Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie poziomu działki

Recommended Posts

Dom już stoi. Działkę chciałbym podnieść tak około 80-100cm. Problem jest taki że jest już siatka z 3 stron. Nie wiem jak zaplanować to podwyższenie tuż przy siatce (żeby ziemia nie wysypywała się przez oczka siatki i nie naciskała na nią, poza tym to by wyglądało b.nieładnie)....poza tym jest sąsiad i chciałbym to zrobić tak żeby nie miał problemu w związku z moim podwyższeniem.

Podobno istnieją jakieś "przęsła" które można postawić tak 1 metr od siatki i stanowią one barierę. A ten 1 metr miedzy przęsłem a siatką posadzić Tuje.

Proszę o porady jak to można zaplanować.

..poza tym jest sąsiad i chciałbym to zrobić tak żeby nie miał problemu w związku z moim podwyższeniem

Przy podniesieniu terenu o metr (?!) sąsiad ma nie mieć problemu? Podejrzewam, że to co planujesz jest niezgodne z Prawem Wodnym ale pozostaje wiara w to, że sąsiad nie zgłosi tego do nadzoru budowlanego.

Do wykonania skarp służą mury oporowe, możesz kupić gotowe np "L", skrzynkowe albo zrobić z gabionów.

Edytowane przez KDWJ

Jak legalnie chesz to zrobić to zacznij od pisma do gminy. Podniesienie działki o metr to naprawdę jest sporo ziemi przy 10 arach to jest przynajmniej 1200m3 ziemi - bo ciężarówka przywozi przecież nieubitą - to jakieś 100 wywrotek 3 osiowych Edytowane przez turalyon

Na sąsiedniej działce deweloper podniósł z jednej strony poziom, bo chciał wyrównać teren wokół wybudowanego bloku.

drogba_37 jeśli chcesz, to zrobię zdjęcie, zobaczysz jak jest to rozwiązane. Nie mamy żadnych problemów z zalewaniem, jedynie można dywagować, czy to estetycznie wygląda. Wybudowany został murek, nasypana ziemia a na tym ułożyli kostkę.

Przy obecnie budowanym domu mamy podobną sytuację, z tym, że to nam fundamenty z jednej strony wystają na zewnątrz i trzeba będzie obsypać. Nazywa się to niwelacją terenu i jest ujęte w dokumentacji do PnB.

Bardzo dziękuje @mother_nature za zainteresowanie sie tematem.

Bardzo chętnie zobaczę zdjęcia jak to jest rozwiązane na tej sąsiedniej działce.

U mnie też wystają mury fundamentów. U mnie sąsiad ma taki dom "na wyspie", mnie to się w ogóle nie podoba, dlatego chciałbym wyrównać w inny sposób.

Nie chce Cię wprowadzić w błąd, więc powiem Ci jak było w moim przypadku. Niwelacja terenu nie jest robotą budowlaną więc przepisy Prawa Budowlanego jej nie dotyczą. Chyba, że niwelacja jest robotą przygotowawczą przy budowie domu, ale wtedy jest ujęta w PnB. Ja swoją działkę wyrównalem zaraz po kupieniu, poszło 6 samochodów trzyosiowych (przykryłem ok. 25% działki warstwą 30-50cm). Mi powiedziano w starostwie, że nic nie muszę zgłaszać, tylko robić "z głową". Edytowane przez kemot_p

Nie chce Cię wprowadzić w błąd, więc powiem Ci jak było w moim przypadku. Niwelacja terenu nie jest robotą budowlaną więc przepisy Prawa Budowlanego jej nie dotyczą. Chyba, że niwelacja jest robotą przygotowawczą przy budowie domu, ale wtedy jest ujęta w PnB. Ja swoją działkę wyrównalem zaraz po kupieniu, poszło 6 samochodów trzyosiowych (przykryłem ok. 25% działki warstwą 30-50cm). Mi powiedziano w starostwie, że nic nie muszę zgłaszać, tylko robić "z głową".

No wlasnie, z glowa :) kiedys tu na forum ktos wrzucik zdjeci jak sasiad tak podniosl teren ze bylo widac polowe kola od ciezarowki nad 1,5m plotem :)

A inny wrzucil jak sasiad zrobil murek, ktory nie wytrzymal ziemi i mocnego deszczu o polowa zawqrtosci dzialki sasiada wplynela mu do ogrodka

Jaka jest odległość domu od granicy? Bo ten mur oporowy to ja bym zrobił nie metr, jak chce autor tylko ze 2-3 od granicy, a ziemię pomiędzy domem, a murem oporowym zrobiłbym ze spadkiem, żeby mur nie był zbyt wysoki, bo mogą nie przyjąć zgłoszenia no i żeby mniej ziemi na niego napieralo.

Budowę muru chyba można zgłosić w ramach budowy podjazu, utwardzen itp.

Przepraszam, że tyle to trwało, nie miałam niestety wcześniej czasu na zrobienie zdjęć.

IMG 001m.jpg

IMG 002m.jpg

Tak jak wcześniej pisałam, wokół bloku jest kostka. Płot z tym murem stoi równo w granicy, nic nie było uzgadniane z właścicielami działki, z której zrobiłam zdjęcie, ale też właściciele nie zareagowali po wybudowaniu.

Panie i Panowie, bardzo dziekuje za zdjęcia i w ogóle za odzew i porady

Pozwoliłem sobie na naszkicowanie (w jakże dziecinny sposób ale inaczej nie umię ;) jak u mnie sytuacja wygląda i co planuje zrobić. Nie mierzyłem jeszcze dokładnie jaka jest różnica poziomów mojego domu względem drogi przed domem, a tym samym o ile podniosę poziom ziemi na mojej działce. Wcześniej wspomniany 1 metr mógł być podany na wyrost, nie wykluczone że będzie mniej.

mur_oporowy.c.pdf

• 6 months później...
W naszym kraju jest niestety samowolka i kto ma chody w urzędzie ten wygrywa. Mój sąsiad podniósł teren o 3m!!! na działce sąsiadującej. Zrobił tam skład węgla. Mało tego ludzie urządzili sobie tam wysypisko śmieci i wyrzucają tam popioły z pieców, gruzy, odpady zielone i inne. Pojawiają się już pierwsze szczury. Po mojej interwencji została wykopana jedynie fosa żeby nie zalewało mi działki. Fosa ta już dawno zarosła. Moje walki w urzędzie nie przyniosły żadnego skutku :(.Nie dość ze z okna mam widok na wielka skarpę to na dodatek moja działka która jest budowlana straciła na wartości bo kto będzie chciał stawiać obok składu z którego się kurzy od węgla , dwa w dolinie bo teren obok jak mowie jest juz podniesiony do 3 m dom kolo Nie wiem już co z tym robić ręce opadają. Dobrze, ze mam dom położony ciut dalej bo nie wiem jakby to wyglądało. Raz ze elewacja byłaby czarna od kurzu z węgla, dwa woda, trzy drgania budynku przy uderzeniach naczepy zwalającej węgiel. Prośby o zaprzestanie podnoszenia terenu nie przynoszą efektu. Dodam ze działka na której jest podnoszony teren jest w części budowlana a w części rolna położona na terenie parku krajobrazowego a dołem działki płynie rzeka.