Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze elektrycznie dla pompy ciepła

80x86

Recommended Posts

Przygotowuje miejsce dla pompy ciepła powietrze-woda i zastanawiam się co potrzebuję od strony elektrycznej. Chciałbym zrobić to możliwie uniwersalnie, żeby nie okazało się za pół roku że zmienię model pompy i muszę ciągnąć inny kabel, albo za ileś tam lat jak przyjdzie zmienić urządzenie żeby nie było problemu.

Przewód trójfazowy 5x2,5mm czy 5x4mm? Dodatkowo jednofazowy 2,5mm czy 4mm?

Jakie zabezpieczenie dać?

Elektryk zamontował 3x16A i przewód 5x2,5mm - nie będzie to mało?

Do jednostki wewnętrznej grzałki C.O 5x4mm2 grzałki cwu 5x2,5mm2

jednostka zewnętrzna 5x2,5mm 2 Ale jak by miała być 1 fazowa to 4 mm 2

pomiędzy jednostkami 5x1,5 mm

i kabelek do czujki zewnętrznej od jednostaki wewnętrznej 2x1 mm

jeszcze można położyć kabel od alarmu do jednostki zewnętrznej

Generalnie im grubszy kabel tym mniej sie grzeje ( straty).

Ja w ofercie na pompę ciepła Panasonic SDC 3-fazowa 9kW mam przygotować przewody zasilające:

- przewód przyłączeniowy nr 1 - 5x2,5mm2 + zabezpieczenie S303 B16

- przewód przyłączeniowy nr 2 - 3x2,5mm2 + zabezpieczenie S301 B16

Zasilanie sprężarki inverter na zewnątrz jest po stronie firmy montującej pompę.

Elektryk który robił mi instalację zastosował przewód 5x4mm2 oraz 3x2,5mm oczywiście wszystko zabezpeiczył różnicówką oraz S301 i S303

Przygotowuje miejsce dla pompy ciepła powietrze-woda i zastanawiam się co potrzebuję od strony elektrycznej. Chciałbym zrobić to możliwie uniwersalnie, żeby nie okazało się za pół roku że zmienię model pompy i muszę ciągnąć inny kabel, albo za ileś tam lat jak przyjdzie zmienić urządzenie żeby nie było problemu.

Przewód trójfazowy 5x2,5mm czy 5x4mm? Dodatkowo jednofazowy 2,5mm czy 4mm?

Jakie zabezpieczenie dać?

Elektryk zamontował 3x16A i przewód 5x2,5mm - nie będzie to mało?

Pytanie podstawowe to jakiej mocy pompa oraz czy bedzie 1/3 fazowa. Najbezpieczniej dać 4mm^2 ale jak niedaleko licznika to i 2.5 bedzie OK.

Co do bezpieczników, to juz zalezy od pompy bo czasami niektóre inwertorowe pompy mają duży prąd startowy i wtedy trzeba dać np B20.

Ja mam osobne obwody zasilające do grzałek i pompy oraz osobne bezpieczniki

Pytanie podstawowe to jakiej mocy pompa oraz czy bedzie 1/3 fazowa. Najbezpieczniej dać 4mm^2 ale jak niedaleko licznika to i 2.5 bedzie OK.

Co do bezpieczników, to juz zalezy od pompy bo czasami niektóre inwertorowe pompy mają duży prąd startowy i wtedy trzeba dać np B20.

Ja mam osobne obwody zasilające do grzałek i pompy oraz osobne bezpieczniki

Mam kilka ofert, jedne są jednofazowe, inne trójfazowe. Rozrzut mocy od 7 do 16kW (tutaj gość ewidentnie przesadził).

Elektryk robiąc instalację przygotował 5x2,5 i 3x2,5 z zabezpieczeniami 16A, ale czytając wcześniejsze odpowiedzi oraz chcąc rozwiać moje obawy, zmienię przewody na 4mm. Lepiej mieć zapas niż później kombinować.

Mam kilka ofert, jedne są jednofazowe, inne trójfazowe. Rozrzut mocy od 7 do 16kW (tutaj gość ewidentnie przesadził).

Elektryk robiąc instalację przygotował 5x2,5 i 3x2,5 z zabezpieczeniami 16A, ale czytając wcześniejsze odpowiedzi oraz chcąc rozwiać moje obawy, zmienię przewody na 4mm. Lepiej mieć zapas niż później kombinować.

Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś o urządzeniu może warto zapytać o ofertę firmy Viessmann? Mamy bardzo bogatą ofertę pomp ciepła z rodziny Vitocal :)

Zachęcam do zapoznania się z naszymi urządzeniami TUTAJ aktualna oferta cenowa lub do zadania zapytania ofertowego TUTAJ :)

W razie pytań służę pomocą!

No to ja mam pytanie. Zresztą podobne jak autor i zostało pominięte. Jakie zabezpieczenia, najbardziej chodzi mi o przepieciowke, model mojej pompy w stopce

Cała szczegółowa dokumentacja techniczna urządzeń: TUTAJ - wystarczy wpisać model urządzeń

Mam nadzieję, że znajdzie Pan tam wszystkie informacje, których Pan potrzebuje :)

Przepięciówki są w klasach A,B ,C I D i dla pc warto zamontować wszystkie zgodnie z instrukcją.

W takim razie gdzie zamontujesz A ?

Co do B, C i D to zgoda.

Ja D zamontowałem bezposrednio w metalowej obudowie pompy wiec powinienem maksymalnie pozbyc się przepięć indukowanych od zwodu piorunochronu, który jest ok 1m od pompy :-/

To nie pisz "warto zamontować wszystkie" bo montaż zabezpieczenia klasy A nie jest mozliwy przez zwyklego zjadacza chleba... Chyba że Ty pracujesz w Tauronie i montujesz takie zabezpieczenia, to można bylo by Ci to wybaczyć, w przeciwnym razie to siejesz dezinformacje na forum

Ciekawe co ma zrobić np. kobietka z klasą D .dla niej też nie jest to możliwe .( nic nie mam do kobiet , u mnie w firmie mam dziewczynę elektryka).

Może się mylę ,ale wystarczy tego dopilnować i zlecić montaż.

Sorrki za dezinformację ,jakoś tak wyszło.

Wybaczysz?

Ciekawe co ma zrobić np. kobietka z klasą D .dla niej też nie jest to możliwe .( nic nie mam do kobiet , u mnie w firmie mam dziewczynę elektryka).

Może się mylę ,ale wystarczy tego dopilnować i zlecić montaż.

Sorrki za dezinformację ,jakoś tak wyszło.

Wybaczysz?

Spoko.

Tylko, że mało kto dobrze zna się na zabezpieczeniach przeciwprzepięciowych a potem dziwne rzeczy z tego wychodzą.

Ja znalazłem (i zastosowałem u siebie w domu) ciekawe zabezpieczenie przeciw przepięciom nie pochodzącym od piorunów tylko np. od zerwania N-ki lub tego typu podobnych. Zwie się to HAGER MZ212 i steruje to u mnie głównym FRX-em.

U mnie nie zamontowali nic zwyczajnie wpieli sie w rozdzielnie w domu i tyle. Sam zawolalem zaprzyjaznionego elektryka i zamontowałem coś takiego

http://images78.fotosik.pl/596/8becc018a089ff0amed.jpg

Nie wiem jednak czy jest dobrze.

Samo B jest pod elektronikę, która jest zasilana jednofazowo, potrójne C natomiast pod sprężarkę, różnicówka nie wiem ale chyba pod 3 fazy czyli sprezarke.

Jak uważacie coś do tego dorzucić?

Edytowane przez photos

To są zwykłe zabezpieczenia nadprądowe, z ochroną przed przepięciami nie mają nic wspólnego.

Przy okazji - są za duże, pompa ma softstart więc powinien być typ B zamiast C i w dodatku mniejszy (pewnie 16A).

Do elektroniki (która zasila też pompy obiegowe) radziłbym mniejszy, np. 6A, maksymalnie 10A.

Żeby dobrać przewody trzeba znać jakiej wielkości pompa lub dom.

Jak będzie przewód 5x4mm to można tym puścić prąd łącznie (chyba bo nie jestem elektrykiem) z 75A, tj. łącznie 17,25kW :-) a to wystarczy żeby dom 400mkw grzałkami grzać.

A jak założymy pompę ciepła inverter 16kW tj. 5kW sprężarka 3fazowa tj. jakieś 7A /fazę + grzałki 13A/fazę to daje nam jakieś maksymalnie 20A na fazę czyli przewód 3 fazowy 5x2,5mm wystarczy.

Ale to przy bardzo dużej pompie, jednakże mniejszego przewodu też nie zalecam.