KrissP 08.05.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Witam. Za kilka dni mam zamiar rozpocząć kładzenie kleju i siatki na styropianie (domek jednorodzinny), w związku z tym mam dwa pytania. - czy obróbka narożników domu i okien może być zrobiona w odstępie kilku dni od położenia siatki na danej ścianie?, czyli jednego dnia obrobię sobie okna a za 2 - 3 dni całą jedną ścianę, za następne 2-3 dni drugą ścianę itd. ? - w narożnikach otworów okiennych daje się dodatkowe wstawki z kawałków siatki (diagonalnie), daje się to na już położoną wcześniej siatkę tą co leży na całej ścianie z klejem (dalej od styropianu) czy te wstawki powinny być pod siatką (bliżej styropianu) dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 10.05.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Obróbka narożników (otworów okiennych, połączenia ścian, itp.) powinna zostać wykonana 2-3 dni wcześniej (przed zatapianiem siatki) by klej przy którego pomocy będą mocowane kątowniki z siatką miał możliwość uzyskania stabilnego połączenia. Obróbki wykonuje się przy użyciu tego samego kleju co do zatapiania siatki, np. klej uniwersalny Termo Organika TO-KU. Zaproponowany przez Pana sposób wykonania jest jak najbardziej poprawny. Jeżeli chodzi o drugie pytanie, to w pierwszej kolejności wykonujemy wzmocnienia narożników przy otworach okiennych (wzmocnienie diagonalne) przy pomocy pasków z siatki zbrojącej, przyklejanych pod kątem 45 do linii pionowych. Siatki zbrojąca zatapiana w kleju powinna stanowić jednolitą ciągłą warstwę. Odwrócenie tej kolejności może spowodować powstanie widocznych nierówności po nałożeniu tynku. Więcej szczegółowych informacji można znaleźć pod linkiem poniżej. (Wkrótce aktualizacja nowelizowanych Rekomendacji ITB.) https://termoorganika.pl/sites/default/files/5211e1048fcad3.21302755RT%20ITB-1167_2013%20System%20ocieplen_0.pdf Witam. Za kilka dni mam zamiar rozpocząć kładzenie kleju i siatki na styropianie (domek jednorodzinny), w związku z tym mam dwa pytania. - czy obróbka narożników domu i okien może być zrobiona w odstępie kilku dni od położenia siatki na danej ścianie?, czyli jednego dnia obrobię sobie okna a za 2 - 3 dni całą jedną ścianę, za następne 2-3 dni drugą ścianę itd. ? - w narożnikach otworów okiennych daje się dodatkowe wstawki z kawałków siatki (diagonalnie), daje się to na już położoną wcześniej siatkę tą co leży na całej ścianie z klejem (dalej od styropianu) czy te wstawki powinny być pod siatką (bliżej styropianu) dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts