klaudiusz_x 08.05.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Jutro, tj. 9 maja w poniedziałek. Początek około 13:12 naszego czasu.Koniec po 20 godzinie.Zapowiada się ładna pogoda, warto.Taka odskocznia od codzienności. Będzie widoczny tylko przez teleskop z odpowiednim zabezpieczeniem.Merkury na tle słońca jest maleńką kropką. https://pl.wikipedia.org/wiki/Tranzyt_Merkurego Edytowane 8 Maja 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.05.2016 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Wrzucam 2 moje zdjęcia. Pierwsze z cyfrówki Canon 350d, pożyczonej i podpiętej na szybko pod mój teleskop pod lustro główne: link Drugie wykonane moją komórka xiaomi mi4c w projekcji okularowej: link2 Na podsumowanie, kompilacja całego zjawiska na YT: Edytowane 11 Maja 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 11.05.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Piękne zdjęcia. Na jakim zwierciadle robiłeś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.05.2016 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Newton 203/1000Filtr ND5 mam tylko 175mm.To z komórki było cyknięte na lvw22. Na naglerze 9, komórka nie ostrzyła. Właśnie na naglerze były znacznie ładniejsze widoki.Zobacz na słońce z komórki z góry po lewej.Jest bardzo ładna struktura.Na zdjęciu z canona tego nie widać.Lustrzankę mam bardzo rzadko. Nie umię się nią posługiwać w sensie doboru odpowiednich parametrów.Canon podpięty w ognisku głównym przez odpowiednią przejściówkę.Zdjęcie zrobione wężykiem. Telefon ręcznie cykane z automatu i algorytmu xiaomi. Edytowane 11 Maja 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 11.05.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Jesteś obserwatorem pasjonatem czy zajmujesz się może zawodowo astronomią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.05.2016 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Cały sprzęt zakupiłem przed 2011r.Potem rozpocząłem budowę domu.Poległem ze względu na brak czasu.Jednak większe wydarzenia, śledzę na bieżąco. Biorę urlop z pracy kiedy jest zaćmienie, tranzyt, czy zakrycie większych planet przez księżyc. Kiedy wprowadzę się do nowego domu, będę miał więcej czasu, pewnie więcej czasu spędzę na obserwacjach.Na razie nie mam sił. Dom pochłania za dużo energii.Jednak patrzę bez uzbrojonego oka.To trzeba lubieć. Na to nie jest potrzebny teleskop i nawet lornetka. Edytowane 12 Maja 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 11.05.2016 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Podziwiam i szczerze zazdroszczę pasji. Miałem kolegę astronoma, który próbował mnie zarazić obserwacjami. Marny ze mnie jednak był uczeń. Bardziej podobała mi się astrofizyka,bo bez konieczności zarywania nocy. Ale szczególnie nocne zajęcia na uczelni, wspominam bardzo miło . Nie znam się specjalnie na sprzęcie z tego co piszesz, to masz całkiem fajny zestaw. My mieliśmy jakiegoś chyba Celestrona ze spektroskopem i cykaliśmy na kliszowych Hasleblatach zdjęcia gwiazdkom, chociaż nas bardziej interesowały wówczas ładniejsze koleżanki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.05.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Pepeg, ty się nie zajmuj myślowymi problemami. Zaczniesz się zastanawiać nad nieskończonością, problemami istnienia itp - a już teraz jesteś w marnym stanie psychicznym. Odpuść sobie Wszechświat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 12.05.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Zakompleksiony trollu, nie mogłeś biedaku nic na temat mądrzejszego powiedzieć, to chociaż sobie bąka dziarsko puściłeś ? Miało być dowcipnie i inteligentnie a znów ci wyszło jedynie prymitywnie i żałośnie. I ty się jeszcze o stan cudzej psychiki martwisz? Bardzo ci współczuję, odpuść sobie złośliwości, bo w tym też cienki bolek jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.05.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Zakompleksiony trollu, nie mogłeś biedaku nic na temat mądrzejszego powiedzieć, to chociaż sobie bąka dziarsko puściłeś ? Miało być dowcipnie i inteligentnie a znów ci wyszło jedynie prymitywnie i żałośnie. I ty się jeszcze o stan cudzej psychiki martwisz? Bardzo ci współczuję, odpuść sobie złośliwości, bo w tym też cienki bolek jesteś. Ot - taka poprawniepolityczna wypowiedź tutejszego postępowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts