na salon + jadalnia i jeden w sypialni na piętrze.

Zastanawiałem się czy nie można by ich podłączyć zwykłymi rurkami pex w otulinie? Tylko jakie dać przekroje?

No i czy robić to na trójnikach czy zastosować rozdzielacz 3 sekcyjny i pociąć do każdego z osobna?

Najlepiej trzymaj się średnicy przyłączy do fancoili.

Jeśli trójnikami to średnice stopniujemy w zależności od przepływu.

W przypadku rozdzielacza mamy jedną średnicę.

Materiał nie ma znaczenia.

Zaizoluj to otuliną kauczukową.

Lepiej jest dać 1 cm kauczuku, niż 5 cm wełny.

Zadbaj, by izolacja była ciągła, tak by zamknęła dostęp powietrza do rury.