KyRaA 08.05.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Oczywiście co by to było, gdyby na początku budowy domu, nie było jakiś kłód pod nogi Sprawa ma się tak: Mamy działkę, na której stoi dom oraz chlewik. Chcemy wybudować nowy dom za starym, będzie trochę nachodził na chlewiki. Złożyliśmy podanie o pozwolenie na rozbiórkę chlewika i budowę nowego domu (włącznie z mapką, w którym miejscu na działce ma stać nowy budynek). Stary dom, chcemy rozebrać dopiero wtedy, kiedy nowy będzie już stał. Jest kilka powodów począwszy od tego, że wolimy odsunąć się od ulicy, bo obecna linia zabudowy wydaje nam się być zbyt blisko ulicy (mimo, że na dzień dzisiejszy jest tam mały ruch - nie wiem co będzie za 5 czy 10 lat), kończywszy na zobowiązaniu wobec mojej mamy oraz faktem, że stary dom, mimo wszystko, jest naszym zabezpieczeniem mieszkaniowym na przyszłość (na wpadek, gdyby zabrakło nam funduszy na dokończenie budowy nowego domu - zawsze możemy zamieszkać w starym). Kilka dni temu dostaliśmy pismo z Urzędu Miasta z zapytaniem, czy stary dom jest zamieszkały oraz czy planujemy jego rozbiórkę po wybudowaniu nowego. Obawiam się, że będą chcieli nam nakazać najpierw rozebrać stary dom i postawić nowy, w miejscu starego, tylko po to, by zachować linię zabudowy. Chwilę temu skleciłam wyjaśnienie dla UM, jednak nie wiem czy warto uczciwie pisać, jakie mamy plany co do starego domu, czy lepiej udać głupa i odpisać im, że nie planujemy rozbiórki starego domu. Jak sądzicie? Warto być uczciwym? W sumie wiele razy dostałam po łapach za uczciwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 09.05.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Pierwszy raz spotkał bym sie z czyms takim ze urząd nie zgodził by sie na to by dom był w głębi działki - z reguły czepiają sie tego że jest za blisko drogi. Może chodzi im o to że nowy dom planujecie za blisko starego, lub będzie za mało terenów zielonych na działce? Bo żeby nie okazało się że odpiszesz że nie chcesz burzyć a oni nie pozwolą wtedy nowego wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KyRaA 09.05.2016 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Działka jest na przedmieściach, z tyłu kawałek pola, obok miejsce na ogródek i przejazd dla kombajna Jest coś takiego jak linia zabudowy i najbardziej obawiam się, że oni będą chcieli na nas wymusić, byśmy budowali nowy dom, wg tej właśnie linii... turalyon - dajesz mi nadzieję, że może warto będzie uczciwie przedstawić sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KyRaA 14.05.2016 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Hmm ... sprawa ma się tak, ze faktycznie napisaliśmy zgodnie z prawdą iiiiii ... teraz nie wiemy co dalej, bo dostaliśmy pismo z UM, a dokładniej "projekt decyzji o warunkach zabudowy dla inwestycji (...)", jest napisane, na koniec że powinien być załącznik, ale go nie ma Czy jest to możliwe, że to jest jakiś błąd ludzki (ktoś zapomniał wrzucić w kopertę ten załącznik)? Bo tak się zastanawiam co my mamy zrobić z tym pismem, z którego nic więcej nie wynika? To chyba nie tak ma wyglądać to pismo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts