konrdzik 08.05.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Witam , stoję przed dylematem wyboru foli- membrany na dach .Dach 250m2 kąt nachylenia 25 stopni , poddasze nie użytkowe , planuje bez deskowania .Jestem zielony w tym temacie , proszę doradzić jaką folię wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 08.05.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Witam , stoję przed dylematem wyboru foli- membrany na dach .Dach 250m2 kąt nachylenia 25 stopni , poddasze nie użytkowe , planuje bez deskowania . Jestem zielony w tym temacie , proszę doradzić jaką folię wybrać ? Dorken delta maxx plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 08.05.2016 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 A co myslisz o dorken DELTA-VENT S lub tyvek solid a moze pro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 08.05.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Ja pisałem do folnet to z niższych cen proponują tyvek pro a najlepsza to niby delta max choć osobiście żadnej z nich na żywo jeszcze nie macałem ogólnie rozważam czy warto dołożyć do delta max tym bardziej, że jest 15 lat gwarancji z odszkodowaniem 4tyś euro pytanie czy faktycznie jest znacznie lepsza niż tyvek pro mniej ludzi ją kupuje i mało ocen na jej temat głównie marketing w sieci.Ogólnie mam podobny dylemat tylko ja jeszcze rozważam deskowanie z papą jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.05.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Ogólnie mam podobny dylemat tylko ja jeszcze rozważam deskowanie z papą jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem niestety. Powertuj jeszcze wątki dotyczące dachów i zdecydowanie rozważ pełne deskowanie i krycie wstępne papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 10.05.2016 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Ja wybralem bez deskowania. Moje pytanie brzmi skoro be deskowania i folia- membrana, to cZy swiatlo ktore dostanie sie od strony wysuniecia dachu ( tam gdzie nie bedzie podbitki jeszcze) nie zaszkodzi foli. A jesli tak jak to zabezpieczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.05.2016 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Oczywiście że zaszkodzi, nawet światło rozproszone wpadające na poddasze przez świetliki degraduje folię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 11.05.2016 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Oczywiście że zaszkodzi, nawet światło rozproszone wpadające na poddasze przez świetliki degraduje folię .... Nie bądż taki żartowniś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.05.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 . Nie bądż taki żartowniś. Poczytaj tematyczne wątki związane z dachami. Światło - rozproszone i odbite, także wpadające przez okna wyłazowe - degraduje membrany dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 11.05.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 A co myslisz o dorken DELTA-VENT S lub tyvek solid a moze pro ? Nie ma znaczenia co ja myślę , ważne co mówili dekarze . Skoro membrana trzeba wybierać najlepszą , Dorken do nich należy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 12.05.2016 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Poczytaj tematyczne wątki związane z dachami. Światło - rozproszone i odbite, także wpadające przez okna wyłazowe - degraduje membrany dachowe. O tym ze nie można narażać na uv to czytałem i wiem ze każda ma jakiś bezpieczny okres naswietlania. A co w takim tazie zrobic i jak zabezpieczyc cześć dachu na okapem tam gdzie podbitka , myslalem o czarnej foli budowlanej , czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.05.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 I znowu miejska legenda -światło wpadające oknem powoduje rozpad folii dachowej bo UV niszczy folię.Proponuję każdemu wystawić się przez miesiąc na całodzienne opalanie w szklarni przy zamkniętych oknach - z pewnością będziecie opaleni:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 12.05.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Moje okulary fotochrmatyczne ściemniają się reagując na UV. Anie w domu ani w aucie się nie ściemniają. Stąd przypuszczam, że nie przepuszczają UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 12.05.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 I znowu miejska legenda -światło wpadające oknem powoduje rozpad folii dachowej bo UV niszczy folię. Proponuję każdemu wystawić się przez miesiąc na całodzienne opalanie w szklarni przy zamkniętych oknach - z pewnością będziecie opaleni:lol2: Ta miejska legendę również szerzy forumowy ekspert od dachów niejaki Andrzej Wilhelmi, tak wiec uważaj bo za chwilę dostaniesz odpowiedź, że się na dachach nie znasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 12.05.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Gdzie nie przyłożysz ucha tam inaczej mówią chodziłem ostatnio po hurtowniach to żadna z nich nie poleca papy znowu fakt polecają niektórzy deskować ale na to folię tu najczęściej polecają papę.Co do UV to również czytałem że wpadające światło przez okno w szczycie może ją degradować w jakimś tam artykule, i choć jest znacznie słabsze to jednak przez szkło UV też przechodzi nieprawdą jest że przez szkło się nie opalisz to tylko mit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 12.05.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 ^^Oczywiście, że szkło przepuszcza UVA i UVB, jedno w stosunkowo małym stopniu drugie trochę bardziej, pytanie które jest bardziej szkodliwe dla membran czy UVA czy UVB i oczywiście ta przepuszczalnośc zależy od konkretnego okna i zastosowanych w nich materiałach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.05.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 ^^ Oczywiście, że szkło przepuszcza UVA i UVB, jedno w stosunkowo małym stopniu drugie trochę bardziej, pytanie które jest bardziej szkodliwe dla membran czy UVA czy UVB i oczywiście ta przepuszczalnośc zależy od konkretnego okna i zastosowanych w nich materiałach... Miłego opalania się przez szybę. Pewnie nie znam się bo jestem fizykiem.więc gdzie mi tam do dekarza A na poważnie - kłopoty mają ci co położyli folię i przez parę miesięcy dach czekał na dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 12.05.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 ^^Nie no opalić się da, tylko ten proces trwa w zależności od tego ile konkretne szkło zastosowane w danym oknie przepuszcza UVA i UVB - bo to zależy od konkretnej budowy okna - jakiej grubości szyby, czy mają dodatkowe warstwy na sobie które ograniczają przepuszczalność UV itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 12.05.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 http://www.ofeminin.pl/pielegnacja/slonce-opala-tez-przez-szybe-s598626.html Zresztą osobiście nie potrzebuję jakiś info z netu widziałem na własne oczy jak osoba starsza leżąca w łóżku przy oknie normalnie się opaliła w lato fakt jest to proces dłuższy niż przy bezpośrednim opalaniu ale jednak opala. I tym bardziej fizyk powinien coś takiego wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts