MarysiaMarysia 08.05.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Witam, jak obecnie wygląda kwestia odpowiedzialności dewelopera za wady fizyczne nieruchomości typu ogródki przydomowe wydzielone do wyłącznego korzystania właścicielom mieszkań?Kupiłam mieszkanie z ogródkiem i miejscem postojowym. Gdy zaczęłam przekopywać ziemię aby przygotować ją do nasadzenia roślinami, odkryłam w ziemi zanieczyszczenia typu kawałki cegieł, gruz ceglany, skorupy betonowe, szkło, styropian. Deweloper obiecywał w ogródkach humus. Ale w rzeczywistości pod cienką warstwą ziemi mam coś w rodzaju śmietnika - gruzowiska. Aby posadzić rośliny musiałabym najpierw oczyścić ziemię - to wiąże się z kosztami typu kontener na zanieczyszczenia oraz usługa usuwania zanieczyszczeń spod ziemi. Bo sama nie dam rady wykopywać tych śmieci - jest ich zbyt dużo i są powbijane w gliniastą warstwę ziemi która znajduje się pod powierzchnią ziemi nawiezionej przez dewelopera.Po wykopaniu śmieci trzeba będzie zapewne dosypać ziemi. Dochodzi zatem koszt dodatkowej ziemi.(kupno, transport, rozsypanie i utwardzenie powierzchni ogródka) Czy mogę z tytułu rękojmi domagać się od dewelopera poprawienia wykonania ogródka - czyli wykopania śmieci i w ich miejsce nawiezienia ziemi? Ogródek jest częścią nieruchomości wspólnej z prawem wyłącznego korzystania dla mnie (właściciela mieszkania na parterze). Kupując mieszkanie z ogródkiem i miejscem postojowym w prospekcie informacyjnym dołączonym do umowy sprzedaży można przeczytać, że w cenie mieszkania jest cena za ogródek i miejsce postojowe. W rzeczywistości zatem zapłaciłam zarówno za ogródek jak i za miejsce postojowe. Edytowane 8 Maja 2016 przez MarysiaMarysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts